Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

29 Οκτωβρίου 2017

Μια ανατροπή με ψυχή και πάθος! (1927)

Σαν σήμερα στις 30/10/1927, ο ΠΑΟΚ, αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι "εκτός έδρας" τον Ηρακλή...

Ήταν τα πρώτα χρόνια που η ομάδα μας είχε πάρει σάρκα και οστά, χρόνια πολύ μακρινά, που όσο τα ερευνούμε μέσα από τις ασπρόμαυρες ιστορίες, βρίσκουμε χωρίς υπερβολή ... διαμάντια! 

Παίκτες που έβαλαν τα θεμέλια για να έχουμε εμείς σήμερα την ομάδα που επί 90 χρόνια γράφει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο! 

Εκείνη τη μέρα, ο καλός καιρός, αλλά και η καλή αγωνιστική κατάσταση και των δύο ομάδων, μάζεψε στο γήπεδο περισσότερους από 8.000 θεατές, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και οι τζαμπατζήδες των θεωρείων των γειτονικών μνημάτων του Νεκροταφείου, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής. 

Οι εισπράξεις από το παιχνίδι είχε γίνει γνωστό πως θα δινόταν σαν ενίσχυση σε παίκτη της ομάδας της Νέας Γενιάς που περνούσε δύσκολες ώρες... 

Ο Ηρακλής μπήκε δυνατά στο πρώτο 20λεπτο του παιχνιδιού, με τον ΠΑΟΚ να αμύνεται με πολύ μεγάλο πάθος, όμως οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ στα μισά του ημιχρόνου με τον Μηλιόπουλο μετά από μπαλιά του Ασκεπίδη. 

Η αντίδραση του ΠΑΟΚ υπήρξε άμεση και μετά από προσπάθεια του Μακαρονόπουλου, ο Παντερμαλής έφερε το παιχνίδι στα ίσα, με την πλευρά των οπαδών του ΠΑΟΚ να εκρήγνυται!

Δεν πέρασαν τρία λεπτά από τη στιγμή της ισοφάρισης, όταν ο Μακαρονόπουλος (αξίζει κάποια στιγμή να κάνουμε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε αυτόν), με ωραία ατομική προσπάθεια και διαγώνιο σουτ στην αριστερή γωνία σημείωσε το 1-2 μέσα σε πραγματικό πανδαιμόνιο!

Με αυτό το σκορ οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, πέντε μόλις λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης, ο Λιανόπουλος μετά από σέντρα του Μακαρονόπουλου και πάλι, δίνει προβάδισμα στον Δικέφαλο με 1-3.

Στο 60΄ο διαιτητής Νακόπουλος, δίνει πέναλτι σε χέρι του Βεντουρέλη, το οποίο εκτελέστηκε στο δοκάρι και στη συνέχεια η μπάλα πέρασε άουτ. 

Στο 80' ο Νακόπουλος δίνει νέο πέναλτι σε βάρος μας (χέρι του Σαρρή), αλλά ο Γριζαγορίδης δεν μπόρεσε να νικήσει τον Παπαδόπουλο που απέκρουσε, κρατώντας το 1-3... 

* Στην αρχική photo διακρίνεται η ομάδα του 1927, με σήμα το τετράφυλλο τριφύλλι. Όρθιοι (από αριστερά): Ανδρεάδης (παίκτης και προπονητής), Μακαρονόπουλος, Βλάχος, Παντερμαλής, Πάγκαλος, Τσολακίδης, Λιανόπουλος, Γεωργιάδης. Καθιστοί: Χρηστίδης, Παπαδόπουλος, Βεντουρέλης.

* Τη σεζόν 1927-1928, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, έχοντας στις τάξεις του τον "Μπιζού", ο οποίος αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους οπαδούς του που έβλεπαν τη νέα μεγάλη δύναμη της Θεσσαλονίκης να θεριεύει από νωρίς!

* Οι άλλες δύο δυνατές ομάδες της εποχής (Άρης και Ηρακλής), έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μην αγωνιστεί ο Δικέφαλος στην πρώτη κατηγορία της Θεσσαλονίκης και όταν έφαγαν τα μούτρα τους -καθώς ο ΠΑΟΚ ήταν στην 4άδα- αποφάσισαν να αυξήσουν τις ομάδες σε έξι!

* Στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υπό την αιγίδα της ΕΠΟ, μετείχαν οι πρωταθλητές των τριών ιδρυτικών ενώσεών της: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν μετείχαν σε αυτό Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ λόγω διαφωνίας με την ΕΠΟ, οι οποίοι στη συνέχεια ήρθαν σε μεταξύ των συμφωνία, δημιουργώντας το επονομαζόμενο ΠΟΚ.

Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Άρης, που παινεύεται ότι πήρε Πανελλήνιο τίτλο από τον Εθνικό και τον Ατρόμητο!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4