Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

05 Αυγούστου 2020

Νίκη επί του Ηρακλή με πέναλτι στην εκπνοή (1973)

Σαν σήμερα στις 5/8/1973, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Ηρακλή, σε παιχνίδι του θερινού πρωταθλήματος ΟΠΑΠ εκείνης της περιόδου …

Ο Δικέφαλος πήρε τη νίκη με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 87’ ο Τσακιρόπουλος, ευστοχώντας στο πέναλτι που υπέδειξε ο διαιτητής Κόντζαλης.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν την κατοχή της μπάλας στο πρώτο ημίχρονο, όμως στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ ανέβασε την απόδοσή του και απείλησε την εστία του Ηρακλή, την οποίαν υπερασπιζόταν ο εξαιρετικός εκείνη τη μέρα Παπαδόπουλος.

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Πέλλιος, Ορφανός, Αναστασιάδης, Μπάτης και από τον Ηρακλή οι Παπαδόπουλος, Χριστοφορίδης, Κουσουλάκης, Ζάχος.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ:
Παντελίδης, Βούλγαρης, Καλλιφούλης, Χατζηαντωνίου, Πέλλιος, Λάζος (80’ Μποδιτσόπουλος), Ορφανός, Αναστασιάδης, Τσακιρόπουλος, Ασλανίδης (63’ Μπάτης), Παναγής.

Ηρακλής: Παπαδόπουλος, Κακαρινέλης, Αμαραντίδης, Χριστοφορίδης, Κουσουλάκης, Ζάχος, Βλυσίδης (68’ Καλαϊτζίδης), Καφετζής, Ποντίκης, Σπανός, Δαλαμπίρας.

* Το Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ ήταν μια διοργάνωση ποδοσφαίρου που διεξαγόταν τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ο.Π.Α.Π. κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, από το 1968 ως το 1974.

* Όπως είχαμε παρουσιάσει σε παλιότερες "ασπρόμαυρες ιστορίες", αποτελούσε την ελληνική εκδοχή του Κυπέλλου Ιντερτότο ή Ράπαν, αφού βασικός σκοπός της διεξαγωγής του ήταν να υπάρχουν παιχνίδια για το δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ.

Ουσιαστικά ήταν ένα "τουρνουά", στο οποίο οι σύλλογοι μετείχαν με τους αναπληρωματικούς τους και με παίκτες από την ερασιτεχνική και εφηβική ομάδα.

Η διαφορά από το Ιντερτότο ήταν πως πριν από την έναρξη του Θερινού Πρωταθλήματος οι σύλλογοι όφειλαν να δηλώσουν με ποιους παίκτες θα συμμετάσχουν, σε αντίθεση με το Κύπελλο Ιντερτότο/Ράπαν, στο οποίο οι σύλλογοι ανάλογα με την πορεία της προετοιμασίας μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και υπό μεταγραφή παίκτες.

* Η διοργάνωση διεξαγόταν από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο και η συμμετοχή των ομάδων δεν ήταν υποχρεωτική. Όσες ομάδες ανήκαν στην Α' Εθνική αγωνίζονταν χωρισμένες σε δύο ομίλους, Βόρειο και Νότιο και οι προερχόμενες από τη Β΄ Εθνική σε τέσσερις υποομίλους: Α΄ και Β΄ Νοτίου Ομίλου και Α΄ και Β΄ Βορείου Ομίλου.

Ακολουθούσαν αγώνες κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο ανάμεσα στους νικητές των ομίλων αλλά και στις ομάδες που τερμάτιζαν στις υπόλοιπες θέσεις. Ανάλογα με την τελική θέση στην κατάταξη στις ομάδες δίνονταν κλιμακούμενα χρηματικά έπαθλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα χρηματικά έπαθλα δίνονταν χωρίς αγώνα κατάταξης, κυρίως στις τελευταίες θέσεις. Επίσης, δινόταν χρηματικό "Έπαθλο Ήθους", στις ομάδες με τους λιγότερους τιμωρημένους παίκτες.

* Να σημειωθεί πως στις 7 διοργανώσεις του Θερινού Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ που πραγματοποιήθηκαν, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρωτιά στις δύο, ενώ σε άλλες δύο αγωνίστηκε στον τελικό, χάνοντας τον τίτλο το 1972 από την Παναχαϊκή (4-2) και το 1973 από τον Εθνικό (2-1)!

* Ο Δικέφαλος το καλοκαίρι του 1969 κατέκτησε αυτό το Πρωτάθλημα, επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με 2-0, ενώ το ίδιο συνέβη και το 1974, όταν επικράτησε στον τελικό του Αιγάλεω με 2-0.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται (πιθανότατα) ο Πέλλιος σε μια προσπάθειά του.


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4