Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

28 Απριλίου 2020

Πρωταθλητής με μεγάλη καρδιά (2016)

Σαν σήμερα στις 28/4/2016, ο ΠΑΟΚ πραγματοποιώντας τρομερή ανατροπή, επικράτησε στο Παλατάκι του Φοίνικα Σύρου, με 3-2 σετ και στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ελλάδος ...

Η ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη έγραψε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου την 28η Απριλίου, όπως είχε κάνει μια χρονιά νωρίτερα με την 29η Απριλίου και την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος, αφού έκανε το «ριπίτ» με συνολικό απολογισμό 3-1 νίκες στην σειρά των τελικών, απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν τα παράτησε στιγμή, αλλά τελικά υποκλίθηκε στην αγωνιστική ανωτερότητα και τον ασύγκριτο κόσμο του Δικεφάλου! 

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με τον Τακουρίδη για πρώτη φορά στο βασικό σχήμα στην σειρά των τελικών, αλλά βρέθηκε αμέσως να ακολουθεί στο σκορ τον Φοίνικα, που ήταν καλύτερος στην υποδοχή, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουν και τα εις βάρος τους λάθη των διαιτητών. 

Παρόλα αυτά ο Δικέφαλος επανήλθε από το «-3» (5-8), ισοφάρισε σε 10-10 με πρωταγωνιστή τον Γιαμπλόνσκι, όμως δεν μπόρεσε να προηγηθεί σε κανένα σημείο και η διαφορά άνοιξε στους 4 πόντους (15-19). 

Η τελική αντεπίθεση έγινε με άσο του Σεπέδα (19-20), ωστόσο οι Συριανοί παρέμειναν πιο συγκεντρωμένοι, είχαν καλύτερες επιλογές και πήραν το σετ με πρώτο χρόνο του Ανδρεάδη (21-25), αφού οι γηπεδούχοι είχαν συνολικά 6 χαμένα σερβίς. 

Στο δεύτερο σετ, με τον Σμαραγδή αντί του Τακουρίδη, ο Δικέφαλος πέρασε 8-5 στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ, χάρη στον Κουρνέτα που πίεσε στο σερβίς. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι έκαναν σερί 0-5 με τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο στο σερβίς, εκμεταλλευόμενοι την πολύ κακή υποδοχή του ΠΑΟΚ, μετατρέποντας το 9-6 σε 9-11. 

Ενδιάμεσα, ο Εφραιμίδης είχε αντικαταστήσει τον Χιμένες και μετά το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ (14-16) πέρασε μέσα και ο Σμαραγδής, όμως ο Φοίνικας κράτησε και διεύρυνε το προβάδισμά του (18-22), παίζοντας ψύχραιμα και αξιοποιώντας τα «δώρα» των γηπεδούχων, για να φτάσουν στο 21-25 με επίθεση του Ντόκιτς. 

Παρότι το 0-2 σετ έφερνε την ομάδα με την πλάτη στον τοίχο, ο απίστευτος κόσμος του ΠΑΟΚ την στήριξε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και τη βοήθησε να πατήσει καλύτερα στο τρίτο σετ, όπου είχε ισχυρότερη παρουσία στο μπλοκ, με τον Λι να δείχνει την κλάση του. 

Το 8-4 με άσο του Χιμένες εξελίχθηκε σε 14-7 με τον Γιαμπλόνσκι στο σερβίς και κατόπιν σε 16-8. Η αντίδραση του Φοίνικα σταμάτησε στο 18-13 και το σετ κρίθηκε οριστικά όταν πήγε στο σερβίς ο Σεπέδα, που μετέτρεψε το 20-15 σε 24-15. Την τελευταία πινελιά έβαλε ο Λι, με επίθεση σε πρώτο χρόνο (25-16). 

