Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

20 Φεβρουαρίου 2023

Σαν σήμερα έφυγε ο Γιάννης Γιακουμής (1986)

Σαν σήμερα στις 20/2/1986, έφυγε αιφνίδια από την ζωή, σε ηλικία μόλις 46 ετών, ο επιθετικός μέσος του ΠΑΟΚ, της δεκαετίας του '60, Γιάννης Γιακουμής ...

Ο Γιάννης Γιακουμής, άφησε την τελευταία του πνοή στα 46 του μόλις χρόνια, στον πάγκο του Α.Ο.Ξάνθη που ήταν προπονητής, εν ώρα αγώνα, μετά από καρδιακό επεισόδιο και συγκεκριμένα,  κατά την διάρκεια της εντός έδρας αναμέτρησης, του ΑΟΞ με την Κοζάνη.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και τίμησε τον δικέφαλο αετό και τα ασπρόμαυρα χρώματα, για μια γεμάτη δεκαετία, από την περίοδο 1960-1961 έως και την περίοδο 1969-1970. 
Ο Γιάννης Γιακουμής στο στάδιο Γ.Καραϊσκάκης, πριν από κάποιο αγώνα,  κατά την περίοδο 1965-1966.

Με την φανέλα του ΠΑΟΚ συμμετείχε σε 281 αγώνες και σκοράρε 46 φορές, ενώ είχε διατελέσει και αρχηγός της ομάδας τις τελευταίες περιόδους.
Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης 26/11/1967. Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 0-1. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Γιάννης Γιακουμής, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού, Κώστα Πολυχρονίου, στην αναμνηστική φωτογραφία με το διαιτητικό τρίο, πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

Μικτή Θεσσαλονίκης
Συμμετείχε αρκετές φορές στην Μικτή Θεσσαλονίκης και ήταν βασικός στην μνημειώδη φιλική νίκη εναντίον της  Μπαρτσελόνα με σκορ 2-1, (Λώλος 26', Χασεκίδης 38' και Βιθέντε 68') μπροστά σε 25.000 θεατές, στο Καυτατζόγλειο, στις 30/5/1962... (Διακρίνεται στην παρακάτω φωτογραφία 7ος από αριστερά)
Η Μικτή Θεσσαλονίκης στο νικηφόρο φιλικό (2-1) με την Μπαρτσελόνα στις 30.05.1962. Διακρίνονται από αριστερά: Γιάννης Νικολαίδης (ΠΑΟΚ), Μουφίτ Καλλιοτζής (Άρης), Τάκης Ραπτόπουλος (ΠΑΟΚ), Σταύρος Μπερεδήμας (Ηρακλής), Νίκος Λιάρος (Ηρακλής), Λώλος Χασεκίδης (Ηρακλής), Γιάννης Γιακουμής (ΠΑΟΚ), Στάθης Χασεκίδης (Ηρακλής), Γιώργος Γαβρηγιώργος (Ηρακλής) και Γιώργος Χασιώτης (ΠΑΟΚ). Στη φωτογραφία δεν φαίνεται ο 11ος παίκτης (αριστερά), που ήταν ο Λέανδρος Συμεωνίδης (ΠΑΟΚ).

Νάουσα
Μετά την δεκαετή πορεία του στον ΠΑΟΚ και σε ηλικία 30 ετών, την αγωνιστική περίοδο 1970-1971, πήγε μαζί με τον αμυντικό του ΠΑΟΚ, Τούλη Μουρατίδη, στην Νάουσα. 

Εκεί  η ομάδα, με την ηγετική παρουσία των 2 πρώην παικτών του Δικεφάλου,  κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα της ΕΠΣΚΔΜ και προκρίθηκε στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών ΕΠΣ, όπου στις 13 Μαρτίου 1971 εξασφάλισε οριστικά την άνοδο στην Β΄ Εθνική παίρνοντας ισοπαλία μέσα στα Νέα Μουδανιά με 0-0 από τον Π. Ο. Μ.
 
