Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

16 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα "έφυγε" ο Ζάρκο Μιχαήλοβιτς (1986)

Σαν σήμερα στις 16/9/1986, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 66 ετών, ο άλλοτε προπονητής του ΠΑΟΚ, Ζάρκο Μιχαήλοβιτς (Zarko Mihajlovic)...

Ο Ζάρκο Μιχαήλοβιτς γεννήθηκε στις 4/3/1920, στο χωριό Νεούζινα (Neuzina) της Σερβίας, του τότε Βασιλείου της Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας (όπως αναφερόταν επίσημα από το 1918 έως το 1929).

Δεν έχουμε στοιχεία για την ποδοσφαιρική του καριέρα αλλά ως προπονητής, διετέλεσε με επιτυχία τα καθήκοντά του στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, το 1951 και την περίοδο 1952-1953, όπου και στις 2 χρονιές του, κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1951 και 1953). 

Στην συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής σε Φενέρ Μπαξέ (1953-1955), Εθνική Τουρκίας (1955), Εθνικό Πειραιώς (1958-1959), ΠΑΟΚ (1959-1961), Δόξα Δράμας (1961-1963), Απόλλων Καλαμαριάς (1963-1965), Καρσίγιακα (1966) ΟΦΚ Βελιγραδιόυ (1967-1969) και σε μια ομάδα του Κουβέιτ την Qadsia SC (1972-1975 και 1977-1978).
Η πρόσληψή του στον ΠΑΟΚ, θεωρήθηκε εξαιρετική κίνηση, όμως στα δύο χρόνια παρουσίας του στην ομάδα δεν πέτυχε πολλά, καθώς ο ΠΑΟΚ την πρώτη του χρονιά τερμάτισε στην 7η θέση και την δεύτερη, στην 10η θέση...

Ήταν παρόλα αυτά, ένας ιδιαίτερα ευφυής ποδοσφαιρικά άνθρωπος και αναγνώριζε τα ταλέντα πριν από κάθε άλλον. Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε παρακάτω, ένα αφιέρωμα  που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα metrosport.gr. 

Στο αφιέρωμα αυτό που γράφτηκε με την είδηση του θανάτου του μεγάλου ποδοσφαιριστή Μίμη Παπαϊωάννου, αναφέρεται η ιστορία της πρώτης επαφής του ποδοσφαιριστή με τον ΠΑΟΚ, μετά απο κάλεσμα και προτροπή του Ζαρκο Μιχαήλοβιτς.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου «φόρεσε» τη φανέλα του ΠΑΟΚ πριν της ΑΕΚ. 

Ζάρκο Μιχαήλοβιτς: Προπονητής του ΠΑΟΚ την περίοδο 1959-1961. Πρώην ποδοσφαιριστής του Ερυθρού Αστέρα. Στην εποχή του καταγράφεται ένα άγνωστο αλλά πολύ σημαντικό περιστατικό, το οποίο έχει σχέση με το Μίμη Παπαϊωάννου. Την απώλεια του οποίου θρηνεί το πανελλήνιο, με δεδομένη την αδιαμφισβήτητη - θα προσθέταμε και παγκόσμια – ακτινοβολία του βορειοελλαδίτη άσου της ΑΕΚ. 

Που κολλάει ο Σέρβος κόουτς με τον ανεπανάληπτο Μίμη Παπαϊωάννου; Διαβάστε το παρακάτω γεγονός και θα το καταλάβετε εύκολα: 

Κάποια στιγμή - επί Ζάρκο Μιχαήλοβιτς – έρχεται στον ΠΑΟΚ ένα τηλεγράφημα από την Ιταλία, με το οποίο ερωτάται η διοίκηση του, αν διατίθεται να στείλει την εφηβική της ομάδα, στο καθιερωμένο τουρνουά που γίνεται στο Βιαρέτζιο. 

Οι διοργανωτές ζητούσαν απάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το θέμα συζητήθηκε για λίγο και η απόφαση εκ των πραγμάτων και εξ αντικειμένου ήταν αρνητική, αφού δεν υπήρχε τότε τόσο οργανωμένη «δομή», για να υπάρχει και ο ικανός αριθμός των νεαρών, που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν τον σύλλογο σε ένα διεθνές μάλιστα τουρνουά.

Πληροφορούμενος τα όσα αφορούσαν την συγκεκριμένη πρόσκληση από την Ιταλία ο Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, ζήτησε ακρόαση από την διοίκηση, την οποία στη συνέχεια παρακάλεσε να μην απαντήσει αρνητικά. Και όταν ρωτήθηκε από τους έκπληκτους διοικούντες για το «πως είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε αφού δεν διαθέτουμε αυτό που μας ζητούν και που απαιτούν οι περιστάσεις», έβγαλε από την τσέπη του και άφησε πάνω στο τραπέζι ένα χαρτί με μια λίστα ονομάτων νεαρών ταλαντούχων παικτών, που δεν είχαν καμία σχέση με το υπάρχον έμψυχο υλικό του συλλόγου. 