Έχοντας κεκτημένη ταχύτητα, σαφώς βελτιωμένη υποδοχή, αλλά και την πίστη ότι αυτό το παιχνίδι δεν χάνεται, ο Δικέφαλος προηγήθηκε 10-6 στο τέταρτο σετ, με τον Σεπέδα να τελειώνει φάσεις και τον Σμαραγδή να ανοίγει την ψαλίδα στους 7 πόντους (14-7). Η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 11 (24-13, με τέσσερις μπαλιές Φοίνικα), προτού ο Λι κάνει το 25-14 και πάλι με πρώτο χρόνο. 

Στο τάι μπρέικ ο ΠΑΟΚ γύρισε το 1-2 σε 4-2 (με άουτ επίθεση Ντόκιτς, κόντρα επίθεση Χιμένες και μπλοκ Σμαραγδή) και κράτησε σφιχτά αυτό το μικρό αλλά πολύτιμο προβάδισμα, για να φτάσει μέχρι το «+3» με μπλοκ άουτ του Γιαμπλόνσκι (9-6) και το «+4» με καρφί του Σεπέδα και άουτ επίθεση του Ντόκιτς (11-7). 

Ο κορυφαίος των «πειρατών», Κάλντγουελ, μείωσε στους δύο (12-10), αλλά κατόπιν είχε άστοχο σερβίς και άουτ επίθεση, για να γίνει το τελικό 15-10 και να ξεχυθούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο χιλιάδες οπαδοί του Δικεφάλου, τραγουδώντας «σήκωσέ το...»! 

Οι πόντοι του ΠΑΟΚ προήθλαν από 5 άσους, 60 επιθέσεις, 9 μπλοκ και 34 λάθη αντιπάλων. Οι πόντοι του Φοίνικα προήλθαν από 3 άσους, 51 επιθέσεις, 8 μπλοκ και 25 λάθη αντιπάλων. 
Τα σετ: 3-2 (21-25, 21-25, 25-16, 25-14, 15-10) 

ΠΑΟΚ (Καλμαζίδης): Χιμένες 17 (14/24 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ, 57% υπ -29% άριστες), Κουρνέτας 4 (2/2 π, 2 μπλοκ), Σεπέδα, 28 (24/47 επ, 3 άσσοι, 1 μπλοκ), Λι, 8 (7/10 επ, 1 μπλοκ), Τακουρίδης, Γιαμπλόνσκι 10 (9/20 επ, 1 μποκ 66% υπ - 28% άριστες) / Γκαράς (λ, 50% υπ - 22% άριστες), Ντίνας, 1 (μπλοκ),Τερζής, Σμαραγδής 3 (2/5 επ, 1 άσσος), Εφραιμίδης 3 (2/4 επ, 1 μπλοκ), Καρασαββίδης 

Φοίνικας (Νίκολιτς): Φέργκιουσον 4 (2/8 επ, 2 μπλοκ), Πάρις 6 (3/7 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Κάλντγουελ 17 (17/32 επ, 58% υπ 39% άριστες), Ντόκιτς 16 (15/35 επ, 1 άσσος), Ανδρεάδης 7 (6/11 επ, 1 μπλοκ), Παπαρόδουλος, 7 (4/18 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ 47% υπ -26% άριστες)/ Ζήσης (λ, 57% υπ - 39% άριστες), Ηλίας, Χαραλαμπίδης 2 (2/2 επ), Λάππας,2 (2/2 επ, 1 μπλοκ, 33% υπ - 22% άριστες). 

……………………………………. 

O αρχιτέκτονας του μεγάλου θριάμβου του Δικεφάλου μίλησε μετά τη λήξη του συγκλονιστικού τέταρτου τελικού... 
Αναλυτικά τόνισε ο Γιάννης Καλμαζίδης:

"Είναι βέβαιο ότι θα απολυθώ και πάλι, το πιστεύω" δήλωσε χαριτολογώντας και προσέθεσε... 