Η ομάδα τα επόμενα χρόνια, με τις ηγετικές παρουσίες Γιακουμή και Μουρατίδη, πρωταγωνίστησε στην Β' Εθνική, χωρίς να καταφέρει την άνοδο της αν και έφτασε πολλές φορές κοντά. 

Παναιτωλικός
Τις περιόδους 1974-1975 και 1975-1976 ο Γιάννης Γιακουμής έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, αγωνιζόμενος στον Παναιτωλικό. 

Στην πρώτη του χρονιά μάλιστα, την περίοδο 1974-1975, η ομάδα του Παναιτωλικού έκανε την υπέρβαση και ανέβηκε στην Α' εθνική κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

Στην δεύτερη του χρονιά (1975-1976) και τελευταία της καριέρας του ως παίκτης,  αντιμετώπισε την μεγάλη του αγάπη τον ΠΑΟΚ, την χρονιά του πρώτου πρωταθλήματος της, ως αντίπαλος στο Αγρίνιο στο παιχνίδι με το κομμένο αυτί της 29/2/1976ενώ ήταν στην αποστολή του Παναιτωλικού στην Τούμπα, στο εξ αναβολής παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής που έγινε στις 7/4/1976, όπου μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα, ευχήθηκε στους παίκτες του ΠΑΟΚ να πάρουν το πρωτάθλημα.
Οι παρακάτω 4 φωτογραφίες είναι από αυτή την περίοδο στον Παναιτωλικό.
Προετοιμασία Παναιτωλικού το καλοκαίρι του 1974, ο Γιάννης Γιακουμής είναι στην πάνω μεγάλη σειρά, 3ος από αριστερά.
Παναιτωλικός 1974-1975. Ο Γ.Γιακουμής στην μέση της κάτω σειράς.
Παναιτωλικός 1974-1975. Ο Γ. Γιακουμής 4ος από αριστερά, στην πάνω σειρά.
Παναιτωλικός 1974-1975. Ο Γ. Γιακουμής κάτω από το "Ε" στην φωτογραφία κολάζ της εποχής.

Προπονητική καριέρα.
Από όσα στοιχεία έχουμε βρει, διετέλεσε προπονητής στην Νάουσα, τον Αλμωπό Αριδαίας (κάπου το 1978) τον Παναιτωλικό (1979-1981) και τον ΑΟΞ (Ξάνθη) όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στον πάγκο της ομάδας εν ώρα αγώνα, όπως έχουμε αναφέρει πιό πάνω.

Φιλικό στη μνήμη του Γιάννη Γιακουμή
Στις 14/5/1986,  ΠΑΟΚ και ΑΟΞ αγωνίστηκαν σε φιλικό παιχνίδι στην Ξάνθη, τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Γιακουμή.

* O Γιάννης Γιακουμής σε φωτογραφίες με τον ΠΑΟΚ, μέσα στην δεκαετή προσφορά του, στην ομάδα.
ΠΑΟΚ  1960-1961. Διακρίνονται (από αριστερά) όρθιοι: Γιαννέλος, Τασσόπουλος, Γιακουμής, Πρόγιος, Ραπτόπουλος, Χασιώτης. Καθιστοί: Νικολαΐδης, Βασιλειάδης, Σιδηρόπουλος, Χαβανίδης, Λέανδρος.
ΠΑΟΚ 1961-1962. 
Ο Γ. Γιακουμής 3ος από αριστερά, στην πάνω σειρά.

ΠΑΟΚ 1962-1963. Διακρίνονται (από αριστερά) όρθιοι: Χασιώτης, Πρόγιος, Μουρατίδης, Απαλάκης, Ραπτόπουλος. Καθιστοί: Βασιλειάδης, Παπαδόπουλος, Νικολαΐδης, Γιακουμής, Σαββίδης, Λέανδρος.
ΠΑΟΚ 1963-1964.
 Ο Γ. Γιακουμής 3ος από αριστερά, στην κάτω σειρά.

