Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

08 Ιουνίου 2018

Φιλική νίκη σε χρονιά ανανέωσης (1947)

Σαν σήμερα στις 8/6/1947, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Απόλλωνα Σμύρνης, σε φιλικό παιχνίδι...

Ο Δικέφαλος με τον Αριστοτέλη Αρμάση στον πάγκο του, μπροστά σε αρκετές χιλιάδες θεατές, πήρε τη νίκη με 3-1, από έναν αντίπαλο που ήταν ιδιαίτερα δυνατός εκείνα τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Παίζοντας γρήγορα και οργανωμένα, οι παίκτες μας ανταπεξήλθαν με επιτυχία στην πίεση που άσκησαν στο ξεκίνημα του αγώνα οι φιλοξενούμενοι και σταδιακά κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο. 

Το σκορ άνοιξε στο πρώτο 45λεπτο ο Τζινόπουλος με σουτ στο 29', για να ακολουθήσουν στην επανάληψη άλλα δύο τέρματα από τους Κρεμέζη στο 49' και Χατζηαντωνίου στο 65'.

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε ανεβάσει κι άλλο τον δείκτη του σκορ, όμως η εξαιρετική παρουσία στην άμυνα του Γκιζώρη, αποδείχτηκε καθοριστική για την αθηναϊκή ομάδα.

Το μόνο που κατάφερε ο Απόλλων Σμύρνης, ήταν να μειώσει στο 75', με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αγγελόπουλου και να γραφτεί έτσι το τελικό 3-1.

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ οι Σοφοκλής, Φελούρης, Τζινόπουλος και από τον Απόλλωνα οι Γκιζώρης και Τζαβάρας.

Η σύνθεση του Δικεφάλου: Φελούρης (Σαμαράς), Αρβανίτης, Μουρατίδης, Πανίδης, Ψωμάς, Μάρκοβιτς, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Χατζηαντωνίου, Κρεμέζης (Βασιλειάδης Γ.), Εμμανουηλίδης (Βασιλειάδης Δ.)  

Εκείνη τη σεζόν είχε τεθεί σαν προτεραιότητα από τη διοίκηση, η δημιουργία μιας νεανικής ομάδας, που τα επόμενα χρόνια θα έπαιρνε τα σκήπτρα στη Θεσσαλονίκη και θα διεκδικούσε Πανελλήνιους τίτλους.

Όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις, τέθηκε εξ αρχής θέμα υπομονής από την πλευρά του κόσμου, καθώς όπως αναμενόταν η πορεία της νεανικής ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα δεν θα ήταν πορεία τίτλου...

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στο τοπικό πρωτάθλημα 5ος (!), όμως το μεγάλο κέρδος εκείνης της σεζόν, ήταν το μπόλιασμα της ομάδας με νεαρούς και ελπιδοφόρους παίκτες, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα δημιουργούσαν την ομάδα της «Χρυσής Εποχής».

Παπαδάκης, Μουρατίδης, Τζινόπουλος και Γιεντζής ήταν το νέο αίμα που προστέθηκε στη βασική ενδεκάδα, στη θέση κάποιων παικτών που είχαν αρχίσει να ολοκληρώνουν τις ποδοσφαιρικές διαδρομές τους.

Στα παιχνίδια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση, πίσω από Μακεδονικό, Ηρακλή, Μέγα Αλέξανδρο και Άρη, συγκεντρώνοντας 18 βαθμούς. Η ομάδα είχε 3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες, με τέρματα 16-13.

Τα 16 γκολ του Δικεφάλου τα σημείωσαν οι: Παπαπαναγιώτου 5, Βασιλειάδης 5, Παπαδάκης 3, Κωστόπουλος – Μουρατίδης – Χατζηαντωνίου από 1.

Το ρόστερ της ομάδας στα 10 συνολικά επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1946-1947, αποτελούσαν οι: Φελούρης, Αρβανίτης, Μάρκοβιτς, Χαταζηιωάννου, Μουρατίδης, Πανίδης, Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης, Βασιλειάδης, Παπαπαναγιώτου, Παπαδάκης, Κωστόπουλος, Κρεμέζης, Χατζηαντωνίου.

Από αυτούς σε 9 παιχνίδια αγωνίστηκαν οι: Χατζηιωάνου, Παπαπαναγιώτου, Παπαδάκης...

* Στην αρχική εικόνα διακρίνονται ποδοσφαιριστές, αθλητές και  παράγοντες του ΠΑΟΚ στη δυτική πλευρά του γηπέδου του Σιντριβανίου το 1945. Πίσω από τα παραπήγματα του γηπέδου είναι το παλιό κτήριο της Φιλοσοφικής σχολής. 
Πολλοί από αυτούς τους παίκτες, ανήκαν και στην ομάδα της περιόδου 1946-1947, η οποία αγωνίστηκε σαν σήμερα 8/6/1947 με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Διακρίνονται, από αριστερά, όρθιοι: Ν. Πάγκαλος (προπονητής), Διαμάντης Διαμαντή, Μήτσος (φροντιστής ομάδας), Θ. Χατζηαντωνίου, Κ. Ανδρεάδης (έφορος ποδοσφαίρου), Κατίνα Καζατζή-Παπαϊωάννου (πρωταθλήτρια Ελλάδος-υπεύθυνη γυναικείου τμήματος του ΠΑΟΚ), Παντελής Καλπακτσόγλου (πρόεδρος του ΠΑΟΚ), Αν. Παπαδόπουλος (μέλος ΔΣ), Ν. Τσαρπανάς, Κρ. Παπαγιαννόπουλος, Κ. Κρίτας, Θρ. Πανίδης, Γ. Παπαϊωάννου (διαιτητής).
Καθιστοί: Β. Εμμανουηλίδης, Κ. Μποσταντζόγλου, Ελ. Παπαδάκης, Τ. Βασιλειάδης, Π. Μάρκοβιτς, Γ. Αρβανίτης, Κ. Καλογιάννης, Γ. Μουρατίδης, Σ. Αρβανίτης και μπροστά τους ξαπλωμένος, ο τερματοφύλακας της ομάδας Σωκ. Φελούρης, που αντικατάστησε τον ηρωικά πεσόντα στο Αλβανικό μέτωπο Σωτηριάδη!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.500!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.500...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4