"Τι να πω... Έτσι έχει και μεγαλύτερη αξία, αλλά το θέμα δεν είναι να το πάμε στο πέμπτο σετ. Ευτυχώς γυρίσαμε την ψυχολογία,, που ήταν εις βάρος μας και πήραμε τον τίτλο. Είναι υπέροχο, δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αυτό εδώ το πράγμα... 

Δεν είναι τυχαίο, που το πήραμε ξεκινώντας από την 4η θέση, εγώ πίστευα στην ομάδα. Είδα ότι υπάρχουν δυνατότητες να κάνουμε κάτι καλό. Καταφέραμε να σπάσουμε δύο έδρες, το αξίζαμε" 

…………………………………….. 

Ο πασαδόρος του Δικεφάλου τοποθετήθηκε για την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος του συλλόγου.. 
Αναλυτικά επισήμανε ο Βασίλης Κουρνέτας:

Για το πώς ήρθε αυτός ο τίτλος: "Ήταν πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Συγχαρητήρια στην ομάδα, σε όλη την ομάδα που έκανε μεγάλη προσπάθεια να διορθώσει τα λάθη " 

Για το γεγονός ότι έχει φτάσει στην κατάκτηση 9 πρωταθλημάτων στην καριέρα του: "Το ένατο είναι αυτό; Δεν ξέρω αν θα φτάσω σε διψήφιο αριθμό. Αυτή τη στιγμή πανηγυρίζουμε... Υπήρχε μεγάλη πίεση, νιώθαμε ότι είχαμε αδικήσει τον εαυτό μας. Είχαμε φτάσει κοντά στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ και του Κυπέλλου. 

Θέλαμε το πρωτάθλημα, να μη χάσουμε τη χρονιά χωρίς κανένα τρόπαιο. Το καταφέραμε με σωστές κινήσεις από τον κύριο Τσαλόπουλο από το Γενάρη και μετά, με την επιστροφή του Γιάννη Καλμαζίδη, που θεωρώ μέγιστο λάθος που έφυγε. Είχαμε πολλές δυσκολίες δεν είναι εύκολο να ξαναχτίσεις την ομάδα τον Ιανουάριο. Υπήρχε ποιότητα και διάθεση και φτάσαμε στον τίτλο". 

Για την απώλεια του Λιγκ καπ και του Κυπέλλου: "Δεν το κρύβω ότι η ψυχολογία της ομάδας, μετά την απώλεια του Κυπέλλου ήταν ιδιαίτερα άσχημα. Δε μπορείς να το χωνέψεις όταν σε δύο διοργανώσεις είσαι κοντά στην κατάκτηση. Δε μπορείς να το δεχτείς εύκολα. Καταφέραμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Κηφισιά και Σύρος ήταν πολύ ανταγωνιστικές, Δίκαια η Σύρος έφτασε τόσο κοντά. 

Γίνεται μια προσπάθεια εδώ και 5-6 χρόνια. Ο Ολυμπιακός έδειξε πολύ δυνατός φέτος και δίκαια κατέκτησε το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο. Στο τέλος δείξαμε την ποιότητα και τη θέληση. Είναι μεγάλη επιτυχία από την τέταρτη θέση να παίρνεις το πρωτάθλημα. Τα play offs είναι κάτι διαφορετικό και ποντάραμε εκεί". 

………………………………………… 

Ο Ρολάντο Σεπέδα, που για μια ακόμη φορά ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας, αφιέρωσε τον τίτλο του πρωταθλητή στον κόσμο του ΠΑΟΚ, εξηγώντας ότι χάρη σ' αυτόν ήρθε η αποψινή καθοριστική νίκη απέναντι στον Φοίνικα. 
"Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματά μου! Είμαι πανευτυχής! Είναι ο πρώτος μου μεγάλος τίτλος σε επίπεδο συλλόγων και είναι πραγματικά ξεχωριστός για μένα. Είχα πει ότι δεν θα γυρίσω στην πατρίδα μου χωρίς το τρόπαιο του πρωταθλητή και αυτό θα κάνω. 

