Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

04 Σεπτεμβρίου 2017

Ήττα στο "πάρκινγκ" της Νίκαιας (1988)

Σαν σήμερα στις 4/9/1988, ο ΠΑΟΚ με τον Ρίνους Ίσραελ στον πάγκο του, αντιμετώπισε την Προοδευτική στο χωράφι της Νίκαιας (τη φυσική έδρα της) στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής του 10ου ομίλου του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1988-1989...

Το παιχνίδι έγινε παρουσία 5.000 θεατών, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 10ου ομίλου του Κυπέλλου, στον οποίον μετείχαν, εκτός από τις δύο αυτές ομάδες και ο Θρίαμβος Αθηνών, τον οποίον ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει στην Τούμπα στις 21/8/1988 με 3-0, χωρίς πάντως να εντυπωσιάσει...

Πριν το ματς, ο Ίσραελ είχε επισημάνει στους παίκτες του να αφήσουν στην άκρη του μυαλού τους το μεγάλο ματς με τη Νάπολη του Ντιέγκο Μαραντόνα που ακολουθούσε σε τρεις μέρες και τους είχε επιστήσει την προσοχή πως θα παίξουν σε ένα γήπεδο πραγματικό χωράφι!
Δυστυχώς οι παραινέσεις του Ολλανδού τεχνικού δεν εισακούστηκαν και έτσι ο ΠΑΟΚ κατάφερε να γνωρίσει την ήττα με 1-0, μια ήττα που ήρθε μετά από γκολ του Φώτη στο 8ο λεπτό με δυνατό βολέ έξω από τη μεγάλη περιοχή του Γιάννη Γκιτσιούδη!

Νωρίτερα και μόλις στο 1', ο Καραγεωργίου έκανε λάθος γύρισμα στον Γκιτσιούδη, στη φάση μπήκε ο Ζαγοραίος που προσπάθησε να κρεμάσει τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια οι Μαλιούφας - Γκιτσιούδης - Φώτης συγκρούστηκαν βίαια στη διεκδίκησή της, με αποτέλεσμα ο πρώτος να τραυματιστεί σοβαρά και να μην μπορέσει να συνεχίσει το ματς! Αναγκαστική αλλαγή με το καλημέρα!
Επιθετικά ανύπαρκτος ο ΠΑΟΚ στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, με τον Καρασαββίδη να είναι ο μόνος που έδειχνε διάθεση να απειλήσει, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος.

Οι παίκτες μας σε ολόκληρο το 90λεπτο είχαν όλη κι όλη μια καλή ευκαιρία με τον Σμολ στο 50', που είδε την κεφαλιά του μετά από σέντρα του Λεοντιάδη να περνάει μόλις άουτ!

Οι γηπεδούχοι απείλησαν στο 74' όταν ο Μπάλας σέντραρε, ο Ζαγοραίος πήρε την κεφαλιά, η μπάλα πήρε πορεία προς τα δίχτυα, χτύπησε στο κεφάλι του Μήτογλου και αλλάζοντας όσο έπρεπε πορεία σταμάτησε στο κάθετο δοκάρι του εξουδετερωμένου Γκιτσιούδη!

Πριν ο διαιτητής Στεφανίδης σφυρίξει την έναρξη της αναμέτρησης, ακούστηκαν υβριστικά συνθήματα κατά του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης από τους γνωστούς - άγνωστους της περιοχής, ενώ πίσω από τη μια εστία εμφανίστηκε ένα πανό στο οποίο οι Ελληνάρες έγραφαν: "Welcome to Greece".

Και στις δύο περιπτώσεις η ... διοίκηση της Προοδευτικής πήρε θέση ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουν καμία σχέση με την Προοδευτική, δεν έκανε όμως και κάτι για να τα εμποδίσει. Κοινώς, μπλα μπλα μπλα και τίποτε άλλο!

Ο Ρίνους Ίσραελ μιλώντας μετά το ματς, έκανε μια επική δήλωση την οποία σίγουρα οι παλιότεροι τη θυμάστε: "Έχω την εντύπωση πως αν ο Δήμος χρειαστεί χώρο για πάρκινγκ, στο γήπεδο της Νίκαιας θα βρει τον πιο κατάλληλο χώρο.