Όταν τον ρώτησαν «τι είναι αυτό;», τους απάντησε ότι είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που είχε ο ίδιος ξεκινήσει από την ημέρα που ήρθε στην Τούμπα. Και η λίστα αυτή περιλάμβανε ότι καλύτερο υπήρχε ποδοσφαιρικά, από ταλέντα στον βορειοελλαδικό χώρο.

Νεαροί χαρισματικοί παίκτες, «σκόρπιοι» σε όλες τις γωνιές της Μακεδονίας. Παιδιά ταλαντούχα τα οποία είχε επισημάνει και με μερικά από τα οποία είχε μιλήσει και τα είχε προϊδεάσει για πιθανή μεταγραφή τους στον ΠΑΟΚ. Ο Σέρβος τους έπεισε ότι μπορούσε να επιστρατεύσει πολλούς από αυτούς. Έτσι αποφασίστηκε μια προεπιλογή και οργανώθηκε ένας φιλικός αγώνας στην Τούμπα, για να διαλέξουν τους καλύτερους. 

Νεαρός ρεπόρτερ και τακτικός επισκέπτης στην Τούμπα, έτυχε να βρεθώ σε αυτό το παιχνίδι. Το παρακολούθησα παρέα με τον τότε αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ αείμνηστο Σαχίνη, θείο του Αγάπιου Σαχίνη πολιτευτή του ΚΚΕ. Στη διάρκεια του μείναμε έκπληκτοι (πάθαμε πλάκα στην κυριολεξία) με έναν πιτσιρικά - φτερό στον άνεμο – που αναστάτωσε το σύμπαν και διέλυσε την αντίπαλη άμυνα. Ο μικρός έκανε όργια πετυχαίνοντας τρία γκολ και αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. 

Τελειώνοντας το παιχνίδι οι παίκτες πέρασαν από μπροστά μας. Όταν έφτασε κοντά μας ο θαυματουργός πιτσιρικάς ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ του ζήτησε να έρθει κοντά του. Συνεσταλμένος ο μικρός πλησίασε. 

«Από που είσαι;» τον ρώτησε, για να πάρει την απάντηση ότι ήταν από τη Νικομήδεια. 
«Έχεις δουλειά;», η δεύτερη ερώτηση. 
«Είμαι βοηθός κουρέα», ήταν η δεύτερη απάντηση. 
«Θέλεις να έρθεις στον ΠΑΟΚ;»
Χαμηλώνοντας ντροπαλά το κεφάλι του, έγνεψε καταφατικά. 
«Θα έρθουμε να σε πάρουμε», τον διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ.

Ο νεαρός μας χαιρέτησε και έφυγε. Ο αείμνηστος Σαχίνης ξεκίνησε την προσπάθεια της μεταγραφής του μικρού, η οποία όμως κάπου σκόνταψε. Νομίζω πως δεν είναι της ώρας να μπούμε σε λεπτομέρειες, γιατί θα πέσουμε πάνω σε κωμικοτραγικές δικαιολογίες (όπως τα διαθρυλούμενα για τις απαιτήσεις του γραμματέα του χωριού!). 

Ο μικρός θαυματουργός που χάθηκε, ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο οποίος κατέληξε από τον δικέφαλο του βορρά, στον αντίστοιχο του νότου. Σήμερα οι πανέλληνες και μαζί τους κι εμείς, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ, τιμώντας την μνήμη του και ευχόμενοι την ανάπαυση της ψυχής του. Ήταν μεγάλη απώλεια. Θεωρείται και είναι μια κορυφαία μορφή του ελληνικού – και όχι μόνον – ποδοσφαίρου.

Σε αυτό το παιχνίδι ο Μίμης πάτησε το χορτάρι της Τούμπας και φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Κάποιες φορές που συναντηθήκαμε, κουβεντιάζαμε για λίγο για το Βιαρέτζιο, για την εμφάνιση του στο παιχνίδι της προεπιλογής και για το πως δεν προχώρησε και σκάλωσε η μεταγραφή του στον ΠΑΟΚ.

Ο Ζάρκο Μιχαήλοβιτς ήταν ο προπονητής που τον «εντόπισε» και που τον είχε πρώτο στις επιλογές του. Το γεγονός ότι δεν κατέληξε στην Τούμπα, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αξίζει να τονιστεί ότι στη λίστα του οξυδερκέστατου Σέρβου, υπήρχαν ονόματα νεαρών που στη συνέχεια μεγαλούργησαν σε πολλές μεγάλες ελληνικές ομάδες και ιδιαίτερα του ΠΟΚ.

Πηγή: metrosport.gr
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4