Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

26 Δεκεμβρίου 2018

Ήττα και απώλεια της πρωτιάς (1958)

Σαν σήμερα στις 26/12/1958, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Άρη, σε παιχνίδι της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης της περιόδου 1958-1959...

Ο Δικέφαλος με τον Διονύση Μινάρδο στον πάγκο του, γνώρισε την ήττα με 2-1, αν και προηγήθηκε στο σκορ στο 20' με δυνατή κεφαλιά του Ραπτόπουλου.

Η φάση ξεκίνησε από εκτέλεση κόρνερ του Νικολαΐδη (το παραχώρησε ο Παναγούλιας) ο οποίος πάσαρε την μπάλα στον Γιαννέλο, αυτός πραγματοποίησε σέντρα σουτ και ο Ραπτόπουλος με καρφωτή κεφαλιά ψαράκι νίκησε τον Αχπαρίδη.

Οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ισοφάριση στο 43' με κοντινό σουτ του Παπουτσόπουλου μετά από μπαλιά του Πέρρου.

Στο 52', το παιχνίδι γύρισε όταν ο Πασχαλίδης μπήκε από τα αριστερά στην περιοχή μας, σούταρε, η μπάλα δεν απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς μας και ο Παπουτσόπουλος και πάλι με κοντινό σουτ σημείωσε το τελικό 2-1, δίνοντας στην ομάδα του τον τίτλο του Πρωταθλητή Θεσσαλονίκης μετά από 6 χρόνια!
Στο 70' ο διαιτητής Νικηφοράκης απέβαλε τον Χαβανίδη για εξύβριση, με τον ΠΑΟΚ να έχει στη συνέχεια δύο καλές ευκαιρίες για να φτάσει στην ισοφάριση με τους Γεντζή – Κουιρουκίδη, οι οποίες πήγαν χαμένες!

Οι συνθέσεις:

Άρης: Αχπαρίδης, Νανάκος, Παπαδόπουλος, Παναγούλιας, Κεμαλίδης, Χατζηκώστας, Παπουτσόπουλος, Πέρρος, Γρηγοριάδης, Καλλιοντζής, Πασχαλίδης.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Γεντζής, Καλογιάννης, Γιαννέλος, Κιουρτζής, Ραπτόπουλος, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης, Νικολαΐδης.

* Ο ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης τερμάτισε στην 2η θέση εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή του στην τελική φάση της διοργάνωσης. Συγκέντρωσε 23 βαθμούς, έχοντας 5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες, με τέρματα 14-7.
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958–59 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη με το σύστημα των ανά τοπική ένωση προκριματικών γύρων, καθώς από την επόμενη χρονιά άλλαξε η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την καθιέρωση της Α' εθνικής, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών που ακολούθησαν στη συνέχεια.

* Οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος μειώθηκαν κατά 2 (10 από 12) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου)

Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας.

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 7 Σεπτεμβρίου 1958 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1959, ενώ της τελικής φάσης από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιουνίου 1959. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.
* Ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 7η θέση ισόβαθμος του Εθνικού με 32 βαθμούς, με τέρματα 14-34, έχοντας 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες. 

* Τα 14 γκολ του ΠΑΟΚ τα σημείωσαν οι: Λέανδρος 3, Κιουρτζής 3, Ραπρόπουλος 2, Κουιρουκίδης 2 και από 1 οι Νικολαΐδης, Κατηκαρίδης, Καλογιάννης, Καραγιαννίδης.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Αχπαρίδης να αποκρούει την μπάλα προ του Ραπτόπουλου, με τους Κουιρουκίδη – Χατζηκώστα να παρακολουθούν τη φάση...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4