Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

18 Απριλίου 2017

Ο τελικός των "ξυρισμένων κεφαλιών" (1984)

Σαν σήμερα στις 18/4/1984, έγινε ο πιο πολυσυζητημένος τελικός στην ιστορία του κυπέλλου στο μπάσκετ. Ο τελικός των "ξυρισμένων κεφαλιών" ...

Ο τελικός Κυπέλλου του 1984 ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη έμεινε στην μπασκετική ιστορία ως ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών!

Για πολλούς είναι ο πιο πολυσυζητημένος τελικός στην ιστορία του θεσμού. Ο Άρης ήταν ιδιαίτερα δυνατός εκείνη την εποχή και συνήθως κέρδιζε τον ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα να έχει σκορπίσει την απογοήτευση στους φίλους του «Δικέφαλου».

Όμως ο τότε τεχνικός του ΠΑΟΚ, ο «πατριάρχης » του ελληνικού μπάσκετ, Φαίδωνας Ματθαίου, έκανε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο, που έμελλε να συζητηθεί ιδιαίτερα στα χρόνια που ακολούθησαν.

Το προηγούμενο βράδυ οι παίκτες του ΠΑΟΚ είδαν στο σινεμά την ταινία «Αποστολή στη Νικαράγουα», πορώθηκαν απίστευτα, και ανήμερα του αγώνα, μετά από προτροπή του προπονητή τους, επισκέφτηκαν ο ένας μετά τον άλλον τον κουρέα στο ξενοδοχείο του Πανοράματος, όπου είχαν καταλύσει, για να τους τα πάρει με την... ψιλή.

Ανάμεσα τους μεγάλα ονόματα εκείνης της εποχής όπως Μάνθος Κατσούλης, Φασούλας, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Νίκος Σταυρόπουλος κ.α. Μέχρι και ο Ματθαίου μπήκε στο κόλπο, κουρεύτηκε και έμοιαζε με Αμερικανό πεζοναύτη.

Το μυστικό δεν το γνώριζαν παρά ελάχιστοι και όπως ήταν φυσικό, μόλις οι παίκτες της ομάδας μας μπήκαν στο γήπεδο λίγο πριν το ξεκίνημα του τελικού, οι θεατές έμειναν έκπληκτοι στο « Αλεξάνδρειο ».

Το ίδιο και ο προπονητής του Αρη Γιάννης Ιωαννίδης μαζί με τους παίκτες του. Πολλοί κατέκριναν αυτήν την κίνηση κάνοντας λόγο για ακραίες μεθόδους.

Απάντηση στους επικριτές έδωσε ο αρχηγός της ομάδας Γιάννης Πολίτης ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Εμείς με αυτόν τον τρόπο δηλώσαμε μια αγνή, ασίγαστη επιθυμία να κατακτήσουμε τον τίτλο".
Ο Γιάννης Πολίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Νοέμβρη του 2011, αναφερόμενος σε εκείνο το ματς είχε δηλώσει: "Ύστερα από ατυχίες και αδικίες, πήραμε έναν τίτλο. Είχε ωριμάσει πια η ομάδα. Για εμάς αντίπαλος ήταν ο χρόνος, περιμέναμε να κυλήσει για να πάρουμε το κύπελλο, γιατί ζούσαμε γι' αυτό το παιχνίδι. Κανένας μας δεν πίστευε ότι θα χάναμε εκείνο το ματς.

Ήμασταν ένα σώμα. Πολλές ψυχές σε ένα σώμα. Πριν τον τελικό ο Φαίδων Ματθαίου μας "ντόπαρε" με κάθε τρόπο. Έτσι έφερε και έναν κουρέα στο ξενοδοχείο στο Πανόραμα όπου ήμασταν για να μας κουρέψει.

Ο κουρέας ήταν όμως Αρειανός που είχε σχέση με την ομάδα μπάσκετ του αντιπάλου και έτσι δεν τον αφήσαμε να φύγει.

Τον κρατήσαμε και τον πήραμε μαζί μας στο πούλμαν για να μην γίνει γνωστό αυτό που κάναμε.

Στην απόφαση να κουρευτούμε αντέδρασαν τα... μοντελάκια μας, ο Μάνθος και ο Ζαχαρίας Κατσούλης. Ο Μάνθος μάλιστα τραβούσε το κεφάλι του, για να μην τον πάρει ο κουρέας κανένα πόντο περισσότερο"...

Έτσι ο Ματθαίου πέτυχε τον στόχο του, αφού ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Αρη με 74 – 70 και κατέκτησε το Κύπελλο και μάλιστα το πρώτο στην ιστορία του Συλλόγου.

Για την ιστορία αναφέρουμε τους πόντους της ομάδας μας .

ΠΑΟΚ: (Φαίδωνας Ματθαίου) Πολίτης 8, Κατσούλης Μ. 12, Αγγελίδης, Μπακόπουλος 8, Κατσούλης Ζ. 2, φασούλας 12, Αλεξανδρής 6, Σταυρόπουλος 26, Κωνσταντινίδης, Πολυχρονάκος

Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ο Ιωαννίδης πλησίασε τον διαιτητή της αναμέτρησης Πανταζή, του έδωσε το χέρι λέγοντάς του το εξής απίστευτο:

"Θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια" και αμέσως μετά του απηύθυνε μια βαριά κατάρα (γράφτηκε στο φύλλο αγώνα): "Να βγάλεις κακό καρκίνο"!

Πριν το τζάμπολ, έβγαλε λόγο ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μακαρίτης πλέον, Θεοχάρης Μαναβής («να κερδίσει ο καλύτερος» και άλλες τέτοια). 
Οι οπαδοί μας τον αποστόμωσαν με το αξέχαστο... «Το κύπελλο εμείς, γ.... ο Μαναβής»!

Ο πρωτεργάτης εκείνης της επιτυχίας, Φαίδωνας Ματθαίου που δεν είναι πια στη ζωή, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Καθημερινή", στις αρχές του 2010, είχε πει: 

"Ηταν πράγματι κάτι διαφορετικό ο τελικός αυτός. Σε ανύποπτο χρόνο στη διάρκεια της σεζόν, έλεγα στα παιδιά του ΠΑΟΚ ότι υπήρχε στις ΗΠΑ μια πανεπιστημιακή ομάδα μπάσκετ, οι παίκτες της οποίας ξύρισαν από μόνοι τους τα κεφάλια τους γιατί ήθελαν να τους δει όλο το πανεπιστήμιο ότι εκείνοι είναι η ομάδα τους"...

"Σιγά - σιγά φαίνεται ότι μπήκε στο μυαλό των παιδιών αυτή η ιδέα και, όταν μαζευτήκαμε στο ξενοδοχείο για τον τελικό, σηκώνεται ένας και μου λέει: "Coach, να κουρευτούμε;"

"Του λέω: Άμα αντέχετε στη σκέψη ότι μπορείτε να χάσετε και να είστε και κουρεμένοι, κάντε το. Κι άρχισαν ένας-ένας να κουρεύονται. Πήγα και εγώ το πρωί του αγώνα στον δικό μου κουρέα, φανατικό Αρειανό μάλιστα".

Δείτε το παιχνίδι στο video που ακολουθεί:

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4