Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

13 Δεκεμβρίου 2016

Έμφραγμα στο 90', αλλά και σφαγή! (1959)

Σαν σήμερα στις 13/12/1959, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα την ΑΕΚ, μπροστά σε περίπου 20 χιλιάδες θεατές, για την 8η αγωνιστική του 1ου πρωταθλήματος της Εθνικής Κατηγορίας, της περιόδου 1959-1960...

Ήταν το πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στο πλαίσιο της καθιέρωσης της Εθνικής Κατηγορίας και καθώς ο ΠΑΟΚ πριν το ματς ήταν μόνος πρώτος στη βαθμολογία έχοντας 19 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα βαθμολογίας) ακολουθούμενος από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και Απόλλωνα Αθηνών (18 βαθμοί), η Τούμπα με τη μειωμένη τότε χωρητικότητα, ήταν κατάμεστη όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω photo...
Ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της αγωνιστικής και κρίθηκε στο τελευταίο δίλεπτο! Αρνητικός πρωταγωνιστής ο διαιτητής Βαγγέλης Δαμαλίτης (στο ένα και μοναδικό ματς που σφύριξε τον ΠΑΟΚ!) που έκανε ότι μπορούσε για να μη χάσει η αθηναϊκή ομάδα και τα κατάφερε!

Ο "κύριος" αυτός ακύρωσε κανονικό γκολ του ΠΑΟΚ στο 1-1, ενώ αν και είδε (σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής) τον Παπαποστόλου της ΑΕΚ να χτυπάει εκτός φάσης τον Κατηκαρίδη, το έκανε κυριολεκτικά γαργάρα, αφήνοντας τον παίκτη της ΑΕΚ στο ματς, αντί να τον στείλει στα αποδυτήρια...

Ο Τύπος εκείνων των ημερών έκανε λόγο για σφαγή χωρίς αναισθητικό, για ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος, χωρίς όμως να τιμωρηθεί κανείς. 

Αξιομνημόνευτα τα όσα ακολούθησαν το σφύριγμα της λήξης όταν ο μπακ της ΑΕΚ, Αναστασιάδης, αποκάλεσε "Βούλγαρους" τους παίκτες μας, ένα γεγονός που ξεσήκωσε την κερκίδα και ο Αναστασιάδης γλίτωσε το λιντσάρισμα χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας!

Οι φιλοξενούμενοι είχαν την πρωτοβουλία στο πρώτο ημίχρονο και στο 30' προηγήθηκαν με τον Νεστορίδη, με ένα πολύ τυχερό γκολ. από αυτά που λέμε πως δεν μπαίνουν. 

Ο Κεμανίδης, σε βαθιά μπαλιά του Πολύζου της ΑΕΚ γλίστρησε, ο Νεστορίδης βγήκε στην πλάτη της άμυνά μας, ο Κεμανίδης τον κυνήγησε, ο παίκτης της ΑΕΚ σούταρε από το ύψος της περιοχής, ο Πρόγιος απέκρουσε δύσκολα, όμως η μπάλα χτύπησε στο στήθος του επερχόμενου Κεμανίδη και κατέληξε στα δίχτυα!

Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε στην επανάληψη και πιο συγκεκριμένα στο 73ο λεπτό ισοφάρισε με περιπετειώδη τρόπο. 

Ο Ραπτόπουλος σέντραρε ο Σεραφείδης απέκρουσε, η μπάλα έφτασε στον Νικολαΐδη, αυτός την έστρωσε στον Λέανδρο το σουτ του οποίου απέκρουσε προσωρινά ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, για να στρωθεί η μπάλα στον Νικολαΐδη που είδε το σουτ του να αποκρούεται από σώματα αμυντικών, ήρθε όμως ο Λέανδρος και πέτυχε την ισοφάριση, μέσα σε πραγματική τρέλα!

Το γκολ αυτό έδωσε φτερά στους παίκτες μας που λίγα λεπτά αργότερα πέτυχαν την ανατροπή, όμως ο Δαμαλίτης είχε άλλη άποψη, καθώς ακύρωσε το γκολ που σημείωσε ο Κατηκαρίδης. 

Λίγο πριν το τέλος (87'), μια καρφωτή κεφαλιά του Λέανδρου αποκρούστηκε δύσκολα από τον Σεραφείδη, για να γίνει το 1-2 στην εκπνοή από τον Νεστορίδη, με την άμυνά μας να ολιγωρεί σε σέντρα του Δεμίρη και να το ... πληρώνει!

Οι συνθέσεις: 

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Γιαννέλος, Ραπτόπουλος, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κατηκαρίδης, Κιουρτζής, Νικολαΐδης

ΑΕΚ: Σεραφείδης, Αναστασιάδης, Μαδρίτσης, Τσαγκάρης, Παπαποστόλου, Πολύζος, Εμμανουηλίδης, Δεμίρης, Νεστορίδης, Σταματιάδης, Άμπος

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο τερματοφύλακάς μας Πρόγιος να μπλοκάρει προ του Νεστορίδη, ενώ παρακολουθεί ο Κεμανίδης.

* Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. 

Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Αρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. 

Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. 

Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4