Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

13 Απριλίου 2017

Μόνο έτσι κέρδιζε ο Ολυμπιακός! (1975)

Σαν σήμερα στις 13/4/1975, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στον Πειραιά τον Ολυμπιακό, για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1974-1975...
Ο Ολυμπιακός είναι πρωτοπόρος την δεδομένη στιγμή (41 βαθμοί ισόβαθμος της ΑΕΚ, έναντι 37 του ΠΑΟΚ). Όμως η μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ (εποχής Λόραντ πλέον) είναι στο απόγειό της και ο Ολυμπιακός ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο μόνος τρόπος για να την κερδίσει...
Έτσι έγινε ένα παιχνίδι το οποίο στιγματίστηκε από μια ΚΑΡΑΣΤΗΜΕΝΗ διαιτησία του Βέλγου Σων, που έκανε τα πάντα για να πάρουν τη νίκη οι γηπεδούχοι, αλλά και από ΕΠΙΘΕΣΗ των "επιστημόνων" στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του ΠΑΟΚ από το γήπεδο στο αεροδρόμιο!

500 "επιστήμονες" είχαν στήσει καρτέρι και επιτέθηκαν με πέτρες στο λεωφορείο του Δικεφάλου, κάνοντάς το θερινό, προκαλώντας τραυματισμούς παικτών και συνοδών της ομάδας!!!
Τίποτε δεν έμεινε από το παρμπρίζ του πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του ΠΑΟΚ. Στη θέση του οδηγού ο Μιχάλης Μπέλλης, ιδιαίτερα σκεπτικός... Αριστερά ο Αγριογιάννης και πίσω του ο Κερμανίδης και ο Παναγής.
Και θα μας πείτε: Καλά γίνονταν τέτοια πράγματα από οπαδούς που είχαν εκ γενετής IQ τεράστιων "επιστημόνων";

Κι όμως γίνονται και οι συμπεριφορές τους όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά η αστεία διοίκησή τους είχε το θράσος να εκφράσει τη λύπη της και να αποδοκιμάσει τους οπαδούς της, την ώρα που οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν πάει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (!) διαμαρτυρόμενοι για την παντελή έλλειψη προστασίας που έτυχαν!

Συγκρίνετε εκείνη την αντιμετώπιση με αυτήν που έχει ο Ολυμπιακός κάθε φορά που ανεβαίνει στην Τούμπα! (όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες).
Ο έφορος του ΠΑΟΚ (Καλλιμάνης), τραυματισμένος στο μάτι από πέτρα, με φόντο το διαλυμένο λεωφορείο!

Μεταξύ των τραυματισθέντων από πέτρες που έσπασαν τα τζάμια του λεωφορείου ήταν η σύζυγος του Τερζανίδη, οι παίκτες Παρίδης, Πέλλιος, Τσιλιγκιρίδης, Σαράφης, ο έφορος της ομάδας και ο μασέρ Αγριογιάννης!
Η ομάδα καθυστέρησε ώρες για να φτάσει στο αεροδρόμιο, η πτήση φυσικά χάθηκε και με τα χίλια ζόρια κατάφερε η αποστολή να μπει στην τελευταία βραδινή για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο βράδυ η διοίκηση του ΠΑΟΚ έβγαλε καυστικότατη ανακοίνωση, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Βορείου Ελλάδας και στους Βουλευτές, την οποία υπέγραψε ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Αρθούρος Μαρδικιάν.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Στασινόπουλος δήλωνε: "Αποδοκιμάζω και κακίζω τα εις βάρος της αποστολής του ΠΑΟΚ επεισόδια, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τον σκοπό αυτών των αντιζηλιών, αφού το ματς τελείωσε ήρεμα και φιλικά"...
Όσον αφορά το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ είχε απέναντί μια 14άδα αντιπάλων (11+3), προηγήθηκε στο 4' με ασύλληπτη γκολάρα του Σαράφη (κεφαλιά ψαράκι).
Στο 14' αυτός ο πολύ περίεργος τύπος με τα μαύρα που ήρθε να κάνει την αρπαχτή του στην Ελλάδα, ανακάλυψε πέναλτι σε βάρος του Φουντουκίδη σε πέσιμο παίκτη του Ολυμπιακού, το εκτέλεσε ο Δαβουρλής και ισοφάρισε.
Στο 43' ο βοηθός του Βέλγου κόρακα μέτρησε γκολ του Κρητικόπουλου με κεφαλιά, με τον σκόρερ να βρίσκεται σε καταφανέστατη θέση οφ σάιντ!
Ο ΠΑΟΚ έχασε στην επανάληψη εκπληκτικές ευκαιρίες με τους Σαράφη (47'), Λάζο (63'), Κούδα (64'), δέχτηκε το 3-1 στο 60' από τον Περσίδη για να μειώσει στο 87' ο Σαράφης με το πέναλτι που έδωσε ο Σων όταν όλα είχαν κριθεί...
Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Τερζανίδης, Αποστολίδης, Παρίδης, ενώ οι δύο αλλαγές του Λόραντ ήταν αναγκαστικές λόγω τραυματισμών από χτυπήματα που δέχτηκαν ο Παρίδης και ο Κούδας!
Το παιχνίδι ήταν το πρώτο ματς του ΠΑΟΚ σε θερινή ώρα (17:30), καθώς εκείνη τη χρονιά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η θερινή ώρα!
Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής (76' Αγγελής), Συνετόπουλος, Σιώκος, Γκλέζος, Κυράστας, Παμπουλής (65' Σταυρόπουλος), Βιέρα, Κρητικόπουλος, Περσίδης, Δαβουρλής.

ΠΑΟΚ: Ντεκ, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Παρίδης (46' Λάζος), Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας (69' Γούναρης), Κερμανίδης.
* Τη χρονιά αυτή (1974-75), ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 3η θέση, έχοντας σε 34 ματς, 19 νίκες - 8 ισοπαλίες - 7 ήττες, με τέρματα 73-28 και 46 βαθμούς. Η χρονιά ξεκίνησε με τον Λες Σάνον στον πάγκο (2 ματς), ακολούθησε ο Πρόγιος (8 ματς), για να συνεχίσει ο Λόραντ (24 παιχνίδια). Με τον Μαγυάρο τεχνικό στον πάγκο του ο ΠΑΟΚ πήρε την επόμενη χρονιά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του...

* Για να καταλάβετε τι παιζόταν από τους δημοσιογράφους πάντα.... ο Βαγγέλης Φουντουκίδης, δεν ήξερε πως λεγόταν Ντεκ ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ... και το πέναλτι δεν μπορεί να το κέρδισε ο Κούδας (είχε γίνει αλλαγή στο 69'). Τους παίκτες του Ολυμπιακού τους γνώριζε όλους και με κλειστά μάτια, τον ΠΑΟΚ των οχτώ (!) διεθνών τότε, όμως όχι...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4