Είναι το καλύτερο φινάλε για τη φετινή χρονιά. Μας μένει μία γλυκιά γεύση. Αξίζαμε να πάρουμε τον τίτλο, παλέψαμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα καταφέραμε", είπε ο Κουβανός διαγώνιος και πρόσθεσε: 

«Ό,τι και να πω για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, θα είναι λίγο... Το τρόπαιό μας είναι αφιερωμένο σ' αυτούς, γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα είχαμε κερδίσει απόψε. 

Η ενέργεια και η δύναμη που μας έδωσαν στα δύσκολα σημεία, ήταν πολύ σημαντικά στοιχεία για να μπορέσουμε να 'γυρίσουμε' το παιχνίδι. Ίσως δείχνουν υπερβολικό πάθος και... τρελαίνονται στις εξέδρες, αλλά είναι καταπληκτικό το να παίζεις μπροστά τους, σ' αυτή τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούν!» 

Αναφερόμενος στη χρονιά που έκλεισε, αλλά και στο τι επιφυλάσσει το μέλλον, ο Σεπέδα είπε: "Αυτό που κρατώ από τη φετινή σεζόν, είναι η πολύ μεγάλη βοήθεια που είχα από τους συμπαίκτες μου και από τους προπονητές μου, που με στήριξαν με κάθε τρόπο και με έκαναν καλύτερο παίκτη. Τους ευχαριστώ πολύ όλους! 

Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι, λόγω της γλώσσας, αλλά σιγά – σιγά ήρθε η προσαρμογή και μπόρεσα να βοηθήσω περισσότερο την ομάδα. Δεν ξέρω αν θα είμαι εδώ του χρόνου. Προς το παρόν έχω άλλες αγωνιστικές υποχρεώσεις, αφού θα δοκιμαστώ στην Κορέα και κατόπιν θα ενσωματωθώ στην Εθνική Κούβας για να παίξουμε στο Παγκόσμιο Λιγκ και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο. 

Θα δούμε τι θα συμβεί μετά. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι στο μέλλον θα μου άρεσε πολύ να ξαναφορέσω τη φανέλα του ΠΑΟΚ και να παίξω πάλι μπροστά σ' αυτό τον κόσμο". 

…………………………………………… 

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει ο Νίκος Σμαραγδής με το πρωτάθλημα που κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ, χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο γλυκό της καριέρας του. 
Ο έμπειρος κεντρικός έχει σηκώσει συνολικά οκτώ στην καριέρα του και με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, ωστόσο αυτό όπως είπε είναι το πιο γλυκό! 

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Νίκος Σμαραγδής : 

Για την κατάκτηση του πρωταθλήματος: "Μπορεί να είναι η τέταρτη ομάδα που έχω κατακτήσει πρωτάθλημα μαζί της, αλλά αυτό είναι το πιο γλυκό. Γιατί το πήρα με την ομάδα που έκανα τα πρώτα μου βήματα στην Α1. Είχαμε μία δύσκολη σειρά ημιτελικών και τελικών, αλλά το πιστέψαμε. Παρά το γεγονός πως χάναμε 2-0 σετ, πήγαμε το ματς στο πέμπτο και πιστεύω πως το πήραμε δίκαια και αποδείξαμε πως είμαστε καλύτεροι". 

Για το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ τερμάτισε τέταρτος στην κανονική διάρκεια: "Είμαστε η ομάδα που ανατρέπει τα πάντα. Οι παίκτες είναι έμπειροι και καλοί. Ο Κουρνέτας κάνει τη διαφορά το τελευταίο διάστημα και έχει ξανανιώσει. Από το Γενάρη και μετά έγινε μία μεγάλη προσπάθεια και με το πρωτάθλημα αυτό ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο αυτή η χρονιά". 

Για τον τραυματισμό που είχε μέσα στη χρονιά: "Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τον προπονητή που με πίστεψαν. Ελπίζω να τους δικαίωσα. Εμείς οι αθλητές πρέπει να αποδεικνύουμε τις δυνατότητές μας. 

