Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

11 Μαΐου 2018

Σαν σήμερα "έφυγε" ο Πέτρος Βουζουνεράκης (1999)

Σαν σήμερα στις 11/5/1999, έφυγε από την ζωή ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε η Κρήτη και φόρεσε την φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο Πέτρος Βουζουνεράκης...

Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα το 1942. Πρωτόπαιξε μπάλα, σε ηλικία 13 ετών σε αγώνα πρωταθλήματος Θύελλα Ιεράπετρας- ΑΟΑΝ. 

Σε ηλικία 16 ετών μεταγράφηκε στον Διαγόρα Ιεράπετρας. Το 1959 πήγε μόνος του να δοκιμαστεί στον ΟΦΗ , αλλά στον τότε προπονητή του ΟΦΗ , Μανταλόπουλο , δεν άρεσε ο Πέτρος. 

Την επόμενη χρονιά όμως, το 1960 , ο προπονητής του ΟΦΗ Κώστας Παπουτσάκης, τον έφερε "κακήν κακώς" στην ομάδα του Ηρακλείου, και ο Πέτρος παίζει την σεζόν 1960-61 στον ΟΦΗ δανεικός από τον ΔΙΑΓΟΡΑ Ιεράπετρας.

Το 1963, ενώ υπηρετούσε στο Ναυτικό, ο Ολυμπιακός (με προπονητή τον Βαγγέλη Χέλμη) έκανε μια προσφορά που θεωρήθηκε εξωφρενικά υψηλή για την εποχή. Πρόσφερε 600.000 δραχμές στον Διαγόρα Ιεράπετρας για την απόκτηση του Πέτρου Βουζουνεράκη. 
Ομως η μεταγραφή δεν έγινε γιατί ο πρόεδρος του ΔΙΑΓΟΡΑ ήταν φανατικός οπαδός του Παναθηναικού!

Η εξέλιξη αυτή στενοχώρησε πολύ τον Πέτρο, ο οποίος άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο όλο και λιγότερο. Τελικά ο ΟΦΗ τον απέκτησε το 1964 αντί 25.000 δραχμών!

Έπαιξε οκτώ χρόνια μπάλα στον ΟΦΗ. Και ο Πέτρος και ο ΟΦΗ , την οκταετία αυτή απογειώθηκαν. Στα οκτώ αυτά χρόνια πέτυχε 105 γκολ (84 στην Β' Εθνική την περίοδο 1965-1968 και 1971 και 21 γκολ στην Α' Εθνική την περίοδο 1969-1971). 

Ο Πέτρος Βουζουνεράκης άφησε ανεπανάληπτη εποχή στον ΟΦΗ , όπου όπως λέγανε πολλοί που την ζήσανε, ήταν κάτι που δεν μεταφέρεται με λόγια.

Το καλοκαίρι του 1969 τον ζήτησε επίμονα ο Παναθηναϊκός. Όμως ο Πέτρος για μια ακόμα φορά στάθηκε άτυχος. Αυτή τη φορά ο πασίγνωστος Ασλανίδης, ο Γ.Γ. Αθλητισμού του τότε καθεστώτος, ο οποίος "έλυνε και έδενε" , δεν επέτρεψε να γίνει η μεταγραφή. Οι λόγοι; Πολλοί....

Τον Οκτώβριο του 1970 στη Σαραγόσα η Εθνική μας ομάδα, υπό τις οδηγίες του πιο πρωτοποριακού Έλληνα προπονητή σε θέματα τακτικής εκείνη την εποχή, του Λάκη Πετρόπουλου, έπαιξε φιλικό με την Ισπανία. 

Χάσαμε 2-1, αλλά το θέμα ήταν πως για πρώτη φορά έμπαινε στο γήπεδο παίκτης που δεν ανήκε σε ομάδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Ο Πέτρος Βουζουνεράκης, μπήκε αλλαγή στη θέση του Μιχάλη Κρητικόπουλου και στο 86' έκανε μία καταπληκτική προσπάθεια και σέντρα που μετέτρεψε σε γκολ ο Μίμης Παπαϊωάννου με κεφαλιά-ψαράκι.

