Σαν σήμερα στις 11/6/1950, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Άρη, σε παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής του τοπικού πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1949-1950...
Ο Δικέφαλος με τον Νίκο Πάγκαλο στον πάγκο του, μπροστά σε περισσότερους από 10.000 θεατές, πήρε τη νίκη με 4-2 και κλείδωσε την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, αφήνοντας τον συμπολίτη στη δεύτερη...
Ο ΠΑΟΚ ήταν δυο κλάσεις καλύτερος του αντιπάλου στο πρώτο 45λεπτο, όταν και προηγήθηκε με 3-0, καθαρίζοντας από νωρίς την υπόθεση νίκη, παρά την αντίδραση των παικτών του Άρη στην επανάληψη.
Το σκορ άνοιξε στο 3' ο Τζινόπουλος μετά από μπαλιά του Παπαδάκη, στο 16' ο Χατζηαντωνίου μετά από εκτέλεση κόρνερ νίκησε από κοντά τον Γκαντίνα, για να έρθει στο 25' ο Τζινόπουλος με δυνατό μακρινό σουτ να σημειώσει το 3-0.
Στην επανάληψη ο Άρης με δύο γκολ του Καζαντζή στο 67' και στο 80' ξαναμπήκε στο ματς, όμως στο 86' ο Εμμανουηλίδης μετά από μπαλιά του Τζινόπουλου, έβαλε την ταφόπλακα στα όνειρα των συμπολιτών για να πάρουν κάτι από το παιχνίδι, διαμορφώνοντας το τελικό 4-2.
Το τελευταίο σφύριγμα του Αθηναίου ρέφερι, Κοσκινά, βρήκε τον κόσμο και την ομάδα να πανηγυρίζουν έξαλλα την επιτυχία.
Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Κουντής, Ψωμάς, Παπαδάκης και από τον Άρη οι Καφταντζής, Ποζάνης, Καζαντζής.
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Τσαβδαρίδης, Πατάκας, Αρβανίτης, Κουντής, Μουρατίδης, Ψωμάς, Εμμανουηλίδης, Βασιλειάδης, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Χατζηαντωνίου.
Άρης: Γκαντίνας, Αμπραχαμιάν, Κεσσίδης, Καφταντζής, Γρηγοριάδης, Ποζάνης, Παπουτσόπουλος, Λιακόπουλος, Καζαντζής, Καλτέκης, Χαλυβόπουλος.
* Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας σε 10 παιχνίδια 25 βαθμούς, με τέρματα 25-12. Η ομάδα σημείωσε σε αυτά τα ματς 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και ... 1 ήττα, λεπτομέρειες για την οποία μπορείτε να διαβάσετε και να γελάσετε με τα καμώματα της ΕΠΟ... ΕΔΩ!
Όσον αφορά την τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, ήταν οι μεγάλοι άτυχοι της υπόθεσης, καθώς αν και αναδείχθηκαν πρωταθλητές στα τοπικά πρωταθλήματα, είδαν την ομοσπονδία να αποφασίζει τη ματαίωση της τελικής φάσης!
Η επίσημη δικαιολογία ήταν οι αυξημένες υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας στο Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, αλλά η πραγματική είχε να κάνει με τη στάση της ΕΠΣ Αθηνών που είχε δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση με συνεχείς ενστάσεις των ομάδων της (κυρίως του Παναθηναϊκού) για μεροληπτικές διαιτησίες, με παραιτήσεις διοικούντων και διακοπές αγώνων!
Αυτά τα πολύ ωραία πράγματα συνέβαιναν στον αγγελικά πλασμένο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια!
Το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1949-1950: Τσαβδαρίδης, Πατάκας, Αρβανίτης, Κουντής, Μουρατίδης, Ψωμάς, Εμμανουηλίδης, Κιουρτζής, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Καμπακάκης, Βασιλειάδης, Χατζηαντωνίου, Δημόπουλος, Μιγγούσης, Δουκάκης, Αγγελόπουλος, Παπαδόπουλος Κατσαντώνης.
Τα 25 γκολ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης τα σημείωσαν: Τζινόπουλος 11, Παπαδάκης 5, Χατζηαντωνίου 4, Εμμανουηλίδης 3, Μουρατίδης 1, Βασιλειάδης 1.
Κανείς παίκτης δε συμμετείχε και στα 10 ματς του πρωταθλήματος, με τους Πατάκα, Αρβανίτη, Μουρατίδη, Εμμανουηλίδη, Παπαδάκη να καταγράφουν από 8 συμμετοχές έκαστος.
* Στην αρχική εικόνα, ο ΠΑΟΚ όπως κατέβηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την επόμενη περίοδο, στις 11/3/1951, στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό.
Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Παπαδόπουλος Ανέστης (έφορος ποδοσφαίρου), Τζινόπουλος, Εμμανουηλίδης, Λύκαρης, Παπαδάκης, Βασιλειάδης, Ωνάσογλου (οδηγός), Μουρατίδης. Kαθιστοί: Γκολέμας, Γκόγκος, Πατάκας, Αρβανίτης, Ψωμάς.