Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

25 Οκτωβρίου 2017

Ιστορική νίκη στο πρώτο πρωτάθλημα! (1959)

Σαν σήμερα στις 25/10/1959, στην πρεμιέρα του πρώτου πρωταθλήματος σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης, την ομάδα πρόγονο του Πιερικού...

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών.

Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

Σαν σήμερα λοιπόν στις 25/10/1959, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης, την ομάδα πρόγονο του Πιερικού, που ιδρύθηκε το 1922 και είχε χρώματα μπλε και κίτρινο. Συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα του 1959-60. Κατέλαβε την προτελευταία θέση (15η) και υποβιβάστηκε. 

Σημείωσε 4 νίκες (ξεχωρίζουν οι νίκες με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στην Κατερίνη και του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη), 9 ισοπαλίες (πιο σημαντικές αυτές με 0-0 με τον Παναθηναϊκό στην Κατερίνη και με την ΑΕΚ στην Αθήνα) και 17 ήττες. Το 1961 ο Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης συγχωνεύτηκε με τον Όλυμπο Κατερίνης (που επίσης αγωνιζόταν στην Β' Εθνική) και δημιούργησαν τον Πιερικό.

Το ακριβό εισιτήριο που είχε βάλει σε εκείνο το παιχνίδι η τότε διοίκηση του ΠΑΟΚ, λειτούργησε ανασταλτικά για τον μεγάλο όγκο των οπαδών του Δικεφάλου να δουν το ματς, καθώς κόπηκαν μόλις 3.960 εισιτήρια, τα 500 από τα οποία προμηθεύτηκαν οπαδοί των φιλοξενούμενων!

Ο ΠΑΟΚ έκανε μια μέτρια εμφάνιση, ασορτί και ο ρέφερι Πανάκης που ακύρωσε γκολ του Δικεφάλου και δεν υπέδειξε δύο πέναλτι, με την ομάδα μας να παίρνει μια αγχωτική νίκη με 3-2. 

Το σκορ άνοιξε στο 26' ο Μέγας Αλέξανδρος με γκολ του Βαγγέλη Καραφουλίδη (αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ την περίοδο 1953-1955) πετυχαίνοντας το πρώτο "επίσημο" γκολ στην Τούμπα.

Το γκολ εκείνο μάλιστα σημειώθηκε με απ' ευθείας χτύπημα φάουλ με το αριστερό, προς την εστία της θύρας 4. Το φάουλ το παραχώρησε ο Γιαννέλος, ενώ ο Πρόγιος βρέθηκε σε εντελώς λάθος θέση...
Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 31' με κεφαλιά του Λέανδρου μετά από εκτέλεση φάουλ του Νικολαΐδη, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Κιουρτζής πέτυχε το 2-1. Στο 37' το δυνατό σουτ του Χαβανίδη τράνταξε το δοκάρι του Αναστασιάδη. 

Με την έναρξη της επανάληψης στο 47', ο Κουϊρουκίδης με γυριστό σουτ σημείωσε το 3-1, ενώ στο 50' ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Λέανδρου μετά από θαυμάσια σέντρα του Κουϊρουκίδη, με το διαιτητή να υποδεικνύει οφ σάιντ!

Ακολούθησαν δύο πέναλτι που δεν υποδείχθηκαν σε ανατροπές των Κουϊρουκίδη στο 63' και του Νικολαΐδη στο 65'. 

Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 74' με τον Τουλουμτζίδη και από εκείνο το σημείο και μετά το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά με τις δύο ομάδες να χάνουν ευκαιρίες για να αλλάξουν το σκορ. 

Τελικά ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-2, κατακτώντας την πρώτη του νίκη στην εθνική κατηγορία...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Ραπτόπουλος, Χαβανίδης, Γιαννέλος, Λέανδρος, Κιουρτζής, Κουϊρουκίδης, Σαλούστο, Νικολαΐδης.

Μέγας Αλέξανδρος: Αναστασιάδης, Μπίκας, Κεφαλίδης, Καρανταγλίδης, Καρπούζας, Ταξίδης, Αμανατίδης, Ορφανίδης, Τουλουμτζίδης, Καραφουλίδης, Καραουλάνης.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. 

Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Άρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. 

Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. 

Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4