ΠΑΟΚ 1965-1966. Διακρίνονται (από αριστερά) όρθιοι: Μακρής Γιώργος, Γιακουμής Γιάννης, Μουσελεμίδης Δημήτρης, Αποστολίδης Κούλης, Κούδας Γιώργος, Βασιλειάδης Απόστολος, Θεοφανίδης Αιμίλιος. Καθιστοί: Μουρατίδης Τούλης, Μήτρακας Νίκος, Νικολαϊδης Γιάννης, Αφεντουλίδης Ανέστης.

ΠΑΟΚ 1966-1967. Διακρίνονται (από αριστερά) όρθιοι: Τάτσης, Σαβουλίδης, Μουρατίδης, Φουντουκίδης, Βασιλειάδης, Θεοφανίδης. Καθιστοί: Λέανδρος, Κοντογιώργος, Γιακουμής, Νικολαίδης, Αφεντουλίδης.

ΠΑΟΚ 1967-1968. Διακρίνονται (από αριστερά) όρθιοι: Θεοφανίδης Αιμίλιος, Βασιλειάδης Απόστολος, Σαββουλίδης Απόστολος, Τάτσης Γεώργιος, Φουντουκίδης Αριστοτέλης, Σαράφης Σταύρος. Καθιστοί: Συμεωνίδης Λέανδρος, Χαραλαμπίδης Ονούφριος, Μουρατίδης Τούλης, Γιακουμής Ιωάννης, Αφεντουλίδης Ανέστης.

* Ο Γιάννης Γιακουμής και ο Γιώργος Κούδας, έχουν σκοράρει από 4 γκολ σε παιχνίδια πρωταθλήματος, εναντίον της ΑΕΚ που είναι τα περισσότερα, μέχρι και σήμερα.

* Την περίοδο 1970-1971 ο Γιάννης Γιακουμής αγωνιζόταν στην Νάουσα και σε ένα αγώνα Νάουσα – Πυρσός που έγινε, την Κυριακή 30 Μαίου 1971 για την άνοδο στη Β’ Εθνική, η Νάουσα κέρδισε 3-2 με γκολ του Γιάννη Γιακουμή.
 
Το σουτ όμως του Γιακουμή δεν πέρασε μέσα από την εστία του Πυρσού αλλά έξω απ’ αυτή. Η μπάλα βρήκε την εξωτερική πλευρά των δικτύων που ήταν τρύπια και βρέθηκε στο βάθος της εστίας του τερματοφύλακα του Πυρσού, Σαϊτζή!
 
Ο διαιτητής (Θεός σχωρέστον έχει φύγει από τη ζωή) Παγουρτζής από τη Λαμία, παρασυρμένος από την υπόδειξη του επόπτη έδειξε τη σέντρα! Την ίδια στιγμή που ο Γιακουμής μετά το σουτ τραβούσε τα μαλλιά του για την ευκαιρία που έχασε.
 
Μάλιστα λέγεται, πως με αφορμή αυτό το παιχνίδι, δόθηκε εντολή από τότε στους επόπτες, να ελέγχουν τα δίχτυα για τυχόν τρύπες.

* Το 1980, όταν ο Γιάννης Γιακουμής ήταν προπονητής στον Παναιτωλικό, ήταν ο πρώτος που είδε το ταλέντο του Χρήστου Δημόπουλου και ενημέρωσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι τον φώναξαν στην Θεσσαλονίκη και μετά από συνάντηση με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Γιώργο Παντελάκη, συμφώνησε και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 5 ετών.
---------------------------------------------------
Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες έχουν ξεκινήσει την σκιαγράφηση των πορτρέτων, παικτών, προπονητών και γενικότερα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, που πρόσφεραν το λιθαράκι τους μέσα στις δεκαετίες, στο τεράστιο οικοδόμημα που πρεσβεύουν τα 4 ιερά γράμματα.
 
Πληροφορίες, τυχόν φωτογραφίες που κατέχετε, πράγματα που γνωρίζετε και θα έπρεπε να ειπωθούν, οι προτροπές, οι διορθώσεις και οι επισημάνσεις σας, στα κείμενα μας, είναι πάντα ευπρόσδεκτες... μέσω της σελίδας μας στο Facebook ή στο email μας.
---------------------------------------------------

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4