Σαν σήμερα στις 3/6/1956, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Χαριλάου τον Απόλλωνα Σμύρνης, σε παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1955-1956...
Ο Δικέφαλος με τον Ούγγρο τεχνικό Έρμαν Χόφμαν στον πάγκο του, κάνοντας μια εκπληκτική πορεία τις τελευταίες αγωνιστικές, βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας, όμως εκείνη τη μέρα σκόνταψε, γνωρίζοντας μια ανέλπιστη ήττα, μπροστά σε δέκα χιλιάδες οπαδούς του που είχαν γεμίσει το γήπεδο του συμπολίτη...
Ο λόγος που ο αγώνας έγινε σε αυτό το γήπεδο, ήταν η καθίζηση του εδάφους στο γήπεδο του ΠΑΟΚ στο Σιντριβάνι!
Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή και τις ευκαιρίες στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, αλλά στο 11', βρέθηκε πίσω στο σκορ με γκολ που σημείωσε ο Αριστείδης Καμάρας με σουτ από τη γωνία της μεγάλης περιοχής, το οποίο αιφνιδίασε τον Πρόγιο.
Η ομάδα αντέδρασε, βγήκε στην επίθεση, όμως ούτε Κουιρουκίδης στο 12', ούτε ο Παπαδάκης στο 16', ούτε ο Κιουρτζής στο 17', κατάφεραν να νικήσουν τον Τσανακτσή και να ισοφαρίσουν.
Ο Απόλλωνας στο διάστημα αυτό, περίμενε τον ΠΑΟΚ και ήταν επικίνδυνος στις αντεπιθέσεις, σε μια από αυτές μάλιστα, παραλίγο να γίνει το 0-2, με τον Μιχαλάκο από κοντά να σουτάρει άουτ.
Στο 19' ο διαιτητής Στεφανίδης έκλεισε τα μάτια σε καθαρό χέρι του Κορονάρχη μέσα στην περιοχή σε σουτ του Λέανδρου.
Δε συνέβη όμως το ίδιο στο 25', όταν σε μαρκάρισμα του Δαράκη στον Κουιρουκίδη, έδειξε την άσπρη βούλα και ο Πετρίδης πέτυχε το 1-1, παρά την προσπάθεια του τερματοφύλακα, ο οποίος βρήκε την μπάλα, αλλά το σουτ ήταν δυνατό και δεν μπόρεσε να τη συγκρατήσει.
Στα λεπτά που ακολούθησαν ως τη λήξη του ημιχρόνου, η μπάλα ανεβοκατέβαινε, το παιχνίδι έγινε συναρπαστικό, και οι δύο ομάδες έβγαλαν φάσεις, χωρίς όμως κάποια από αυτές να καταλήξει σε γκολ!
Με την έναρξη της επανάληψης ο Τσανακτσής πρόλαβε την τελευταία στιγμή το σουτ του Κουιρουκίδη πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή της εστίας του, ενώ στο 56' με ωραία προσπάθεια σταμάτησε το πλασέ του Κιουρτζή.
Στο 61' ο τερματοφύλακάς του Απόλλωνα απέκρουσε διαδοχικά σουτ των Γεντζή και Κιουρτζή και όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που η ομάδα υπερέχει και χάνει τις ευκαιρίες, οι αντίπαλος τιμωρεί!
Ήταν το 66', ο Καλογιάννης έκανε φάουλ στον Σεραφείδη, το εκτέλεσαν οι φιλοξενούμενοι με σέντρα στην περιοχή μας, δημιουργήθηκε σύγχυση και ο Μιχαλάκος με πλασαριστό σουτ, σημείωσε το 1-2.
Στο 73' ο διαιτητής Στεφανίδης δεν καταλόγισε πέναλτι σε χέρι του Παριανού μετά από σουτ του Γεντζή, στην τελευταία αξιόλογη επιθετική μας προσπάθεια στο ματς, παρά τις πολλές διαμαρτυρίες παικτών και φιλάθλων.
Ο ΠΑΟΚ έδειξε να χάνει την ψυχολογία του μετά το 1-2, ενώ αντίθετα οι παίκτες του Απόλλωνα ήταν αυτοί που απείλησαν και με τρίτο γκολ, στις καλές στιγμές που είχαν στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα!
Καλύτεροι του ΠΑΟΚ οι Χασιώτης, Κουιρουκίδης, Καλογιάννης ενώ από τον Απόλλωνα ξεχώρισαν οι Τσανακτζής, Δαράκης, Σαχίνης, Σεραφείδης.
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Τσίντογλου, Καλογιάννης, Λέανδρος, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Κιουρτζής.
Απόλλων Σμύρνης: Τσανακτσής, Παριανός, Δαράκης, Κορονάρχης, Σαχίνης, Σανίογλου, Χατζηκανέλλος, Χολέβας, Καμάρας, Σεραφείδης, Μιχαλάκος.
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 υπήρξε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διοργάνωση, καθώς από τις 6 ομάδες που μετείχαν, οι 5 διεκδίκησαν ως το φινάλε τον τίτλο του πρωταθλητή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωταθλητής με τον 5ο της κατάταξης είχαν μόλις 3 βαθμούς διαφορά, ενώ μόνο ο Άρης έμεινε από το ξεκίνημα πίσω στη βαθμολογία.
Τελικά τον τίτλο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες, για 3η συνεχόμενη φορά και 12η συνολικά.
Πριν την τελική φάση, η οποία και αποτέλεσε την οριστική μορφή του πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς, υπήρξαν δύο προκριματικές φάσεις. Αρχικά, από τα πρωταθλήματα των τριών κυρίων ενώσεων, την πρόκριση για την επόμενη φάση κατέκτησαν:
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τρεις νέοι όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια όπου μετείχαν συνολικά 14 ομάδες. Οι 7 από τις τρεις μεγάλες πόλεις και άλλες 7 από τα ανά την χώρα περιφερειακά πρωταθλήματα.
Από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στην τελική φάση οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης, οι οποίες τελικά ήταν 2 της Αθήνας, 2 του Πειραιά και 2 της Θεσσαλονίκης.
Το σύστημα αυτό (δύο προκριματικές φάσεις αντί μίας) δεν επαναλήφθηκε τα επόμενα χρόνια μέχρι την καθιέρωση της Α' εθνικής. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός
* Ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1956, τερμάτισε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς σε 10 ματς, έχοντας 9 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 31-6.
* Η ομάδα στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος τερμάτισε στην 4η θέση με 20 βαθμούς και τέρματα 13-13.
* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Βελλιάδης, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Γερούδης, Γεντζής, Κουιρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Αρβανίτης, Χαλικάς, Μιγγούσης, Χουρμπουλιάδης, Κιουρτζής.
* Στην αρχική εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1955-1956.
Διάκρίνονται από τα αριστερά όρθιοι: Χαραλαμπίδης (πρόεδρος), Κιουρτζής, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Χουρμπουλιάδης, Γεωργιάδης (έφορος), Έρμαν Χόφμαν (προπονητής). Καθιστοί: Τσίντογλου, Χασιώτης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καλογιάννης.