Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

11 Ιανουαρίου 2019

Κόλλησε στο "Χ" στον βούρκο των Τρικάλων! (1987)

Σαν σήμερα στις 11/1/1987, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε σαν γηπεδούχος –λόγω τιμωρίας- στα Τρίκαλα τη Βέροια, σε εξ αναβολής παιχνίδι της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1986-1987 ... 

Ο Δικέφαλος με τον Ολλανδό τεχνικό Τάις Λίμπρεχτς στον πάγκο του, μπροστά σε λιγότερους από 2.000 θεατές (1.558 τα εισιτήρια), έμεινε στη λευκή ισοπαλία, σε ένα γήπεδο που θύμιζε πισίνα, λόγω της βροχής που προηγήθηκε αλλά και έπεφτε συνέχεια κατά τη διάρκεια του αγώνα στη θεσσαλική πόλη! 

Παρά την ακαταλληλότητα του γηπέδου πάντως, ο αγώνας έγινε, καθώς έτσι έκρινε ο «άρχοντας» του παιχνιδιού, διαιτητής Χρήστος Κολοκυθάς. 
Το παιχνίδι κανονικά έπρεπε να είχε διεξαχθεί στις 28/12/1986, όμως το παχύ στρώμα χιονιού που είχε σκεπάσει τον αγωνιστικό χώρο δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του, ούτε εκείνη τη μέρα, αλλά ούτε και την επόμενη, όπως μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που πήγε στα Τρίκαλα για να παίξει ποδόσφαιρο, έστω και κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, την ώρα που η Βέροια αναλώθηκε σε ένα καθαρό κατενάτσιο, με όλους τους παίκτες της μαζεμένους στο μισό γήπεδο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα! 

Οι παίκτες μας ήταν ιδιαίτερα άτυχοι καθώς υποχρεώθηκαν σε μια άδικη ισοπαλία από μια ομάδα που δεν έδειξε απολύτως τίποτε! 
Ο Καραγεωργίου στο 22' και ο Παπαϊωάννου στο 26', είδαν τον Χρούσκα να σταματάει τα σουτ που επιχείρησαν, ενώ στο 35', μετά από κόρνερ του Μπορμπόκη, ο Παπαϊωάννου έπιασε δυνατό σουτ, η μπάλα κόλλησε στη γραμμή της εστίας και ο Γιάκουμπετς απομάκρυνε! 
Στο 39', η σέντρα σουτ του Μπανιώτη σταμάτησε στο δοκάρι και στη συνέχεια της φάσης το σουτ του Αλεξανδρίδη το απέκρουσε ο Χρούσκα. 

Στο 50' ο «πεναλτάκιας» Κολοκυθάς, δεν έδωσε υπέρ μας καθαρό πέναλτι όταν η μπάλα βρήκε στο χέρι του Χατζηαθανασίου και στο 59' ο Χρούσκα απέκρουσε δύσκολα το σουτ του Βασιλάκου.
Στο τελευταίο μισάωρο του παιχνιδιού και με το φάσμα της ισοπαλίας ορατό, ο ΠΑΟΚ πίεσε ακόμη περισσότερο τη Βέροια, χωρίς όμως οι παίκτες μας να κατορθώσουν να βρουν τον δρόμο για τα δίχτυα του εξαιρετικού Χρούσκα! 

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Μπανιώτης, Καραγεωργίου, Βασιλάκος, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρίδης και από τη Βέροια οι Χρούσκα, Γιάκουμπετς, Χατζηαθανασίου. 

Οι συνθέσεις: 

ΠΑΟΚ: Τερζής, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Ψαρράς, Μπανιώτης, Μαυρομάτης (38' Γιούρισιτς), Μπορμπόκης (58' Ιορδανίδης), Καραγεωργίου, Αλεξανδρίδης, Παπαϊωάννου, Βασιλάκος.

Βέροια: Χρούσκα, Καβάσης, Χατζηαθανασίου, Πιττός, Γιάκουμπετς, Στόιος, Βακουφάρης (40' Ακριβόπουλος, 69' Δάρρας), Μαντζούνης, Τσαλουχίδης, Τερζόπουλος, Αντωνίου. 

