Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

22 Απριλίου 2017

Η οδυνηρή ήττα από την Παναχαϊκή (1973)

Σαν σήμερα στις 22/4/1973, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την Παναχαϊκή, για την 28η αγωνιστική του πρωταθλήματος, της περιόδου 1972-1973...

Υπολείπονται μόλις 6 αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα με τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ να διαθέτει μια από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας του (για κάποιους, η καλύτερη) και να υποδέχεται στην Τούμπα, την Παναχαϊκή.

Ο Δικέφαλος έσπαζε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι χιλιάδες θεατές (32.015 τα εισιτήρια) που ανηφόρισαν εκείνο το απόγευμα στην Τούμπα, περίμεναν να δουν τον ΠΑΟΚ να παίρνει εύκολα ή δύσκολα το τρίποντο της νίκης και να συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του προς τον τίτλο.

Η ομάδα ήταν ισόβαθμη του Ολυμπιακού με 74 βαθμούς, όμως εκείνη την αγωνιστική έπεσε θύμα της έκπληξης της χρονιάς, γνωρίζοντας οδυνηρή ήττα με 3-5 (!)

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός έχανε μόλις έναν βαθμό στην Καβάλα, φέρνοντας ισοπαλία με 1-1, χάρη σε γκολ που πέτυχε από θέση οφ σάιντ ο Παμπουλής (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας)...

Πριν περάσουμε στο τρελό παρασκήνιο του αγώνα, ας θυμηθούμε τι είχε συμβεί στο παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον εμφανίστηκε με μια αμυντική γραμμή που έμπαζε από πολλές πλευρές, ενώ και ο τερματοφύλακας Γιάννης Στέφας (κατηγορήθηκε από πολλούς μετά το παιχνίδι!), δεν βρέθηκε σε καλή μέρα δεχόμενος εύκολα γκολ!
Αντίθετα μεσοεπιθετικά η ομάδα έδειξε καλό πρόσωπο και εκτός από τα τρία γκολ που σκόραρε, είχε άλλα τρία δοκάρια και αρκετές μεγάλες ευκαιρίες που όμως πήγαν στα χαμένα!

Ο Δικέφαλος μπήκε δυνατά στο ματς και αφού έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Δημήτρη Παρίδη, βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 30' με γκολ του Δαβουρλή.

Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 41΄με τον Παρίδη και όλοι περίμεναν στο β' ημίχρονο η ομάδα να ανατρέψει την κατάσταση.

Στην επανάληψη οι Πατρινοί πέτυχαν δύο γκολ στο 47΄με τον Στραβοπόδη και στο 64' με τον Δαβουρλή.

Ο Παρίδης μείωσε στο 61', αλλά δύο ακόμη γκολ που σημείωσαν ο Δαβουρλής στο 82' και ο Παππάς στο 87' διαμόρφωσαν ένα πολύ βαρύ 2-5 σε βάρος μας!
Το μόνο που πέτυχε ο ΠΑΟΚ ήταν να μειώσει στο 89' με πέναλτι του Σαράφη, αλλά ήταν πλέον αργά!

Η ομάδα είχε τρία δοκάρια, στο 32' σε κεφαλιά του Φουντουκίδη, στο 58' με τον Παρίδη και στο 60' με τον Κούδα να στέλνει με βολίδα την μπάλα στην κενή εστία, την ώρα που το σκορ ήταν 1-2...

Η ομάδα έχασε στη διάρκεια του αγώνα τους Ασλανίδη - Παπαδόπουλο οι οποίοι αποχώρησαν λόγω τραυματισμού!

Από τον ΠΑΟΚ που εκείνη τη μέρα πίκρανε πολύ τον κόσμο που γέμισε την Τούμπα, ξεχώρισαν οι Κούδας, Γούναρης, Αποστολίδης, Κούδας και Παρίδης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος (46' Τσιλιγκιρίδης), Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (55' Λάζος).

Παναχαϊκή: Τζανετουλάκος, Ανδρούτσος, Καλφίν, Λεβέντης, Σιδέρης, Τούντας, Ρήγας, Μιχαλόπουλος, Στραβοπόδης, Λεβεντάκος (46΄Παππάς), Δαβουρλής.
* Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ:

- Συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς (92 βαθμούς) στην ιστορία του στην Α' Εθνική...

- Είχε αήττητο σερί με 19 αγώνες χωρίς ήττα. Έχασε την 20η αγωνιστική. Πού; Στο Καραϊσκάκη με την αλήστου μνήμης «σφαγή» από τον Φακή στο 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού...

- Πέτυχε 75 γκολ, αριθμός που ακόμη δεν έχει καταφέρει να φτάσει ή να καταρρίψει.

- Πέτυχε 12 νίκες εκτός έδρας.

- Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 27 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες έχοντας 92 βαθμούς και τέρματα 75-24.

Κι όμως Πρωτάθλημα δεν πήρε... Γιατί κάποιοι δεν το ήθελαν!
Όσο για το όνομα του παίκτη της Παναχαϊκής (Ρήγας) που υπάρχει στη σύνθεση με έντονα γράμματα, διαβάστε τον λόγο...

Μετά το 3-5 η Θεσσαλονίκη βράζει, ο Στέφας αντιμετωπίζει ακόμη και πρόβλημα να κυκλοφορήσει στην πόλη, όταν τέσσερις ημέρες μετά το πολύκροτο ματς της Τούμπας η είδηση σκάει σαν βόμβα.

Η Παναχαϊκή προχωρά σε μια πολύ περίεργη κίνηση και «διαγράφει» (οι ποδοσφαιριστές τότε λόγω ερασιτεχνικών σωματείων δεν αποδεσμεύονταν όπως αργότερα αλλά «διεγράφοντο», αφού απαγορευόταν στις ομάδες να συνάπτουν συμβόλαια με οποιονδήποτε αθλητή) τον ποδοσφαιριστή της Θέμη Ρήγα από τα μητρώα του σωματείου.

Η διοίκηση των Πατρινών μάλιστα εκδίδει σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ρητώς ότι πρόσωπο προσκείμενο στον Ολυμπιακό παρέδωσε στον ποδοσφαιριστή Θέμη Ρήγα 300 χιλιάδες δραχμές (ποσό ιλιγγιώδες και ασύλληπτο για την εποχή) προκειμένου να το διαμοιράσει στους συμπαίκτες του για να κερδίσουν τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα!

Στην ίδια ανακοίνωση, το σωματείο της Πάτρας αναφέρει ότι ο Ρήγας που είχε θαυμάσια απόδοση στο συγκεκριμένο ματς, δεν μοίρασε το ποσό ισομερώς στους συμπαίκτες του, αντιθέτως προχώρησε σε «επιλεκτικό» διαμερισμό του ποσού.

Ακολούθησε ένας πραγματικός χαμός, όμως ο τίτλος είχε γίνει καπνός ...

Παρά την ήττα, ο κόσμος του ΠΑΟΚ παρέδωσε εκείνη τη μέρα μαθήματα ήθους όπως μπορείτε να διαβάσετε στην ανακοίνωση των Πατρινών λίγες μέρες μετά το ματς...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4