Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

07 Νοεμβρίου 2017

Σκόρπισε τη Λυών, γράφοντας ιστορία! (1973)

Σαν σήμερα στις 7/11/1973, ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν στη γεμάτη Τούμπα τη γαλλική Λυών για το τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης...

Ο Δικέφαλος με τον Λες Σάννον στον πάγκο του έχοντας αποκλείσει ήδη την ισχυρή Λέγκια Βαρσοβίας στον πρώτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων της περιόδου 1973-74, βρίσκει στο δρόμο του τη Λυών.
Στο πρώτο ματς στη Γαλλία, στο Σταντ Ντε Ζερλάν, μπροστά σε 26.250 θεατές ο ΠΑΟΚ αποσπά ένα ιστορικό 3-3 (Λακόμπ 10′, Ντιναλό 51′, Ραβιέ 65′ – Ασλανίδης 44′, Τερζανίδης 50′, Σαράφης 81′).

Διαβάστε λεπτομέρειες από εκείνο το ματς ΕΔΩ
Και η ώρα του επαναληπτικού ήρθε... Δύο εβδομάδες αργότερα στη ρεβάνς της Τούμπας, που δυστυχώς δεν είδαμε ποτέ τηλεοπτικά, λόγω μιας κόντρας της διοίκησης της ομάδας με το τότε τηλεοπτικό κανάλι της χούντας (ΕΙΡΤ).
 
Να σημειώσουμε πως το κανάλι δεν έδινε ΚΑΘΟΛΟΥ χρήματα για να το μεταδώσει, ο ΠΑΟΚ πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και διαλύει την ισχυρή γαλλική ομάδα με 4-0, με ήρωα τον Παρίδη που πέτυχε δύο γκολ (25' και 61΄) και σκόρερ επίσης τον Ασλανίδη με πέναλτι (37') και τον Τερζανίδη (79').




Ο Δικέφαλος μπαίνοντας στο γήπεδο έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από τον κόσμο που με χιλιάδες σημαίες δημιούργησε μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα ...

Όσοι τυχεροί συνοπαδοί βρέθηκαν εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου στην Τούμπα, υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες ενός ανελέητου σφυροκοπήματος της Λυών από τον ΠΑΟΚ!
Ο Δικέφαλος κέρδισε σαδιστικά τη Λυών! Την τυράννησε τόσο πολύ ώστε οι παίκτες της μέσα στην παραζάλη πετούσαν την μπάλα κόρνερ χωρίς να πιέζονται. 

Στο τελευταίο 5λεπτο αλλάζανε πάσες με τη μορφή επίδειξης μόνο και μόνο για να ηρεμήσουν, την ώρα που η Τούμπα κόχλαζε! Ο κόσμος βλέποντας του Γάλλους να κάνουν καθυστέρηση γελούσε από περηφάνια!
O πρωταγωνιστής του ιστορικού τετράμπαλου, Δημήτρης Παρίδης, σε δηλώσεις του επεσήμανε: "Πρέπει να είχαμε σε βίντεο εκείνο το παιχνίδι για να το βλέπουμε όλοι. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Ήταν πολύ ωραία ομάδα η Λυών με πολλούς διεθνείς. Είχαμε φέρει 3-3 μέσα στη Γαλλία και είχαν πέσει πολλές κλοτσιές στο γήπεδο. 

Μέσα στη Τούμπα το παιχνίδι πήγε πολύ καλά και δε χρειάστηκε να παίξουμε σκληρά. Δε θα ξεχάσω τις μάχες που είχα με το υψηλόσωμο μπακ της αντίπαλης ομάδα και πως προσπαθούσα να δικαιολογηθώ στον διαιτητή με τα λίγα Αγγλικά που γνώριζα. Ήταν τεράστια νίκη. Σε εκείνη τη διοργάνωση είχαμε κάνει φοβερά παιχνίδια. 

Αντιμετωπίσαμε τη Λέγκια στο πρώτο γύρο όπου προκριθήκαμε, μετά περάσαμε και από τη Λυών και πέσαμε στη Μίλαν όπου άμα ήμασταν λίγο τυχεροί θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. 

Είχε πρόβλημα ο τερματοφύλακας μας και δεχθήκαμε τέρματα από λάθη. Είχα κάνει παρατήρηση στο προπονητή που χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστή με πρόβλημα". 
Ο Δικέφαλος στη συνέχεια έπαιξε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν.
Οι συνθέσεις...

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Ασλανίδης (70' Κερμανίδης), Σαράφης (81' Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Παρίδης.

Λυών: Σοβό, Βαλέτ, Μιχαΐλοβιτς, Μπεζά, Λομ, Ζακέ, Κατσιονί, Ραβιέ, Κεζά, Λακόμπ, Ντιναλό.
Διαιτητής της αναμέτρησης ο Ιταλός Σέρτζιο Γκονέλα, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα (1978) σφύριξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής (Αργεντινή - Ολλανδία 4-2). 

Το όνομά του μάλιστα εκείνη την εποχή, όπως έλεγαν οι κακές γλώσσες χαρακτηριστικά: Γκονέλα και Βιντέλα (Αργεντίνος δικτάτορας) δώσανε ...το κύπελλο στο Ντάνιελ Πασαρέλα (ο γνωστός αρχηγός της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 78).

Τα δυνατά επιπλέον παιχνίδια που έδωσε εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ, δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ομάδα, που χάνει βαθμούς και περιορίζεται στην 4η θέση, με 43 βαθμούς (η βαθμολογία ήταν 2 βαθμοί για τη νίκη, έναν στην ισοπαλία και μηδέν στην ήττα).
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4