Σαν σήμερα στις 8/1/1950, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Απόλλωνα Σμύρνης, σε φιλικό παιχνίδι και ενώ το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ήταν σε εξέλιξη ...
Ο Δικέφαλος με τον Νίκο Πάγκαλο στον πάγκο του, αναδείχτηκε ισόπαλος 0-0 με την αθηναϊκή ομάδα, σε μια αναμέτρηση που έγινε μπροστά σε αρκετές χιλιάδες θεατών και τη διηύθυνε ο Γκινόπουλος!
Οι παίκτες και των δύο ομάδων προσπάθησαν με πείσμα και δύναμη να φτάσουν στη νίκη, χωρίς να τα καταφέρουν. Ο ΠΑΟΚ παρά τις απουσίες των Μουρατίδη, Βασιλειάδη, Τζινόπουλου, Χατζηαντωνίου, ήταν η ομάδα που είχε την υπεροχή στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού και τις ευκαιρίες να σκοράρει.
Οι καλύτερες ευκαιρίες για τον ΠΑΟΚ χάθηκαν στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 65' με τον Ιωαννίδη που βρέθηκε τετ α τετ με τον Γκότση αλλά σούταρε άουτ, καθώς και στο 81' όταν ο Παπαδάκης αν και βρέθηκε και αυτός προ του τερματοφύλακα της αθηναϊκής ομάδας, σούταρε πάνω στα χέρια του ...
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Τσαλδαρίδης, Πατάκας, Αρβανίτης, Κουντής, Σιδηρόπουλος, Ψωμάς, Εμμανουηλίδης, Βασιλειάδης (68' Δουκάκης), Ιωαννίδης, Παπαδάκης, Καμπακάκης.
Απόλλων Σμύρνης: Γκότσης, Αναστασίου, Γκιζώρης, Κάτσικας, Τριανταφύλλου, Δαμαλάς, Αγγελόπουλος, Καμάρας, Κανσός, Μαυρίδης, Ροδόπουλος.
* Στην αρχική εικόνα μια φάση από το φιλικό παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο Γκότσης πεσμένος στο έδαφος έχει μπλοκάρει την μπάλα, την ώρα που ο παίκτης του ΠΑΟΚ κάνει άλμα για να τον αποφύγει. Τη φάση παρακολουθεί ο σέντερ χαφ των φιλοξενούμενων, Τριανταφύλλου ...
* Τη σεζόν 1949-1950, ο Δικέφαλος κατέκτησε την πρωτιά στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, καθώς συγκέντρωσε τελικά 25 βαθμούς, έχοντας 7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα (στα χαρτιά από τον Ηρακλή), με τέρματα 25-12.
* Όσον αφορά την τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός, ήταν οι μεγάλοι άτυχοι της υπόθεσης, καθώς αν και αναδείχθηκαν πρωταθλητές στα τοπικά πρωταθλήματα, είδαν την ομοσπονδία να αποφασίζει τη ματαίωση της τελικής φάσης!
* Η επίσημη δικαιολογία ήταν οι αυξημένες υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας στο Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου, αλλά η πραγματική είχε να κάνει με τη στάση της ΕΠΣ Αθηνών που είχε δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση με συνεχείς ενστάσεις των ομάδων της (κυρίως του Παναθηναϊκού) για μεροληπτικές διαιτησίες, με παραιτήσεις διοικούντων και διακοπές αγώνων!
Αυτά τα πολύ ωραία πράγματα συνέβαιναν στον αγγελικά πλασμένο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια!
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια του τοπικού πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, τη σεζόν 1949-1950: Τσαβδαρίδης, Πατάκας, Αρβανίτης, Κουντής, Μουρατίδης, Ψωμάς, Εμμανουηλίδης, Κιουρτζής, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Καμπακάκης, Βασιλειάδης, Χατζηαντωνίου, Δημόπουλος, Μιγγούσης, Δουκάκης, Αγγελόπουλος, Παπαδόπουλος Κατσαντώνης.
* Τα 25 γκολ του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα τα σημείωσαν: Τζινόπουλος 11, Παπαδάκης 5, Χατζηαντωνίου 4, Εμμανουηλίδης 3, Μουρατίδης 1, Βασιλειάδης 1.
* Κανείς παίκτης δε συμμετείχε και στα 10 ματς του πρωταθλήματος, με τους Πατάκα, Αρβανίτη, Μουρατίδη, Εμμανουηλίδη, Παπαδάκη να καταγράφουν από 8 συμμετοχές έκαστος.
* Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1949-1950. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Γκόγκος, Εμμανουηλίδης, Λύκαρης, Παπαδάκης, Βασιλειάδης, Βίλλυ Σέβτσικ (προπονητής), Μουρατίδης. Καθιστοί: Πατάκας, Γκολέμας, Τζινόπουλος, Αρβανίτης, Ψωμάς.