Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

21 Φεβρουαρίου 2017

Έχασε την πρόκριση στα ... πέναλτι! (1979)

Σαν σήμερα στις 21/2/1979, ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει την πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, στην κανονική διάρκεια του αγώνα, όταν και προηγήθηκε με 1-2, για το κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1978-1979 ...

Στην 37η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας 1978-79 μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α' εθνικής και 40 Β' εθνικής κατηγορίας).

Διεξήχθη σε 6 γύρους, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.Τη χρονιά αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά στο κύπελλο Ελλάδας για την προημιτελική και ημιτελική φάση, η διεξαγωγή διπλών αγώνων στις έδρες των 2 ομάδων, κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών κυπέλλων.

Μέχρι τους αγώνες αυτούς, η πιο ενδιαφέρουσα φάση ήταν εκείνη των "16", όπου από τους 8 αγώνες, μόνο 2 κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα.

Η κληρωτίδα για μια ακόμη φορά (!!!), έφερε τον ΠΑΟΚ να κληρώνεται να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, σε παιχνίδι νοκ άουτ, στο πλαίσιο του γ' γύρου και στο οποίο δεν αγωνίστηκε ο τιμωρημένος Κούδας.

Είχε δεχτεί ποινή 4 αγωνιστικών για μια ... μούτζα και το ΑΣΕΑΔ με ψήφους 4-1 τη μέρα του αγώνα με τον Ολυμπιακό, απέρριψε την προσφυγή του ΠΑΟΚ! Μάλιστα ο Κούδας είδε το παιχνίδι από τα δημοσιογραφικά, πανηγυρίζοντας έξαλλα τα γκολ του Δικεφάλου!

Ήταν η εποχή που η Τούμπα αποτελούσε το μεγάλο φόβητρο της ομάδας του ελληνικού δημοσίου και με όσα ακούσαμε τα τελευταία χρόνια για τον τρόπο που γινόταν οι κληρώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, άντε να μας πείσει κάποιος για το αδιάβλητο της διαδικασίας!

Εκείνη ήταν η 3η συνεχόμενη χρονιά που η κλήρωση έφερνε τον Ολυμπιακό γηπεδούχο με εμάς για το Κύπελλο, αλλά την επόμενη σεζόν ακολούθησε και 4η!!! Και ο νοών νοείτω! Αυτά συνέβαιναν κάποτε στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο Ολυμπιακός μάζευε κούπες!

Η αναμέτρηση έγινε σαν σήμερα στις 21/2/1979 και είχε συγκλονιστική εξέλιξη, με τον ΠΑΟΚ να χάνει μεγάλη ευκαιρία να πάρει την πρόκριση στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού όταν και προηγήθηκε με 1-2.

Ο αγώνας έγινε παρουσία 31.000 θεατών (29.453 τα εισιτήρια) και ο Δικέφαλος παρατάχτηκε με 4-4-2, έχοντας στην επίθεση τον Κωστίκο με παρτενέρ εναλλάξ έναν από τους Γκουερίνο - Δαμανάκη.
 
Μόλις στο 8' ο Δαμανάκης κέρδισε ένα φάουλ από τον Περσία 2 μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή, το εκτέλεσε απευθείας ο Γκουερίνο και με συρτό σουτ πέρασε την μπάλα μέσα από το τείχος στέλνοντάς την στα δίχτυα του Κελεσίδη, ξεσηκώνοντας τους 2.000 ΠΑΟΚτσήδες που βρέθηκαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη...

Δύο λεπτά αργότερα ο Κρητικόπουλος ισοφάρισε από κοντά, μετά από αδράνεια της άμυνάς μας σε γύρισμα του Γερμανού Ρόρμπαχ, με τις ομάδες να μένουν στο ισόπαλο 1-1 για το πρώτο ημίχρονο, παρά τις μικροευκαιρίες που χάθηκαν εκατέρωθεν.
Η καλύτερη στιγμή του ΠΑΟΚ καταγράφηκε στο 33' όταν ο Γούναρης σέντραρε από τα δεξιά, ο Κωστίκος από καλή θέση έπιασε αδύναμη κεφαλιά την οποία μπλόκαρε ο Κελεσίδης...
Στο 53' ο Σαράφης στρώνει την μπάλα στον Κερμανίδη και αυτός με σουτ παραβιάζει για 2η φορά την εστία του Κελεσίδη που είχε κάνει έξοδο της απελπισίας (αρχική εικόνα)!
Και ενώ ο ΠΑΟΚ που αγωνίστηκε χωρίς τον Κούδα είχε αρχίσει να πιστεύει στην πρόκριση, ήρθε στο 62' μια απόφαση του διαιτητή Παναγόπουλου (εξαιρετικός ως εκείνο το σημείο) να αλλάξει τη ροή του αγώνα! Στο θεαματικό μακροβούτι του Κυράστα δόθηκε ανύπαρκτο πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Ρόρμπαχ και ισοφάρισε ...
Στο 80' νέα σέντρα του Γούναρη, ο Γκουερίνο πήρε την κοντινή κεφαλιά, η μπάλα όμως πήγε πάνω στο σώμα του Κελεσίδη, ο οποίος εντελώς συμπτωματικά απέκρουσε!

Έτσι η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση, στο πρώτο μισό της οποίας ο ΠΑΟΚ είχε δύο καλές στιγμές με τον Γκουερίνο στο 98' και τον Κωστίκο στο 108', ενώ στο δεύτερο μισό της, πρωταγωνιστής ήταν η κούραση των παικτών.
Μοιραία η πρόκριση πήγε στη διαδικασία των πέναλτι! Το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, ανάγκασε τον κόσμο να ανάψει φωτιές για να ζεσταθεί, σε πάρα πολλά σημεία των κερκίδων!!!
 
Η σειρά των πέναλτι...

0-0 Γκουερίνο (άουτ αν και έστειλε τον Κελεσίδη στην άλλη γωνία)
1-0 Γαλάκος
1-1 Σαράφης
2-1 Ρόρμπαχ
2-1 Ορφανός (απέκρουσε ο Κελεσίδης)
3-1 Λεμονής
3-2 Πέλλιος
3-2 Περσίας απέκρουσε ο Φούρτουλα,
3-3 Κερμανίδης (photo που ακολουθεί),
3-3 Κυράστας (απέκρουσε ο Φούρτουλα)
4-3 Αποστολίδης
4-4 Κατσαβάκης
5-4 Κωστίκος
5-5 Καλτσάς,
5-5 Φούρτουλα (δοκάρι και έξω)
6-5 Κελεσίδης...
Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Κατσαβάκης, Βαμβακούλας, Καραβίτης (108' Καλτσάς), Παπαδόπουλος, Περσίας, Κρητικόπουλος, Κυράστας, Γαλάκος, Περόνε (73' Λεμονής), Ρόρμπαχ.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Αποστολίδης Κ., Πέλλιος, Ιωσηφίδης (105' Παναγιωτίδης), Αποστολίδης Θ., Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος, Γκουερίνο, Δαμανάκης (101' Ορφανός).
O Κελεσίδης έχει ευστοχήσει στο τελευταίο πέναλτι και οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν την πρόκριση!

Δηλώσεις:

Έγκον Πίχατσεκ: "Συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες. Οι αντίπαλοι έπαιξαν σκληρά, όχι όμως αντιαθλητικά. Εμείς σε μερικά διαστήματα χάναμε τη δύναμή μας. Η ομάδα μου αν και προηγήθηκε δύο φορές δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση. Στην παράταση χάσαμε μια σπάνια ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε τον σκοπό μας. Ασφαλώς το πέναλτι επηρέασε αρνητικά τους παίκτες μου. Φάνηκε πολύ η απουσία του Κούδα"

Τόζα Βεσελίνοβιτς: "Παρακάμψαμε ένα μεγάλο αντίπαλο. Ο ΠΑΟΚ είναι πάντα μια δυνατή και υπολογίσιμη ομάδα. Δεν συνηθίζω να κάνω κριτική στους διαιτητές".
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4