Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

21 Ιουνίου 2022

Σαν σήμερα έφυγε ο Χριστόφορος Γεντζής (2006)

Σαν σήμερα στις 21/6/2006 έφυγε από την ζωή ο Χριστόφορος (Φόρης) Γεντζής, ένας καταπληκτικός παίκτης και άνθρωπος, που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην χρυσή εποχή του ΠΑΟΚ, της δεκαετίας του 50...


Ο Χριστόφορος (Φόρης) Γεντζής γεννήθηκε το 1928, στην Έδεσσα και  έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα, το 1948, στον Ηρακλή Έδεσσας, στη θέση του κεντρικού κυνηγού. 
Ως νεαρός παίκτης, ήταν εντυπωσιακός ντριμπλέρ, έξοχος σουτέρ, αλλά κυρίως έκανε παιχνίδι ουσίας και αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των παραγόντων του ΠΑΟΚ, που τον απέκτησαν με ελεύθερη μεταγραφή, από την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του της Έδεσσας, την ποδοσφαιρική περίοδο 1950-1951. 

Π.Α.Ο.Κ.

Στην ομάδα του «Δικέφαλου Αετού» του Βορρά μονιμοποιήθηκε από την αρχή στη θέση του ενδιάμεσου δεξιού κυνηγού, με το νούμερο 8 στην ασπρόμαυρη φανέλα. 
Ήταν ένας παίκτης γεμάτος δύναμη -"άλογο" τον αποκαλούσαν- που έτρεχε στο γήπεδο ακατάπαυστα. 
Διέθετε πολύ δυνατό σουτ και σούταρε από οποιαδήποτε θέση και απόσταση.
1953-1954. Η Θρυλική τριπλέτα του ΠΑΟΚ, από αριστερά, Χριστόφορος Γεντζής, Λάμπης Κουιρουκίδης, Νίκος Παπαδάκης.

Ο Φόρης Γεντζής, μαζί με τις άλλες δύο μεγάλες δόξες του ΠΑΟΚ της εποχής εκείνης, τον Λάμπη Κουιρουκίδη και τον Νίκο Παπαδάκη αποτέλεσαν την καταπληκτική "θρυλική τριπλέτα" που σκορπούσε πανικό στις αντίπαλες άμυνες. Η δε τριετία 1953-1956 όπου αγωνίστηκαν μαζί,  αποτελεί την πρώτη χρυσή εποχή του ΠΑΟΚ.
(Διαβάστε περισσότερα για την "θρυλική τριπλέτα" του ΠΑΟΚ  στο αφιέρωμα ΕΔΩ.)
1955-1956. Η Θρυλική τριπλέτα του ΠΑΟΚ, από αριστερά, Νίκος Παπαδάκης, Λάμπης Κουιρουκίδης, Χριστόφορος Γεντζής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρυσής εποχής, ο ΠΑΟΚ κέρδισε 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης 1953-1954, 1954-1955, 1955-1956 και 1956-1957. 

Με τον ΠΑΟΚ,  εκτός από τα  πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης,  κατέκτησε και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος Ελλάδας της περιόδου 1953-54 με 7 γκολ. (Διαβάστε περισσότερα για τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος 1953-1954 στο αφιέρωμα ΕΔΩ.)
Μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956. Διακρίνονται από αριστερά Όρθιοι: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης.

Στον ΠΑΟΚ έπαιξε από την περίοδο 1950-1951 μέχρι την περίοδο 1958-1959 και σε 141 επίσημα παιχνίδια, πέτυχε 47 γκολ.

Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Χριστόφορος Γεντζής αγωνίσθηκε με τα χρώματα της Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων από 1954 έως το 1956 όπου  έλαβε μέρος σε τρεις αγώνες για το Πρωτάθλημα ΣΙΣΜ:
Ελλάδα - ΗΠΑ: 7-0
Ελλάδα - Αίγυπτος: 5-1
Αίγυπτος - Ελλάδα: 1-3

(Στην φωτογραφία αριστερά, με την εμφάνιση της Εθνικής Ενόπλων Δυνάμεων)




Α.Σ. Εδεσσαϊκός 

Μετά την ίδρυση του Εδεσσαϊκού, που προήλθε από την συγχώνευση 3 αθλητικών σωματείων της Έδεσσας (Ηρακλή, Άρη και Εθνικού) πήγε στη Έδεσσα για να αγωνισθεί και να βοηθήσει τον Εδεσσαϊκό να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα της Β΄εθνικής, το οποίο και κατέκτησε το 1962-63.
Έκλεισε την καριέρα του στον Εδεσσαϊκό και διετέλεσε στην συνέχεια αρκετά χρόνια  προπονητής της ομάδας. Αργότερα όταν πήγε στην Νάουσα ως προπονητής,  επί των ημερών του, ανέβηκε στην A' Εθνική Κατηγορία.

Ο Χριστόφορος Γεντζής, όταν ήταν ακόμα εν ζωή, τιμήθηκε από τον  Εδεσσαϊκό για την προσφορά του, με το αξίωμα του επίτιμου προέδρου.

Ο Φόρης Γεντζής, καθιστός 3ος από αριστερά στην φωτογραφία,  με την ομάδα του Εδεσσαϊκού το 1960.

Ονοματοδοσία γηπέδου "Φόρης Γεντζής"

Έξι χρόνια μετά τον θάνατό του, το 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Εδεσσας μετά από πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Εδεσσαϊκού, για μετονομασία του "Δημοτικού Σταδίου Εδεσσας" σε Δημοτικό Στάδιο Έδεσσας "Φόρης Γεντζής", ανταποκρίθηκε θετικά, με την 262/2011 ομόφωνη απόφαση του.

Έτσι το Σάββατο 19/5/2012, στις 16:30 πραγματοποιήθηκε η τελετή μετονομασίας του Δημοτικού Σταδίου Έδεσσας.
Μετά την τελετή, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και παλιές δόξες, του ΠΑΟΚ και του Εδεσσαϊκού, αγωνισθηκαν σε ένα αγώνα επίδειξης, και αργότερα ακολούθησε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων του Εδεσσαϊκού  και της Β' ομάδας του ΠΑΟΚ, τιμώντας την μνήμη του Φόρη Γεντζή. 
(Για την ιστορία εκείνο το παιχνίδι έληξε με νικητή τον ΠΑΟΚ με 1-0, με γκολ του Δημήτρη Πέλκα στο 1' λεπτό του αγώνα).
Στη συνέχεια απονεμήθηκαν  τιμητικές πλακέτες και ο Δήμαρχος της Πόλης δεξιώθηκε την αποστολή του ΠΑΟΚ.

Παρακάτω φωτογραφία κολάζ από εκείνη την ημέρα, από ένα παλιό ανενεργό πλέον, blog του Εδεσσαϊκού (https://edesaikos.blogspot.com)

Ο Χριστόφορος (Φόρης) Γεντζής, δεν θα ξεχαστεί ποτέ και πάντα θα τον μνημονεύουμε με αγάπη για την προσφορά του, όχι μόνο οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ και του Εδεσσαϊκού, αλλά και οι γνώστες της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

* Ένα στοιχείο που πρέπει να τονισθεί για τον Χριστόφορο Γεντζή, είναι ότι παράλληλα με το ποδόσφαιρο, εργάσθηκε σκληρά ως μεροκαματιάρης. 
Δούλευε για μεγάλα διαστήματα στα παγοποιεία του γαμπρού του στην Έδεσσα, αφού ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να τον τακτοποιήσει σε μια μόνιμη εργασία. 
Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει τις εποχές εκείνες, κατα τις οποίες η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τίμησε στο γήπεδο της Τούμπας, πολλούς βετεράνους ποδοσφαιριστές για την προσφορά τους.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4