Δεν αρχίσαμε πειθαρχημένα, και αυτό το πληρώσαμε. Δεχθήκαμε γκολ ενώ χάσαμε και τον Μαλιούφα. Μετά το πρώτο 25λεπτο παίξαμε όπως θα έπρεπε να παίξουμε από την αρχή. Δε ρισκάραμε ιδιαίτερα αφού την Τετάρτη παίζουμε στη Νάπολη και για να αποκλειστούμε έπρεπε να χάσουμε 4-0".

Επέπλευσαν από πλευράς ΠΑΟΚ οι Καραγεωργίου, Μήτογλου, Λαγωνίδης, Λεοντιάδης.

Οι συνθέσεις:

Προοδευτική: Καλαμάκης, Φώτης, Τσεβρενίδης, Νικητέας, Μαραγκός, Αγγελόπουλος (83' Καράμπαλης), Ζαγοραίος (87' Παπαδόπουλος), Μπάλας, Σφέτσας, Μάιπας, Σαντεξής.

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μήτογλου, Μαλιούφας (3' Τσουρέλας), Λαγωνίδης, Καρασαββίδης, Σκαρτάδος, Σμολ (70' Ιορδανίδης), Λεοντιάδης, Αλεξανδρίδης.
* Στην 47η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1988-89 μετείχαν συνολικά 52 ομάδες (16 Α' εθνικής, 18 Β' εθνικής και 18 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

* Τη χρονιά αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά η φάση των προκριματικών ομίλων στον Α' γύρο, με τις ομάδες της Α' εθνικής να τίθενται επικεφαλής των ομίλων οι οποίοι συμπληρώνονται από ομάδες μικρότερων κατηγοριών και την πρόκριση να κερδίζουν οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης. 

Η έμπνευση γι' αυτή τη διαδικασία πάρθηκε από το κύπελλο Ιταλίας και κύριος στόχος της ήταν το να έχουν οι ομάδες κάποιους επίσημους αγώνες πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων και των κυπέλλων Ευρώπης.

* Με διάφορες μορφές η αρχική φάση των ομίλων έλαβε χώρα συνολικά σε 11 διοργανώσεις, με τελευταία της περιόδου 2001-02. Ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στον 10ο όμιλο μαζί με την Προοδευτική και τον Θρίαμβο Αθηνών και πέρασε σαν πρώτος σε τριπλή ισοβαθμία, καθώς και οι τρεις ομάδες μέτρησαν από μία νίκη, αλλά είχε καλύτερο συντελεστή τερμάτων! 

Στη συνέχεια στον β' γύρο απέκλεισε με δύο νίκες τη Νάουσα (3-0 και 3-1), στον γ΄' γύρο τον Λεβαδειακό (2-2 και 2-0), για να αποκλειστεί στην προημιτελική φάση του θεσμού στη Νέα Σμύρνη, γνωρίζοντας την ήττα από τον Πανιώνιο στην παράταση με 3-0 (!), καθώς δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το 2-0 της Τούμπας. Η αθηναϊκή ομάδα έφτασε στον τελικό εκείνη τη σεζόν, όπου έχασε από τον Παναθηναϊκό με 3-1...

* Όσον αφορά το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ αν και είχε καλό ξεκίνημα εκείνη τη χρονιά, ειδικά το διπλό στον Ολυμπιακό έφερε ενθουσιασμό στον κόσμο, δεν είχε όμως ανάλογη συνέχεια, καθώς τερμάτισε 8ος με 32 βαθμούς, έχοντας 11 νίκες - 10 ισοπαλίες - 9 ήττες με τέρματα 34-30.

* Η σεζόν ξεκίνησε με τον Ρϊνους Ίσραελ που έμεινε στον πάγκο μας για 16 αγώνες (8 νίκες - 3 ισοπαλίες - 5 ήττες), ακολούθησε ο ... Αλέφαντος (!) για 11 ματς (3 νίκες - 5 ισοπαλίες - 3 ήττες), για να ολοκληρωθεί με τον Σταύρο Σαράφη (3 αγώνες, 2 ισοπαλίες - 1 ήττα).
Μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1988-1989.
Από αριστερά όρθιοι: Μαυρέας, Φερνάντο, Γκιτσιούδης, Μήτογλου, Σμολ, Καθιστοί: Καραγεωργίου, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Μαλιούφας, Λαγωνίδης.

* Στην αρχική εικόνα, ο Καρασαββίδης διεκδικεί την μπάλα ανάμεσα στους Τσεβρενίδη - Μαραγκό - Νικητέα, στο παιχνίδι που έγινε σαν σήμερα στις 4/9/1988 στη Νίκαια!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4