Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

21 Οκτωβρίου 2018

Ισόπαλος με Ηρακλή για το "Κύπελλο Ελευθερίας" (1945)

Σαν σήμερα στις 21/10/1945, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Συντριβάνι τον Ηρακλή, σε φιλικό παιχνίδι στο πλαίσιο του «Κυπέλλου Ελευθερίας», που διοργανώθηκε εκείνες τις μέρες, με αφορμή το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου...

Τον αγώνα παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 θεατές – δεν έπεφτε καρφίτσα στο γήπεδο- και διαιτητής ήταν ο πρώην τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Ζώγας.

Αμφίρροπο το πρώτο 45λεπτο, με το παιχνίδι να έχει μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα μετά το 9ο λεπτό όταν οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα στο σκορ με τον αρχηγό τους (Ζακαπίδας), με το αποτέλεσμα να μην αλλάζει μέχρι την ολοκλήρωση του ημιχρόνου!

Ο ΠΑΟΚ έφερε το ματς στα ίσα στο 64ο λεπτό με σκόρερ τον Βασιλειάδη, ενώ 12 λεπτά πριν τη λήξη του παιχνιδιού, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των παικτών και το παιχνίδι διακόπηκε για αρκετά λεπτά.

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Καλογιάννης, Βασιλειάδης, Μουρατίδης και από τον Ηρακλή οι Μαργαρόπουλος, Ζακαπίδας, Χαρχάλης.

Να σημειωθεί πως ο Κ. Καλογιάννης, γνωστός και με το παρατσούκλι «Ξουρίδας», αγωνιζόταν παρότι ήταν σε ηλικία 40 ετών! 

Ήταν κάποτε συμπαίκτης του Ετιέν, του Βεντουρέλη και άλλων μεγάλων άσων του παρελθόντος και δεν έλεγε να σταματήσει με τίποτε, το ποδόσφαιρο που λάτρευε!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Ανδρεόπουλος, Αρβανιτίδης, Μποστατζόγλου, Πανίδης, Μουρατίδης, Χατζηαντωνίου, Βασιλειάδης, Παπαδάκης, Καλογιάννης, Φερούτσος, Μάρκοβιτς.

Ηρακλής: Χάρχαλης, Τσαγανιάς, Παράσχος, Παυλίδης, Σιδηρόπουλος, Τσαλδάρης, Πασσάς, Θεοδώρου, Ζακαπίδας, Αραμπατζής, Μαργαρόπουλος.

* Πέντε μέρες αργότερα (26/10/1945) πραγματοποιήθηκε η ρεβάνς στο γήπεδο του Ηρακλή, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 70ό λεπτό ο Χατζηαντωνίου.

* Τη σεζόν 1945-46, ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα κατέκτησε τη 2η θέση, έχοντας σε 10 ματς, 6 νίκες - 1 ισοπαλία – 3 ήττες, με τέρματα 27-18. Πρώτος σκόρερ της ομάδας, ο Βασιλειάδης που σκόραρε 5 φορές.
* Αναλυτικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης: Ανδερόπουλος, Σοφοκλής Αρβανίτης, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Μουρατίδης, Χατζηαντωνίου, Γ. Βασιλειάδης, Παπαδάκης, Καλογιάννης, Φερούτσος, Μάρκοβιτς, Δ. Βασιλειάδης, Γκοτζαμάνης, Παπαπαναγιώτου, Ψωμάς, Φελούρης, Εμμανουηλίδης, Γουίλιαμ Αρβανίτης (Γούλας), Κρίτας.

Ονόματα που σε εμάς τους νεότερους δε λένε και πολλά, ήταν όμως αυτοί που ξανασήκωσαν στις πλάτες τους την ομάδα μετά από μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή (πόλεμος, κατοχή!)

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1945-46 ήταν το 13ο που διεξήχθη από την ίδρυση το 1926 της ΕΠΟ και το πρώτο μεταπολεμικό. 

Σε αντίθεση με το τελευταίο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-40), μετείχαν αποκλειστικά σύλλογοι από τις τρεις ιδρυτικές της Ενώσεις ΕΠΣ Αθηνών, ΕΠΣ Πειραιώς, ΕΠΣ Μακεδονίας (στην ουσία Θεσσαλονίκης) και μάλιστα μόνον οι πρωταθλητές τους. Πραγματοποιήθηκε σε διπλές συναντήσεις και διάστημα ενός μήνα (30 Μαΐου-30 Ιουνίου 1946).

* Στην αρχική εικόνα, διακρίνονται παίκτες της ομάδας του ΠΑΟΚ, στην τελετή έναρξης του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης της περιόδου 1945-1946. Στις πρώτες σειρές οι Χαζηαντωνίου, Κρίτας. Ήταν Οκτώβρης του 1945!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4