Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

19 Ιουλίου 2017

O ερχομός του "άσπρου λύκου" στον ΠΑΟΚ (1978)


Σαν σήμερα στις 19/7/1978, στελέχη της διοίκησης Παντελάκη (Ζελομοσίδης και Βεζυρτζής) ήρθαν σε επαφή στο Μόναχο με τον 
Γκιούλα Λόραντ, που τους σύστησε τον Γερμανοπολωνό προπονητή Έγκον Πίχατσεκ...

Η σεζόν 1977-1978 είχε ολοκληρωθεί με τον ΠΑΟΚ να τερματίζει 2ος, έχοντας στον πάγκο του τον Λάκη Πετρόπουλο, μετά τους Μπίλι Μπίγκαμ και Δημήτρη Καλογιάννη (στην ίδια χρονιά).

Ο Λάκης Πετρόπουλος αν και είχε συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν, εξαφανίστηκε. Η διοίκηση του Δικεφάλου, του έστελνε το ένα εξώδικο μετά το άλλο, φτάνοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 8 (!), όμως γι΄αυτόν πέρα έβρεχε. 

Για τους δικούς του λόγους δεν ήθελε να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και δεν είχε δώσει το παρόν στην πρώτη προπόνηση της ομάδας στις 17/7...

Έτσι ο Παντελάκης πήρε την απόφαση να στείλει σαν σήμερα 19/7/1978 στο Μόναχο, τον γενικό γραμματέα (Ζελομοσίδη) και τον έφορο του ποδοσφαιρικού τμήματος (Βεζυρτζή) να συναντηθούν με τον πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Γκιούλα Λόραντ, που θα τους σύστηνε τον ασπρομάλλη Γερμανοπολωνό Έγκον Πίχατσεκ.
 
Ο Πίχατσεκ (έπαιξε ποδόσφαιρο στις Βαβέλ Κρακοβίας, ΑΚΣ Χόζουφ, Λέγκια Βαρσοβίας, Ρουχ Χόζουφ, Όντρα Οπόλε) και έκλεισε την καριέρα του στη γερμανική ΦΣΦ Φραγκφούρτης (FSV Frankfurt). Είχε δουλέψει πολλά χρόνια στη Δυτική (τότε) Γερμανία, σαν προπονητής της Σάλκε, της Καϊζερσλάουτεν (βοηθός του Λόραντ το 1964) και της Κολωνίας, δημιουργώντας ένα αξιόλογο όνομα στην εκεί ποδοσφαιρική πιάτσα.

Αν και το 1971 είχε συνδεθεί με σκάνδαλο στημένων αγώνων και είχε τιμωρηθεί με δια βίου αποβολή από το γερμανικό ποδόσφαιρο το 1972, τρία χρόνια αργότερα του δόθηκε χάρη και η ποινή του ακυρώθηκε.
 
Όταν ήρθε η πρόταση του ΠΑΟΚ, δούλευε σαν καθηγητής σε σχολή προπονητών και παράλληλα χωρίς αμοιβή προπονούσε μια ερασιτεχνική ομάδα!

Τα δύο μέλη της διοίκησης συναντήθηκαν με τον τεχνικό και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα μαζί του... 

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν μέλη της διοίκησης και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία, όπου συναντήθηκε με τον Παντελάκη και υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, αλλά και κάποια έξτρα πριμ: 20.000 μάρκα για την κατάκτηση του τίτλου, 10.000 μάρκα για την κατάκτηση του Κυπέλλου και 100.000 μάρκα αν έπαιρνε το ευρωπαϊκό Κύπελλο (!!!).

Ο "άσπρος λύκος" όπως τον αποκαλούσαν, στις πρώτες του δηλώσεις είχε αναφέρει: "Λατρεύω το επιθετικό ποδόσφαιρο. Το σύνθημά μου είναι επίθεση, αλλά με στενό μαρκάρισμα σε ορισμένους παίκτες. Όλα εξαρτώνται από τη φυσική κατάσταση και την τακτική. Ο Λόραντ είναι σκληρός προπονητής και σε αυτό μοιάζουμε. 

Μου είπε ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ζεστή οικογένεια με καλά παιδιά. Για μένα η νέα μου δουλειά είναι ενδιαφέρουσα και πολύ δύσκολη, πρέπει όμως να την ολοκληρώσω. Αφού προηγήθηκε ένας Λόραντ και ένας προπονητής της Εθνικής ομάδας (Πετρόπουλος), πρέπει να κάνω πολύ καλή δουλειά."

Ο Πίχατσεκ δούλεψε στον ΠΑΟΚ σχεδόν δύο σεζόν: Τη σεζόν 1978-1979 η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση (18 νίκες, 9 ισοπαλίες, 7 ήττες) και την επόμενη κάθισε στον πάγκο μας σε 31 από τα 34 ματς (16 νίκες, 6 ισοπαλίες, 9 ήττες ), πριν τον διαδεχτεί για τα τελευταία 3 παιχνίδια ο Γκιούλα Λόραντ (1 νίκη, 1 ισοπαλία, 1 ήττα).

Έφυγε από τη ζωή στο Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας στις 23/10/2006 σε ηλικία 74 ετών ...

* Στην αρχική εικόνα, παίκτες, παράγοντες και ο  προπονητής του ΠΑΟΚ, Έγκον Πίχατσεκ, πανηγυρίζουν στο Καραϊσκάκης, το μεγάλο διπλό/πρόκριση επί του Ολυμπιακού με σκορ 1-2 (Ορφανός 12' και Βασιλάκος 25'), στις 6/2/1980, για τον β' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1979-1980.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4