Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

20 Μαΐου 2017

Η χαμένη ευκαιρία στον διπλό τελικό (1992)

Σαν σήμερα στις 20/5/1992, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Τούμπα τον Ολυμπιακό, στον πρώτο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, της περιόδου 1991-1992 ...
Στην 50η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1991-92 μετείχαν συνολικά 72 ομάδες (18 Α' εθνικής, 18 Β' εθνικής και 36 Γ' εθνικής κατηγορίας) και διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

Ο ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων συμμετείχε στον 4ο όμιλο, μαζί με τους Ποσειδώνα Μηχανιώνας, Ολυμπιακό Βόλου, Μεσολόγγι και Ποσειδώνα Ηρακλειου.

Συγκέντρωσε 5 βαθμούς και τερμάτισε 2ος (!), έναν βαθμό πίσω από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας .

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ στη φάση των ομίλων!

18/8/1991: Ποσειδώνας Μηχανιώνας - ΠΑΟΚ 3-2 !
21/8/1991: ΠΑΟΚ - Ποσειδώνας Ηρακλείου 5-0
25/8/1991: Ολυμπιακός Βόλου - ΠΑΟΚ 1-1
28/8/1991: ΠΑΟΚ - Μεσολόγγι 4-1

Στον β' γύρο ο Δικέφαλος απέκλεισε με δύο νίκες την ομάδα της Πάτρας (0-1, 1-3).

Στον γ' γύρο απέκλεισε την Κόρινθο επικρατώντας με 4-1 στην Τούμπα, ενώ έφερε λευκή ισοπαλία εκτός έδρας.

Στον προημιτελικό βρήκε στον δρόμο του τη Δόξα Δράμας, από την οποία έχασε με 2-0 στη Δράμα, ανατρέποντας όμως την κατάσταση στην Τούμπα, σε παιχνίδι στο οποίο κέρδισε με 4-0.

Στον ημιτελικό ο ΠΑΟΚ συναντήθηκε επίσης σε διπλά παιχνίδια με την ΑΕΚ. Ήττα στην Αθήνα με 2-0 και επική ανατροπή και νίκη στην Τούμπα με 3-0.
Έτσι έφτασε στον τελικό του θεσμού, ο οποίος εκείνη τη σεζόν για δεύτερη (και τελευταία) συνεχόμενη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης ήταν διπλός.
Ο πρώτος αγώνας έγινε σαν σήμερα στις 20/5/1992 στην Τούμπα (25.744 τα εισιτήρια) και αντίπαλος του Δικεφάλου ήταν ο Ολυμπιακός με τον Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο του.

Σε μια αναμέτρηση στην οποία ορίστηκε να σφυρίξει ο Πειραιώτης Δημητριάδης (στον δε επαναληπτικό που έγινε μια βδομάδα μετά ο Θεσσαλονικιός Ζακεστίδης)!
Στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο ο ΠΑΟΚ είχε καλές στιγμές με τους Αλεξίου (κεφαλιά άουτ) και Σκαρτάδο στο 32' (πλασέ πάνω από το οριζόντιο σε τετ α τετ).
Στο 52' η Τούμπα πήρε φωτιά. Ο Λεοντιάδης έβγαλε από τα αριστερά τη σέντρα και ο Γιώργος Σκαρτάδος με παλικαρίσια κεφαλιά νίκησε τον Τσαλουχίδη και τον Ταληκριάδη ανοίγοντας το σκορ!
Δώδεκα λεπτά αργότερα (64') , μετά από σέντρα του Τσιαντάκη από τα αριστερά, ο Τσαλουχίδης με κεφαλιά εκμεταλλεύτηκε την τραγική έξοδο του Γκάμπριτς και πέτυχε το 1-1.
Λίγο αργότερα το φάουλ που εκτέλεσε ο Κώστας Λαγωνίδης σταμάτησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Ολυμπιακού, με τους φιλοξενούμενους να απαντάνε στα δοκάρια με τον Χατζίδη λίγα λεπτά αργότερα.
Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για ακυρωθέν γκολ του Λιτόφτσενκο στην τελευταία φάση του ματς, ένα γκολ που ακυρώθηκε με υπόδειξη του βοηθού, ο οποίος υπέδειξε τον Λιτόφτσενκο σε θέση οφ σάιντ.

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Αλεξίου, Τουρσουνίδης, Τζούρτζεβιτς και Σκαρτάδος.

Δείτε στιγμιότυπα από το παιχνίδι στο video που ακολουθεί...

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Γούναρης): Γκάμπριτς, Τουρσουνίδης, Πλίτσης, Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Οικονομίδης (63' Μπασμπανάς), Λεοντιάδης, Τζούρτζεβιτς (59' Τζόνι Αναστασιάδης).

Ολυμπιακός (Μπλαχίν): Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταΐδης, Βλάχος, Νεντίδης (55' Χατζίδης), Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο, Τσιαντάκης, Σάβιτσεφ, Προτάσοφ, Σοφιανόπουλος (77' Βαΐτσης).

Δηλώσεις Γιάννη Γούναρη:

"Τελείωσε αυτή η μάχη με ισόπαλο αποτέλεσμα. Ευνοημένος φυσικά ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος μας αφαίρεσε με το αποτέλεσμα αυτό το προνόμιο του διπλού τελικού.

Ο ΠΑΟΚ είχε στο πρώτο ημίχρονο αργό ρυθμό ενώ οι δύο ομάδες δεν δημιούργησαν τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν. Στην επανάληψη παίξαμε καλύτερα, πετύχαμε νωρίς το γκολ, αλλά στη συνέχεια δεχτήκαμε την ισοφάριση απροσδόκητα, από μια λάθος συνεννόηση.

Στη συνέχεια ήρθε ο εκνευρισμός και αυτό λειτούργησε ανασταλτικά. Τώρα στο Καραϊσκάκη θα κάνουμε ότι μπορούμε. Εύχομαι στη ρεβάνς η διαιτησία και για τις δύο ομάδες να είναι ανάλογη με τη σημερινή στην Τούμπα, δε θέλω να πω περισσότερα για το θέμα αυτό για να μην παρεξηγηθώ, απλά θα περιοριστώ στο γεγονός ότι καταλογίστηκαν 30-40 φάουλ σε βάρος του ΠΑΟΚ, τα οποία σταμάτησαν τον ρυθμό μας.

Σε ότι αφορά την είσοδο του Αναστασιάδη, τον έβαλα γιατί ήθελα έναν γρήγορο παίκτη πάνω στον Χατζίδη, δυστυχώς όμως δεν έκανε αυτό που ήθελα..."

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4