* Ανάμεσα στους θεατές του αγώνα ήταν και ο τότε τεχνικός της ΑΕΚ, Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος αποθεώθηκε από μερίδα του κόσμου του ΠΑΟΚ, που φώναζε κατά τη διάρκεια του αγώνα το όνομά του! 

Όπως είχε ακουστεί εκείνες τις μέρες, ο Αλέφαντος βρέθηκε στα Τρίκαλα σαν κατάσκοπος για λογαριασμό της ΑΕΚ, αλλά είχε συναντηθεί πριν το ματς με στελέχη της ασπρόμαυρης κερκίδας στην πλατεία της πόλης, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε μαζί τους το παιχνίδι! 
Όλα αυτά δεν άρεσαν καθόλου στον τότε πρόεδρο Χάρη Σαββίδη, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε επισημάνει: «Ο ΠΑΟΚ έχει προπονητή και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτόν. 

Δεν μπορεί να είναι ΠΑΟΚτσήδες αυτοί οι οποίοι αγνοούν τον προπονητή του ΠΑΟΚ και φωνάζουν υπέρ του προπονητή μιας άλλης ομάδας. Ο ΠΑΟΚ θα έχει προπονητή τον Λίμπρεχτς για τα επόμενα δέκα χρόνια! 

Μετά θα συζητήσουμε με τον Παναγούλια και τον Αλέφαντο που θα είναι οι επόμενοι στόχοι μας».
* Τη σεζόν 1986-1987 ο ΠΑΟΚ μέχρι και την 27η αγωνιστική βρισκόταν στη 2η θέση πίσω από τον Ολυμπιακό με 35 βαθμούς (13 νίκες - 9 ισοπαλίες - 5 ήττες) και τέρματα 39-21. Μετά τους μηδενισμούς βρέθηκε στην 5η θέση με 29 βαθμούς, κάνοντας δώρο το ευρωπαϊκό εισιτήριο στους απεργοσπάστες! 
* Στον πάγκο του Δικεφάλου βρισκόταν σε όλα τα ματς της σεζόν 1986-1987, ο Ολλανδός Τάις Λίμπρεχτς. 

* Tη σεζόν 1986 - 1987, το 8ο από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σημαδεύτηκε από την απεργία που κήρυξαν οι ΠΑΕ τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. 

Αποτέλεσμα ήταν να μην προσέλθουν οι περισσότερες ομάδες στους τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος και να τιμωρηθούν με αφαίρεση 6 βαθμών. 

Οι μόνες που προσήλθαν και δεν τιμωρήθηκαν ήταν οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Πανιώνιος, οι οποίες και κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Όπως αναφέρεται σε παλιότερο κείμενο της ΠΑΕ: 

Ο ΠΑΟΚ πρωταγωνίστησε στη μάχη των «12» ομάδων της Α' Εθνικής τον Μάιο του 1987, μάχη που δόθηκε μέχρι τέλους! Οι «12» ομάδες δεν υποχώρησαν ούτε όταν χρησιμοποιήθηκε η απειλή τιμωρίας, θεωρώντας δίκαια τα αιτήματα τους, ωστόσο αυτή η κίνηση είχε τεράστιο κόστος για τον Δικέφαλο που έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο εκείνη τη χρονιά. 

Πριν την έναρξη της απεργίας ο ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει προβάδισμα για το εισιτήριο της Ευρώπης, αλλά η θέληση να λυθούν σημαντικά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν άφησε δεύτερη σκέψη στην διοίκηση της ομάδας. 

Σε αυτή την απόφαση συμφωνούσαν αρχικά όλες οι ομάδες της τότε Α' Εθνικής, αλλά μόνο οι 12 παρέμειναν σταθερές στις απόψεις τους, καθώς από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού παραδέχθηκαν μεν το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά υποστήριξαν πως έπρεπε να μεταθέσουν την απεργία για την επόμενη σεζόν... 