Ο Βουζουνεράκης είναι ο μεγαλύτερος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του ΟΦΙ και του ΟΦΗ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας πολυλειτουργικός φορ. Είχε τεχνική κατάρτιση, αλλά δεν έκανε κατάχρηση, έβγαινε από την περιοχή και είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί τόσο στον άξονα όσο και στα πλάγια.

Ο «Κάκαβος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, επειδή αγαπούσε το ψάρεμα και την κακαβιά - είχε θαυμάσια αντίληψη, δύναμη και δυναμισμό, μπρίο, καλή τεχνική, φινέτσα, φαντασία και πολλές επινοήσεις, καθώς και τη θαυμαστή ικανότητα να χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια του.

Στα προσόντα του συγκαταλέγονταν, επίσης, η μεγάλη του ευχέρεια στο ψηλό παιχνίδι (λόγω του αναστήματός του) και η έντονη προσωπικότητα και μεγάλη ακτινοβολία του

Το 1972 ο Λες Σάνον, που είχε αλλάξει τη φυσιογνωμία του ΠΑΟΚ με το κλασικό αγγλικό 4-4-2, επιθυμούσε έναν φορ που να μπορεί να εναλλάσσεται με τον Σταύρο Σαράφη, που έβγαινε από τα χαφ και γινόταν κρυφός σέντερ φορ. Στο πρόσωπο του Βουζουνεράκη ο πανέξυπνος Αγγλος είχε δει τον παίκτη που θα έφερνε στον ΠΑΟΚ τον τίτλο.

Δυστυχώς ο Βουζουνεράκης τραυματίστηκε σύντομα, ύστερα από μόλις τέσσερα ματς και ένα γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, και σε ηλικία μόλις 31 ετών πήρε τη δύσκολη απόφαση. Εγκατέλειψε τα σαλόνια της Α Εθνικής και επέστρεψε στην Ιεράπετρα.

Από το 1972 έζησε μόνιμα στην Ιεράπετρα με την σύζυγο του και τους δυο γιούς του. Πέθανε σε ηλικία 57 ετών , στις 11 Μαΐου 1999. Σε όλα αυτά χρόνια , ο Πέτρος είχε διαρκή ενασχόληση με τον αγαπημένο του ΟΦΙ (Όμιλος Φιλάθλων Ιεράπετρας). 

Στην αρχή σαν παίκτης - προπονητής , αργότερα σαν προπονητής. Στην δεκαετία του 70 τον οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα του , αργότερα ήταν πάντα η πρώτη επιλογή , όταν κάποιος έπρεπε να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά'' σε δύσκολες στιγμές.

Ο Πέτρος Βουζουνεράκης θεωρείται σήμερα, ο δεύτερος καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει βγάλει ποτέ η Κρήτη, πίσω από τον Νίκο Μαχλά.

Το γεγονός ότι το γήπεδο της Ιεράπετρας φέρει το όνομα του (ΒΟΥΖΟΥΝΕΡΑΚΕΙΟ), είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της αξίας του, του έργου του και της προσφοράς του.
Στη παρακάτω φωτογραφία,  ο ΠΑΟΚ όπως παρατάχτηκε στο εκτός έδρας ματς με το Αιγάλεω (2-2στις 22/10/1972 , σε παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, της περιόδου 1972-1973, με συμμετοχή του Πέτρου Βουζουνεράκη.
Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Κούδας, Χ"ιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης. 
Καθιστοί: Μπέλλης, Βουζουνεράκης, Τερζανίδης, Αποστολίδης, Σαράφης.

Πηγή βασικού κειμένου (από ofierapetras.blogspot.com)

Δείτε τη συνέντευξη που  έδωσε στην Ανατολή της Ιεράπετρας για την εκπομπή ΚΡΗΤΗ ΜΟΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ στο ΚΡΗΤΗ TV το 1992.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4