Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

23 Οκτωβρίου 2018

Ήττα στο Άργος και απόλυση του Μπίγκαμ! (1977)

Σαν σήμερα στις 23/10/1977, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο Άργος την Παναχαϊκή, σε παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1977-1978 ... 

Ο Δικέφαλος με τον Βορειοϊρλανδό τεχνικό Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του, μπροστά σε περισσότερους από 7.000 θεατές (6.297 τα εισιτήρια) γνώρισε την ήττα με 2-0, δεχόμενος από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο. 
Οι γηπεδούχοι πήραν μια δίκαιη νίκη, είχαν τον έλεγχο του αγώνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του, βρήκαν απέναντί τους έναν ανόρεκτο ΠΑΟΚ, με την απόδοση των περισσοτέρων παικτών μας να κυμαίνεται σε πολύ ρηχά νερά. 

Το σκορ άνοιξε στο 44ο λεπτό ο Ιωακειμίδης, μετά από συνδυασμό Σπεντζόπουλου – Δαβουρλή και έξυπνη πάσα στον σκόρερ που μπήκε στην περιοχή μας και με σουτ νίκησε τον Φούρτουλα.
Το τελικό 2-0, ήρθε για την Παναχαϊκή στο 71' με σκόρερ τον Σπεντζόπουλο. Δημιουργός και αυτού του γκολ ήταν και πάλι ο Δαβουρλής, ο οποίος πάσαρε στον Ιωακειμίδη, αυτός απέφυγε τους Αποστολίδη – Δαμανάκη, έκοψε την μπάλα στον σκόρερ, που αφού πέρασε και τον Φούρτουλα σημείωσε το 2-0. 
Στο 81' ο Δαβουρλής εκτέλεσε φάουλ με την μπάλα να βρίσκει το δοκάρι μας, ενώ οι δύο αξιόλογες επιθετικές προσπάθειες των παικτών μας, εκδηλώθηκαν με τον Δαμανάκη στο 54' και τον Φουντουκίδη στο 89', την κεφαλιά του οποίου σταμάτησε πάνω στη γραμμή ο Σασσάνης. 

Η ήττα αυτή και ο τρόπος με τον οποίον ήρθε, οδήγησε στην απόλυση του Μπίγκαμ, στη θέση του οποίου ήρθε ο παλαίμαχος παίκτης του ΠΑΟΚ, Δημήτρης Καλογιάννης!

Οι συνθέσεις:

Παναχαϊκή: Βρεκούσης, Καραμανλής, Καλφίν, Σασσάνης, Κρεμμύδας, Γεωργόπουλος (63' Μουλατσιώτης), Σταματόπουλος, Ιωακειμίδης, Σπεντζόπουλος (73' Αποστολίδης), Στραβοπόδης, Δαβουρλής.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Αποστολίδης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Παθιακάκης, Κερμανίδης, Δαμανάκης, Γκουερίνο, Κούδας, Ορφανός. 

Δηλώσεις:

Σπάιτς: "Τώρα μπορούν να δουν όλοι γιατί η Παναχαϊκή δε βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας! Μια σωστή διαιτησία μπορεί κάλλιστα να δικαιώσει τις προσπάθειές μας. Είμαι ευχαριστημένος από τους παίκτες μου. Δυνατός ο ΠΑΟΚ".

Μπίγκαμ: "Στο πρώτο ημίχρονο δεν παίξαμε καλά και είχαμε την ατυχία να δεχθούμε ένα γκολ από κόντρα. Στο β' ημίχρονο η απόδοσή μας ανέβηκε αλλά δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο γκολ. Η στειρότητα της επίθεσης είναι ένα πρόγραμμα που με απασχολεί ιδιαίτερα".

* Σε μια γωνιά των αποδυτηρίων, ο Γιάννης Δαμανάκης δεχόταν τις περιποιήσεις του Αγριογιάννη, με τη φανέλα του να είναι γεμάτη αίματα. Βλέποντάς τον, ο Γιώργος Παντελάκης είπε: "Πρέπει να πάρω και να σηκώσω ψηλά τη φανέλα του Δαμανάκη για να δουν όλοι οι παίκτες μας πώς πρέπει να αγωνίζονται".


* Λίγες ώρες πριν το ματς με την Παναχαϊκή, έφτασε στη Θεσσαλονίκη και προπονήθηκε στην Τούμπα, προερχόμενος από τη Σοβιετική Ένωση ο ποδοσφαιριστής Ρόπκας, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση του ακραίου κυνηγού. Τον παίκτη υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο οι Πετρίδης και Αστεριάδης, όμως τελικά δεν εντάχθηκε στο ρόστερ της ομάδας μας!

* Τη σεζόν 1977-78 ο Δικέφαλος, λίγες αγωνιστικές πριν το φινάλε διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα από την μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ, ενώ ήταν "μέσα" στη μάχη της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο έχασε, πάλι από την ΑΕΚ (2-0) στον τελικό που έγινε στο Καραϊσκάκη... 

Νωρίτερα ο ΠΑΟΚ φρόντισε να αποκλείσει μεταξύ των άλλων, τον Ηρακλή (0-1) και με το ίδιο σκορ τον άλλο συμπολίτη στην παράταση! Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στις έδρες των αντιπάλων.

* Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα 1977-78 με τον Μπίλι Μπίγκαμ στον πάγκο του (6 ματς, 2 νίκες-2 ισοπαλίες-2 ήττες), ακολούθησε ο Δημήτρης Καλογιάννης (9 ματς, 4 νίκες και 5 ισοπαλίες), για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τον Λάκη Πετρόπουλο (19 ματς, 10 νίκες - 7 ισοπαλίες - 2 ήττες).

* Τελικός απολογισμός: 2η θέση με 46 βαθμούς, 48-24 τα τέρματα. Μια θέση που έδινε ευρωπαϊκό εισιτήριο (ΟΥΕΦΑ), αλλά ο ΠΑΟΚ σαν φιναλίστ του Κυπέλλου, αγωνίστηκε την επόμενη σεζόν στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4