Είχα έναν τραυματισμό, αλλά δεν ήθελα να μείνω στο ράφι. Έχω σύνολο οκτώ πρωταθλήματα, αλλά αυτό όπως είπα είναι το πιο γλυκό. Θέλω να μείνω στον ΠΑΟΚ, είναι το σπίτι μου η Θεσσαλονίκη και ελπίζω να παραμείνω". 

………………………………………. 

Μεθυσμένοι από τη χαρά της κατάκτησης του δεύτερου πρωταθλήματος, η διοίκηση, το τεχνικό επιτελείο και οι παίκτες του ΠΑΟΚ εξέφρασαν τα έντονα συναισθήματά τους, στο περιθώριο των έντονων πανηγυρισμών και των στιγμών που έζησαν με τους φιλάθλους της ομάδας, σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όλους! 
Ο πρόεδρος του ΤΑΠ ΠΑΟΚ, Αντώνης Τσαλόπουλος, δήλωσε δικαιωμένος και τόνισε χαρακτηριστικά: "Ευχαριστώ τον κόσμο του ΠΑΟΚ που έσπρωξε την ομάδα στα δύσκολα. Το πρωτάθλημα το αφιερώνω στον πρόεδρο του Α.Σ. ΠΑΟΚ, Θανάση Κατσαρή. Είναι ο αφανής ήρωας όλου του συλλόγου και του αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια. Στο 0-2 σετ δεν είχα σφυγμό, τώρα έχω τους 10πλασιους από αυτούς που πρέπει! Δεν θέλει ερώτημα αν θα μείνει ο Καλμαζίδης. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος".

Ο μεγάλος άτυχος της σεζόν, Γιάννης Παντακίδης, τόνισε: "Το πρωτάθλημα δεν είναι μόνο για μένα, το πρωτάθλημα είναι για όλους. Ένα μπράβο σε όλους και στο λαό του ΠΑΟΚ". 

Ο Χαβιέρ Χιμένες, που πανηγύρισε την κούπα με τη φανέλα του Δικεφάλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δήλωσε: "Το αποψινό παιχνίδι ξεκίνησε δύσκολα για εμάς, μπήκαμε 'κρύοι' και βρεθήκαμε να χάνουμε 0-2, αλλά βρήκαμε τον τρόπο να παραμείνουμε ψύχραιμοι, το γυρίσαμε και φτάσαμε στον τίτλο. Όταν το σκορ ήταν 0-2, συνεχίσαμε να κυνηγάμε κάθε πόντο ξεχωριστά και ξέραμε ότι στο τέλος θα δούμε τι πετύχαμε". 

Ο Γιάννης Τακουρίδης, είπε: "Είναι πολύ σημαντική μέρα για τον ΠΑΟΚ. Το να κατακτάς τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποδεικνύει πολλά, γιατί το να διατηρείς τα κεκτημένα είναι ακόμα σημαντικότερο από το να τα κερδίζεις για πρώτη φορά. 

Περάσαμε δύσκολες στιγμές, χάθηκαν το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο με ιδιαίτερο τρόπο, αλλά ο κόουτς παρέμεινε ήρεμος και μας μετέδωσε αυτή την ηρεμία και σ' εμάς. 

Η ηρεμία έγινε αποφασιστικότητα και η αποφασιστικότητα έγινε θέληση, όλα αυτά βγήκαν στο γήπεδο, ώστε να φτάσουμε στην κατάκτηση του τίτλου. Αυτό φάνηκε από τους ημιτελικούς των πλέι οφ και ολοκληρώθηκε τώρα, στους τελικούς". 

Δείτε στα videos που ακολουθούν, πλάνα από την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο "Παλατάκι" στον 4ο -και τελευταίο- τελικό του πρωταθλήματος της Volley League, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Φοίνικα Σύρου! 
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4