Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

04 Σεπτεμβρίου 2017

Βαριά φιλική ήττα από την Τέπλιτσερ (1928)

Σαν σήμερα στις 4/9/1928, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, σε φιλικό παιχνίδι, την πολύ δυνατή ομάδα της Τέπλιτσερ, που ήταν πρωταθλήτρια των γερμανικών επαγγελματικών ομάδων της Τσεχοσλοβακίας...

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενη "ασπρόμαυρη ιστορία", στις 31/8/1928, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά φιλικών αγώνων, η πρωταθλήτρια των γερμανικών επαγγελματικών ομάδων της Τσεχοσλοβακίας, Τέπλιτσερ.

Σαν σήμερα λοιπόν στις 4/9/1928, έγινε το πρώτο από τα δύο συνολικά ματς που παίξαμε με την γερμανική ομάδα της Πράγας. Με τον ΠΑΟΚ να μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής (!), τα συγκεκριμένα παιχνίδια ήταν σίγουρα ένα ξεχωριστό γεγονός στην 90χρονη ιστορία του!

Το παιχνίδι έγινε στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, μπροστά σε 4.000 περίπου θεατές, και στο πρώτο ημίχρονο ο Δικέφαλος έπιασε εξαιρετική απόδοση απέναντι σε έναν πολύ δυνατό για την εποχή αντίπαλο, βάζοντάς του τα πολύ δύσκολα!

Με τον Μακαρονόπουλο να ανοίγει το σκορ στο 3' ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα και δέκα λεπτά αργότερα το διεύρυνε σε 2-0 με δράστη τον ίδιο παίκτη! 

Προηγήθηκε εκτέλεση φάουλ από τον Μαλαξόπουλο, ασθενής απόκρουση του τερματοφύλακα και ο Μακαρονόπουλος από κοντά διπλασίασε τα γκολ του Δικεφάλου, αφήνοντας τους αντιπάλους με το στόμα ανοιχτό!

Στο 17' η Τέπλιτσερ μείωσε σε 2-1, αλλά στο 30' και πάλι ο Μακαρονόπουλος με δυνατό σουτ (δοκάρι και μέσα), έγραψε το 3-1... Στο 35' ο Ανδρεάδης με κεφαλιά ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 4-1, με τους παίκτες της Τέπλιτσερ να αναρωτιούνται πως έγινε αυτό!

Από εκείνο το σημείο και μετά ο ΠΑΟΚ ξέμεινε από δυνάμεις! Απέναντι σε έναν αντίπαλο που έκανε κανονική (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα της εποχής βέβαια) προετοιμασία, οι παίκτες του Κώστα Ανδρεάδη (γνωστός σαν Κωτσαράς), δεν άντεξαν! 

Αρχικά μείωσαν το σκορ σε 4-3 πριν τελειώσει το ημίχρονο, για να ακολουθήσει καταιγισμός τερμάτων (8 μπήκαν στην επανάληψη!!!) και ο αγώνας να ολοκληρωθεί 11-4!!!

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Παπαδόπουλος, Βεντουρέλης, Χρηστίδης (Σαρρής), Βλάχου, Ανδρεάδης, Γεωργιάδης (Αρμάσης), Μακαρονόπουλος, Παντερμαλής, Μαλαξόπουλος, Σιδηρόπουλος (Πάγκαλος), Τσοολακίδης.
Μετά το παιχνίδι, ο πρόεδρος της Τέπλιτσερ, κ. Λέμπελ, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην εικόνα που του άφησαν και οι τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον ΠΑΟΚ είπε: "Ο ΠΑΟΚ κάνει ένα νεωτερίστικο παιχνίδι, αλλά εξαντλεί όλες τις δυνάμεις στο πρώτο ημίχρονο! Λίγο πριν τελειώσει το ημίχρονο πίστεψα πως ο ΠΑΟΚ θα ήταν ο νικητής του φιλικού.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο έξω δεξιά της ομάδας του ΠΑΟΚ (Μακαρονόπουλος), ο τερματοφύλακας (Παπαδόπουλος), καθώς και οι παίκτες της άμυνας. Η ομάδα έχει παίκτες πρώτης γραμμής που μπορούν να παίξουν στην Εθνική Ελλάδας.

Οι διαιτητές της πόλης σας είναι αρκετά ικανοί και αμερόληπτοι, πράγμα που διέψευσε τις πληροφορίες που μου έδωσαν οι Σκοπιανοί! Θα αναχωρήσουμε από τη Θεσσαλονίκη με τις καλύτερες των εντυπώσεων".

Η ομάδα της Τέπλιτσερ σε φωτογραφία της εφημερίδας "Μακεδονία".
Την 15μελή αποστολή αποτελούσαν οι: Ρίτορ, Παΐβλο, Τεΐκλορ, Κάρταϊλ, Τένιλοφ, Μίλερκ, Ταούτλ, Σίντελαρ, Χάχπελ, Σίρνα, Χμποϊετοχ, Χύφερ, Κρατοχθίλ, Μπράβετς και ο πρόεδρός της, Λέμπελ...

* Στην αρχική εικόνα, αναμνηστική φωτογραφία των  ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ και της Τσέχικης Τσέπλιστερ, πριν από τον μεταξύ τους αγώνα, στη Θεσσαλονίκη, στις 04.09.1928. 
Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, από αριστερά, επάνω, Μ. Βεντουρέλης, Κ. Χρηστίδης, Ρ. Βλάχου, Κ. Πάγκαλος, Α. Τσολακίδης, Κ. Ανδρεάδης και κάτω, Χρ. Παντερμαλής, Φ. Λιανόπουλος και Γ. Γεωργιάδης. Τελευταίος, με το σημαιάκι, ο αθλητής του Ηρακλή, Ναμίας.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4