Σαν σήμερα στις 18/12/1955, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Άρη, σε παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης της περιόδου 1955-1956 …
Ο Δικέφαλος με τον Ούγγρο τεχνικό Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, μπροστά σε 10.000 θεατές, πήρε την πολύτιμη νίκη, επικρατώντας του συμπολίτη με 0-1, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 61’ ο Λάμπης Κουιρουκίδης.
Ήταν ένα πολύ όμορφο σε εκτέλεση τέρμα με τον σκόρερ να δέχεται την μπάλα από τον Χουρμπουλιάδη και με συρτό γωνιακό σουτ να νικάει τον Καντίνα.
Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού, ,ε τους γηπεδούχους να έχουν την εδαφική υπεροχή στο πρώτο μισό της αναμέτρησης.
Η καλύτερη ευκαιρία τους για να φτάσουν στην ισοφάριση ήρθε στο 74’, όταν ο διαιτητής Χριστοδούλου καταλόγισε πέναλτι σε βάρος μας! Το εκτέλεσε ο Λιακόπουλος, όμως ο Πρόγιος απέκρουσε εντυπωσιακά!
Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Πρόγιος, Χασιώτης, Τσίντογλου, Χουρμπουλιάδης και από τον Άρη ξεχώρισαν οι Νανάκος, Γρηγοριάδης, Στεργιώτης, Παπαγγέλου
Με τη νίκη αυτή ο ΠΑΟΚ αγκάλιασε τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης, τρεις (!) αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.
Οι συνθέσεις:
Άρης: Γκαντίνας, Νανάκος, Παναγούλιας, Γρηγοριάδης, Στεργιώτης, Λιακόπουλος, Παπουτσόπουλος, Μπαλτατζής, Καλλιοντζής, Κοτσαμπασίδης, Παπαγγέλου
ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Παπαδάκης, Κουιρουκίδης, Γιεντζής, Χουρμπουλιάδης
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία.
Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.
* Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
* Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα.
Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.
* Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.
* Ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1956, τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς σε 10 ματς, έχοντας 9 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 31-6.
* Η ομάδα στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τερμάτισε στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τέρματα 13-13
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής
Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956.
Διάκρίνονται όρθιοι από τα αριστερά: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης.