Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

11 Ιουνίου 2019

Η Συνέλευση ψήφισε "ΝΑΙ" στη συμμετοχή (1973)

Σαν σήμερα στις 11/6/1973, η συνέλευση των μελών του ΠΑΟΚ ψήφισε ΝΑΙ, στο ερώτημα του αν θα κατέβαινε η ομάδα, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", με αντίπαλο τον Ολυμπιακό ...

Τέτοιες μέρες τον Ιούνιο του 1973, το κυρίαρχο θέμα συζητήσεων ήταν το αν ο ΠΑΟΚ θα κατέβαινε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, έναν τελικό τον οποίον η ΕΠΟ όρισε να γίνει στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Η απόφαση αυτή της ομοσπονδίας σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Θεσσαλονίκη, την απόφαση όμως για τη συμμετοχή ή όχι της ομάδας στον τελικό την αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου.

Ήταν μια συνέλευση η οποία έγινε σαν σήμερα στις 11/6/1973, ημέρα Δευτέρα και καταγράφηκε σαν μια από τις πιο θυελλώδεις στην ιστορία του ΠΑΟΚ!

Έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα του (τότε) καινούριου «Μακεδονία Παλλάς» στην οποίαν δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα, σε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, με αντεγκλήσεις, διαξιφισμούς και υπερβολική ένταση.

Οι δύο πλευρές υπεραμύνθηκαν με μεγάλο σθένος τις απόψεις τους, με την όλη διαδικασία να κρατάει περισσότερο από 4 ώρες.

Ακούστηκαν κρίσεις και επικρίσεις που κυρίως είχαν για στόχο τις υπεύθυνες αθλητικές αρχές και κατόπιν τη στάση τις διοίκησης ειδικά όσον αφορά την ανάκληση της πρωταρχικής απόφασης σχετικά με την μη κάθοδο του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης.

Τον λόγο πήραν 18 μέλη του ΠΑΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο παραιτηθείς γραμματέας του συλλόγου Βασίλης Σεργιαννίδης. Από αυτά τα μέλη οι δέκα πρότειναν να γίνει το ματς, πέντε επέμεναν στο να μην κατέβει ο ΠΑΟΚ και τρεις απλά εξέθεσαν την κατάσταση.

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε ήταν πως τα περισσότερα μέλη ήταν ενάντια στη διεξαγωγή του τελικού, αλλά οι συνέπειες που θα αντιμετώπιζε ο ΠΑΟΚ τους ανάγκασαν σε μια τελική υποχώρηση!

Ο σύμβουλος Γουλιάς, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: 
«Δε θα πρέπει να ρίξουμε το σύλλογο στον γκρεμό. Το τι θέλει η διοίκηση είναι γνωστό και το αποδείξαμε. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να περιμένουμε την ώρα της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, λόγω των συνεπειών που θα υφιστάμεθα. 
Όπως ανάξια πήρε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα, έτσι ανάξια είχαμε σκοπό να του δώσουμε στα μούτρα και το Κύπελλο. 
Δεχθήκαμε απειλές και ακούσαμε υπαινιγμούς καθαρά και επίσημα. Δεν περιμέναμε από τις αθλητικές αρχές μια τέτοια αντιμετώπιση».

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων όσων ανέβηκαν στο βήμα, ακολούθησε ψηφοφορία των εγγεγραμμένων μελών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας: 199 ψήφισαν ναι, 50 όχι και 26 ψήφισαν λευκό...


* Να υπενθυμίσουμε, πως μέσα στα γεγονότα της περιόδου 1972-1973, είχαμε πολλές ομορφιές στο ελληνικό ποδόσφαιρο από το καθεστώς της χούντας και της αγαπημένης εκ Πειραιώς, όπως το εγκληματικό παιχνίδι στο Καραϊσκάκης, όταν ο ΠΑΟΚ είχε κατέβει στον Πειραιά ως πρωτοπόρος και οι παίκτες του Ολυμπιακού, με την ανοχή του διαβόητου διαιτητή Φακή, αποδεκάτισαν με το σκληρό τους παιχνίδι την ομάδα. 

Αποχώρησαν τότε τραυματισμένοι κατά σειρά μέσα σε 23 λεπτά οι Αποστολίδης, Σαράφης, Ασλανίδης (με φορείο μετά από εγκληματικό κτύπημα του Γκαϊτατζή) και Ιωσηφίδης (υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης), χωρίς να βγει ούτε μια κάρτα για το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων...

Ο ΠΑΟΚ γνώρισε εκείνη τη μέρα στις 25/2/1973, για πρώτη φορά την ήττα στο Πρωτάθλημα και ο κόσμος του αντέδρασε στις 28/2/1973(Οργή λαού κατά του Φακή)

Φυσικά συνέβησαν πολλά ακόμη, όπως και το περίφημο παιχνίδι της 22/4/1973 με την Παναχαϊκή στην Τούμπα, με την παρεμβολή/χρηματισμό στους παίκτες της Παναχαϊκής από τον Ολυμπιακό.
Τελικά ο ΠΑΟΚ απώλεσε τον τίτλο μιας χρονιάς στην οποία κατά γενική ομολογία έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα...

* Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ:
- Συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς (92 βαθμούς) στην ιστορία του στην Α' Εθνική...
- Είχε αήττητο σερί με 19 αγώνες χωρίς ήττα. Έχασε την 20η αγωνιστική. Πού; Στο Καραϊσκάκη με την αλήστου μνήμης «σφαγή» από τον Φακή στο 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού...
- Πέτυχε 75 γκολ, αριθμός που ακόμη δεν έχει καταφέρει να φτάσει ή να καταρρίψει.
- Πέτυχε 12 νίκες εκτός έδρας.
- Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 27 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες έχοντας 92 βαθμούς και τέρματα 75-24.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4