Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

04 Ιουνίου 2018

Μηδενισμός χωρίς συνέπειες (1950)

Σαν σήμερα στις 4/6/1950, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο Σιντριβάνι τον Ηρακλή σαν φιλοξενούμενος, για την 8η αγωνιστική, του τοπικού πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1949-1950...

Ο Δικέφαλος με τον Νίκο Πάγκαλο στον πάγκο του, μπροστά σε 5.000 θεατές, βρέθηκε πίσω στο σκορ πριν ακόμη συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, με γκολ που σημείωσε ο Καρικίδης (κεντρικός κυνηγός του Ηρακλή).

Η φάση όμως που σημάδεψε το παιχνίδι σημειώθηκε στο 35'! 
Σε μια ξαφνική αντεπίθεση του ΠΑΟΚ, ο Δουκάκης και ο τερματοφύλακας του Ηρακλή βρέθηκαν στο έδαφος. Ενώ ήταν πεσμένοι, ο Δουκάκης κρατούσε τον Καραπατή με τα πόδια. 

Όταν ο τερματοφύλακας του Ηρακλή σηκώθηκε, τίναξε προς τα πίσω το πόδι του και χτύπησε τον παίκτη μας. Ο Αθηναίος διαιτητής Πετρίδης, θεώρησε το χτύπημα εσκεμμένο και έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Καραπατή.

Ο τελευταίος αρνήθηκε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο (!) και το ματς διακόπηκε για 15 λεπτά, όταν και ο ρέφερι αποχώρησε και αυτός, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια ούτε στην εξέδρα ούτε στον αγωνιστικό χώρο.

Η απόφαση του διαιτητή κρίθηκε! πάντως από τον Τύπο της εποχής, σαν αψυχολόγητη, καθώς θα μπορούσε απλά να παρατηρήσει τον Καραπατή για την ενέργειά του (δεν ήταν σκληρό το χτύπημα στον παίκτη μας), και να καταλογίσει έμμεσο ή πέναλτι.
Στο φύλλο αγώνα ο Πετρίδης έγραψε: «Στο 35', ο Καραπατής εσκεμμένα χτύπησε τον αντίπαλό του και αφού δεν εδέχθη να αποχωρήσει, διέκοψα τον αγώνα, ενώ ο Ηρακλής προηγούνταν με 1-0»

Οι δύο ομάδες στη συνέχεια υπέβαλαν ένσταση για διαφορετικούς λόγους. Ο Ηρακλής για κακή διαιτησία και ο ΠΑΟΚ για αντικανονική συμμετοχή του Καρικίδη.

Οι ενστάσεις εκδικάστηκαν από την Ομοσπονδία αρκετές εβδομάδες αργότερα και η απόφαση που πάρθηκε ήταν για ... γέλια! 

Ο ΠΑΟΚ μηδενίστηκε (!) στο ματς με τον Ηρακλή και αυτή ήταν η μοναδική μας ήττα στα 10 παιχνίδια του τοπικού πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης!
Μια ... ήττα που δε στάθηκε εμπόδιο στο να κατακτήσει ο Δικέφαλος την πρωτιά στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, καθώς συγκέντρωσε τελικά 25 βαθμούς, έχοντας 7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα (στα χαρτιά), με τέρματα 25-12.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τσαβδαρίδης, Πατάκας, Αρβανίτης, Μιγγούσης, Μουρατίδης, Ψωμάς, Εμμανουηλίδης, Βασιλειάδης, Δουκάκης, Παπαδάκης, Χατζηαντωνίου.

Ηρακλής: Καραπατής, Καρπόζηλος, Παράσχος, Λέκκας, Μπουρτζίδης, Τσαλδάρης, Παπαδάκης, Σαχίνης, Καρικίδης, Σεραφείδης, Μαργαρόπουλος.

* Όσον αφορά την τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, ήταν οι μεγάλοι άτυχοι της υπόθεσης, καθώς αν και αναδείχθηκαν πρωταθλητές στα τοπικά πρωταθλήματα, είδαν την ομοσπονδία να αποφασίζει τη ματαίωση της τελικής φάσης!

Η επίσημη δικαιολογία ήταν οι αυξημένες υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας στο Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, αλλά η πραγματική είχε να κάνει με τη στάση της ΕΠΣ Αθηνών που είχε δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση με συνεχείς ενστάσεις των ομάδων της (κυρίως του Παναθηναϊκού) για μεροληπτικές διαιτησίες, με παραιτήσεις διοικούντων και διακοπές αγώνων!

Αυτά τα πολύ ωραία πράγματα συνέβαιναν στον αγγελικά πλασμένο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια!

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1949-1950: Τσαβδαρίδης, Πατάκας, Αρβανίτης, Κουντής, Μουρατίδης, Ψωμάς, Εμμανουηλίδης, Κιουρτζής, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Καμπακάκης, Βασιλειάδης, Χατζηαντωνίου, Δημόπουλος, Μιγγούσης, Δουκάκης, Αγγελόπουλος, Παπαδόπουλος Κατσαντώνης.

* Τα 25 γκολ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα τα σημείωσαν: Τζινόπουλος 11, Παπαδάκης 5, Χατζηαντωνίου 4, Εμμανουηλίδης 3, Μουρατίδης 1, Βασιλειάδης 1

* Κανείς παίκτης δε συμμετείχε και στα 10 ματς του πρωταθλήματος, με τους Πατάκα, Αρβανίτη, Μουρατίδη, Εμμανουηλίδη, Παπαδάκη να καταγράφουν από 8 συμμετοχές έκαστος.

* Στην αρχική εικόνα η ομάδα όπως κατέβηκε στις 11/03/1951, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον τελικό του  Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1950-1951 (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 4-0). 
Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Παπαδόπουλος Ανέστης (έφορος ποδοσφαίρου), Τζινόπουλος, Εμμανουηλίδης, Λύκαρης, Παπαδάκης, Βασιλειάδης, Ωνάσογλου (οδηγός) Μουρατίδης. Καθιστοί: Γκολέμας, Γκόγκος, Πατάκας, Αρβανίτης, Ψωμάς.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4