Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

19 Σεπτεμβρίου 2017

Η αρχή ενός εκπληκτικού ταξιδιού! (1973)


Σαν σήμερα στις 19/9/1973 ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε μια λαμπρή πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας την πολύ δυνατή τότε ομάδα της εποχής, Λέγκια Βαρσοβίας ...

Ο Δικέφαλος του Βορρά κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την πολύ ισχυρή εκείνη την εποχή Λέγκια Βαρσοβίας, των μεγάλων αστέρων της εποχής, Κάζιμιρ Ντέινα και Ρόμπερτ Γκάντοχα.
 
Η Λέγκια ήταν η Κυπελλούχος Πολωνίας για το 1973, ομάδα με πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς το 1970 είχε φθάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το 1971 στα προημιτελικά του.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η εθνική Πολωνίας "έλαμψε" στο Μουντιάλ της Γερμανίας στηριζόμενη στους παίκτες που αναφέραμε πιο πάνω, τον Ντέινα και τον Γκάντοχα.

Η φωτογράφιση της ομάδας το καλοκαίρι του 1973 για τους αγώνες του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Από αριστερά όρθιοι: Μπέλλης (βοηθός), Γούναρης, Στέφας, Τσιλιγκιρίδης, Σαββουλίδης, Παπαδόπουλος, Χατζηιωάννου, Κούδας, Αγριογιάννης (μασέρ). Καθιστοί (από αριστερά): Ιωσηφίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Σάνον (προπονητής), Τερζανίδης, Παρίδης, Ασλανίδης, Φουντουκίδης. Από τη φωτογράφιση απουσίαζαν οι Πέλλιος, Λάζος και Χατζηαντωνίου, καθώς και ο Παναγιώτης Κερμανίδης, ο οποίος ενσωματώθηκε με την ομάδα λίγες μέρες μετά!

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του, λίγους μήνες νωρίτερα συμμετείχε στον τελικό του ελληνικού Κυπέλλου εξασφαλίζοντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Στο παιχνίδι που έγινε σαν σήμερα, η ομάδα του Κούδα, του Σαράφη, του Παρίδη, του Τερζανίδη, του Ιωσηφίδη, του Ασλανίδη υπό την καθοδήγηση του Λες Σάνον είχε δώσει τα διαπιστευτήριά της εντός των συνόρων, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, ένα χρόνο πριν...

Τερζανίδης - Γκάντοχα σε μια μονομαχία τους ... 
 
Και μια και ο λόγος για τον Κούδα, δεν αγωνίστηκε σε αυτό το παιχνίδι, καθώς ήταν τιμωρημένος από το ματς της περασμένης σεζόν με τη Ραπίντ στην Τούμπα, αλλά ο Σταύρος Σαράφης έπαιξε και για αυτόν αναλαμβάνοντας με μεγάλη επιτυχία το δημιουργικό κομμάτι του ΠΑΟΚ!
 
Οι 25.000 θεατές που γέμισαν ασφυκτικά τις δύο κεντρικές θύρες του γηπέδου του πολωνικού στρατού, "Πολσιέγκο", είδαν έναν εκπληκτικό ΠΑΟΚ να παίζει μπαλάρα και να αδικείται από το τελικό 1-1...

Μετά από ένα ισόπαλο (0-0) πρώτο ημίχρονο, στο 51ο λεπτό ο Τερζανίδης δέχτηκε τη διαγώνια πάσα του Σαράφη και σκόραρε από πλάγια θέση. Οκτώ λεπτά αργότερα η Λέγκια ισοφάρισε με τον Πιέσκο, στο μοναδικό λάθος του Ιωσηφίδη στο ματς!
 
Στο 85' το γήπεδο πάγωσε προς στιγμή όταν ο Ασλανίδης μπήκε στην περιοχή των Πολωνών, εξαπέλυσε δυνατό σουτ που τράνταξε το δοκάρι του εμβρόντητου Μόβλικ και επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο για να απομακρυνθεί στη συνέχεια η μπάλα από την άμυνα!

Ο Λες Σάνον παρέταξε τον Δικέφαλο με επιθετικές αιχμές τους Παρίδη - Ασλανίδη, με σκοπό να εκμεταλλεύονται τις εξαιρετικές μπαλιές του Σαράφη. Αρίστευσαν τα δύο αμυντικά μας χαφ (Τερζανίδης - Αποστολίδης), που εξαφάνισαν από το γήπεδο τις φίρμες της Λέγκιας...
 
Στα αξιοσημείωτα του αγώνα η προσπάθεια που έκαναν οι οπαδοί της Λέγκια να επιτεθούν στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ και η γρήγορη επέμβαση της αστυνομίας, καθώς και η απαγόρευση που δόθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση σε φίλους του ΠΑΟΚ για να ταξιδέψουν σε χώρα του ανατολικού μπλοκ.

Παρόλα αυτά κάποιοι αψήφησαν αυτήν την απαγόρευση και έδωσαν το παρόν στο γήπεδο βοηθώντας την ομάδα με τις ιαχές τους!
 
Δείτε στιγμιότυπα από το μοναδικό video που διασώζεται και αντιγράφτηκε από μπομπίνα (καρούλι) της εποχής. 
Μπροστά στον Αυστριακό ρέφερι Γιόζεφ Μπούτσεκ οι ομάδες παρατάχτηκαν ως εξής:

Λέγκια: Μόβλικ, Τοπόλσκι, Λετζούλκα, Θάψεν, Λίγκουντ, Πιέτοκο, Νόβακ (70' Σταβίσινσκι), Σμίκεβιτς, Τομπρόβσκι, Ντέινα, Γκάντοχα.

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Λάζος, Ασλανίδης.

Διαβάστε τα όσα δήλωσαν ο Κούδας, ο Σαράφης και ο Λες Σάνον μετά το ματς...

Γ. Κούδας: "Οι ευκαιρίες που έχασε ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ περισσότερες από της Λέγκια και θα μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί καλύτερα. Από τη Λέγκια ξεχώρισα τον αριστερό εξτρέμ Γκάντοχα και το δεξί μπακ Τοπόλσκι".

Λες Σάνον:
"Η Λέγκια είναι πολύ καλή ομάδα με πολύ καλούς παίκτες. Παίζει όμως και ο ΠΑΟΚ πολύ καλό ποδόσφαιρο. Το σύνολο των παικτών του αποδίδει ένα εξαιρετικό ποδόσφαιρο, μας λείπει όμως το γκολ.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν με ψυχή για να τιμήσουν τα χρώματα του ΠΑΟΚ και της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό διότι παίζαμε εκτός έδρας! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και δεύτερο παιχνίδι. Σήμερα παίξαμε επιθετικά με στόχο τη νίκη".

Σταύρος Σαράφης: "Μόνο αν μας χτυπήσει η ατυχία θα χάσουμε την πρόκριση. Παίξαμε πολύ καλά και με λίγη τύχη θα κερδίζαμε τη Λέγκια".








Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4