Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

18 Μαΐου 2019

Νίκη επί της δυνατής Προοδευτικής (1958)

Σαν σήμερα στις 18/5/1958, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την Προοδευτική, σε παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής, της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1957-1958 ...

Ο Δικέφαλος με τον Κώστα Ζώγα στον πάγκο του, μπροστά σε 5.000 θεατές, πήρε τη νίκη με 3-1, χάρη σε γκολ που σημείωσαν οι Παπαϊωάννου, Κιουρτζής και Λέανδρος. Για την Προοδευτική μείωσε ο Σουρούνης.

Ο ΠΑΟΚ ήταν μια κλάση ανώτερος των φιλοξενούμενων και έφτασε στη μόλις 2η νίκη του στο πρωτάθλημα, καθώς ως τότε είχε επικρατήσει μόνο επί του Ολυμπιακού με 1-0 στις 2/3/1958.
Το σκορ άνοιξε στο 25' όταν ο Βάιλας δεν εκτίμησε σωστά την πορεία της μπάλας, ο Κιουρτζής που καιροφυλαχτούσε την πάσαρε στον αμαρκάριστο Παπαϊωάννου και αυτός δε δυσκολεύτηκε να γράψει από κοντά το 1-0.

Η Προοδευτική με το σκορ σε βάρος της προσπάθησε να αντιδράσει, είχε άκαρπη υπεροχή, με τον Κανσό σε δύο περιπτώσεις να αποτυγχάνει να φέρει το ματς στα ίσα...

Λίγο μετά την έναρξη της επανάληψης, στο 47', ο ΠΑΟΚ διπλασίασε τα τέρματά του! Ο Κατικαρίδης ξέφυγε από την επιτήρηση του Σουρούνη, πάσαρε στον αμαρκάριστο Κιουρτζή και αυτός χωρίς να το πολυσκεφτεί, με σουτ από τα 20 μέτρα νίκησε τον Πετρόπουλο που έδειξε να αιφνιδιάζεται.
Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν -χωρίς να τα καταφέρουν- να αντιδράσουν, με τον ΠΑΟΚ στο 75' να τριπλασιάζει τα τέρματά του με μακρινό σουτ του Λέανδρου!

Το μόνο που κατάφερε η Προοδευτική ήταν να μειώσει στο 85' με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σουρούνη, ένα φάουλ στο οποίο υπέπεσε ο Χασιώτης, λίγο έξω από τη μεγάλη μας περιοχή... Μάλιστα στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Χριστοφίδης βρέθηκε σε θέση τετ α τετ με τον Λύμπο, πλάσαρε όμως άουτ!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Λύμπος, Καρατζάς, Κεμανίδης, Χασιώτης, Καλογιάννης, Καμαλακίδης, Λέανδρος, Παπαϊωάννου, Κατικαρίδης, Κιουρτζής, Γιαννέλος

Προοδευτική: Πετρόπουλος, Βάιλας, Γερμενής, Βεργίδης Χαρ., Σουρούνης, Φίλιος, Βαραμέντης, Κανσός, Δαούτης, Χριστοφίδης, Σιαβελής.

* Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1957-1958 τερμάτισε στην 8η θέση του πρωταθλήματος, έχοντας 42 βαθμούς με 5 νίκες, 10 ισοπαλίες, 7 ήττες και τέρματα 32-38

* Τα 32 γκολ τα σημείωσαν οι: Κιουρτζής 6, Κουιρουκίδης 6, Λέανδρος 5, Χαβανίδης 4, Κατικαρίδης 3, Καλογιάννης 2, Γεντζής 2, Παπαίωάννου 2, Κουτουξίδης 1, Κεμανίδης 1

* Το ρόστερ της ομάδας το αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Λύμπος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Κερμενίδης, Μάρκοβιτς, Καρατζάς, Κουτουξίδης, Καμαλακίδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κουιρουκίδης, Γιαννέλος, Παπαϊωάννου, Κατικαρίδης, Κιουρτζής, Γεντζής, Παπαευστρατίου, Δημητριάδης, Τσακιρίδης, Μαμόπουλος, Ασβεστόπουλος.

* Τις περισσότερες συμμετοχές στο πρωτάθλημα τις κατέγραψε ο Λέανδρος (21), ακολούθησαν με 19 οι Καλογιάννης – Κεμανίδης και με 18 οι Κιουρτζής – Κατικαρίδης - Χασιώτης...

* Και κάτι αξιοσημείωτο που συνέβη εκείνη τη σεζόν 1957-1958. Ο ΠΑΟΚ παρά την μετριότατη χρονιά του, πέτυχε δύο νίκες νίκες επί του Ολυμπιακού (εντός και εκτός έδρας) με 1-0, αποτελέσματα που έκαναν αίσθηση στη φίλαθλη Ελλάδα, καθώς ως το 1960, η ομάδα του Πειραιά είχε να χάσει δύο φορές μέσα στη σεζόν από τον ίδιο αντίπαλο, από το 1930, όταν και την είχε κερδίσει ο Παναθηναϊκός.
* Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1957-1958. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Λύμπος, Κουιρουκίδης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Πετρίδης, Γιεντζής. Καθιστοί: Καμαλακίδης, Παπαϊωάννου, Λέανδρος, Χαβανίδης, Χασιώτης.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4