Οι λόγοι που οδήγησαν τις επαγγελματικές ομάδες στο να προβούν σε απεργία τον Μάιο του 1987 ήταν: 

α) Η υπουργική απόφαση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μεσούσης της περιόδου. Είχε υπογραφεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος που προέβλεπε τον υποβιβασμό δύο ομάδων στο τέλος της σεζόν από την Α' Εθνική και ο υπουργός Αθλητισμού Σήφης Βαλυράκης τις έκανε τρεις. 

β) Η νέα τροποποίηση της ρύθμισης για την πενταετία των ποδοσφαιριστών, μόλις ένα χρόνο μετά την απόφαση του ίδιου υπουργού. 

γ) Η διεκδίκηση ποσοστού από το ΠΡΟΠΟ για τις επαγγελματικές ομάδες που στα 8 χρόνια του πρωταθλήματος τροφοδότησαν 200 δισ. δραχμές. 

δ) Η ανάθεση της διοργάνωσης του πρωταθλήματος σε 9μελή επιτροπή από την ΕΠΟ και η αποδυνάμωση της ΕΠΑΕ που ήταν ο φορέας των ανθρώπων των ΠΑΕ που είχαν δημιουργήσει τις εταιρίες από την περίοδο 1979-80 που το ποδόσφαιρο μπήκε στον επαγγελματισμό. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Χάρης Σαββίδης μάλιστα τόνισε για το ενδεχόμενο απώλειας της θέσης στο κύπελλο UEFA: 

«Δεν με ενδιαφέρει αν χάσουμε την Ευρώπη, αρκεί να δικαιωθεί ο αγώνας μας». Στο παιχνίδι εντυπώσεων που δημιουργήθηκε εκείνες τις ημέρες ανάμεσα στους «12» και στις ομάδες που δεν συμμετείχαν και στην απεργία, η πλευρά των «απεργοσπαστών» θέλησε να γίνει ακόμη και τηλεοπτικό «μονομαχία». 

Οι εκπρόσωποι των «12» αρνήθηκαν απαντώντας ότι δημόσιος διάλογος μπορεί να γίνει μόνο απ' ευθείας με τον τότε υπουργό Αθλητισμού Σήφη Βαλυράκη. 

Εκτός από τον ΠΑΟΚ, στην απεργία συμμετείχαν η ΑΕΚ, ο Απόλλων Αθηνών, ο Απόλλων Καλαμαριάς, ο Άρης, η Βέροια, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Διαγόρας Ρόδου, η Δόξα Δράμας, ο Εθνικός, ο Ηρακλής και η Λάρισα. 

Για τις 24 Μαΐου 1987 ήταν προγραμματισμένη η σέντρα της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής και οι 12 από τις 16 ομάδες δεν κατέβηκαν για να αγωνιστούν. 

Η πλειοψηφία περίμενε την συμπαράσταση και από τις άλλες τέσσερις ΠΑΕ (Παναθηναϊκός – ΟΦΗ – Ολυμπιακός – Πανιώνιος), αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ! 

Έτσι ο Πανιώνιος πήρε τους βαθμούς της νίκης στα χαρτιά στα ματς με Λάρισα, ΠΑΟΚ και Απόλλωνα Καλαμαριάς και προσπέρασε τον Δικέφαλο στη βαθμολογία εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Ευρώπη! 

Αυτή η εξέλιξη έφερε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας τον ΟΦΗ, καθώς οι ομάδες που μετείχαν στην απεργία τιμωρήθηκαν και με -2 βαθμούς σε κάθε έναν από τους τρεις αγώνες που δεν αγωνίστηκαν. 

Η μάχη της παραμονής από τη στιγμή που όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες συμμετείχαν στην απεργία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε την 28η αγωνιστική με αποτέλεσμα να υποβιβαστούν οι Δόξα Δράμας, ο Απόλλων Αθηνών και ο ΠΑΣ Γιάννινα και να σωθούν ο Διαγόρας Ρόδου και ο Απόλλων Καλαμαριάς. 

* Η τελική βαθμολογία μετά τους μηδενισμούς και την προσθήκη βαθμών άνευ αγώνων στις 4 πρώτες ομάδες και την αφαίρεση βαθμών στις επόμενες 12 ομάδες. 
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4