Σαν σήμερα στις 16/6/1940, ο ΠΑΟΚ έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ελλάδας ...
Ήταν η μεγαλύτερη ως τότε στιγμή της ιστορίας του συλλόγου, καθώς για πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα σε διπλό τελικό από την ΑΕΚ!
Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων που έγινε στην Αθήνα, ο ΠΑΟΚ είχε χάσει με 1-0 και υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση πως ο ΠΑΟΚ μπορούσε στον επαναληπτικό αγώνα να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει στον πολυπόθητο τίτλο!
Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων που έγινε στην Αθήνα, ο ΠΑΟΚ είχε χάσει με 1-0 και υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση πως ο ΠΑΟΚ μπορούσε στον επαναληπτικό αγώνα να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει στον πολυπόθητο τίτλο!
Μια εκτίμηση που έγινε ακόμη πιο έντονη, όταν στο 37' ο εκπληκτικός ΠΑΟΚ προηγούνταν με 2-0! Το σκορ είχε ανοίξει στο 17' ο Καλογιάννης για να έρθει στο επόμενο λεπτό (18') ο Φερούτσος να βάλει φωτιά στις εξέδρες του γηπέδου μας στο Σιντριβάνι σημειώνοντας το 2-0!
Η αθηναϊκή ομάδα μείωσε στο 38' με τον Μαρόπουλο και η υπόθεση τίτλος βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Με τον Δικέφαλο του Βορρά να προηγείται με 2-1, πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια, όταν ο διαιτητής Διαμαντόπουλος σφύριξε τη λήξη του πρώτου 45λεπτου.
Στην επανάληψη η εικόνα της αναμέτρησης άλλαξε. Η ΑΕΚ με γκολ που σημείωσαν οι Μαρόπουλος στο 49', Χατζησταυρίδης στο 54' και Γάσπαρης στο 59' με απευθείας εκτέλεση φάουλ, πήρε σαφές προβάδισμα τίτλου.
Το μόνο που κατάφερε ο ΠΑΟΚ ήταν να μειώσει στο 70' με τον Ιωαννίδη και να διαμορφωθεί έτσι το τελικό 3-4 ...
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Αρβανίτης, Φερούτσος, Πανίδης, Ιωαννίδης, Κρίτας, Χατζηιωάννου, Μποσταντζόγλου, Καλογιάννης, Παπαπαναγιώτου, Κοντόπουλος (ίδια σύνθεση με αυτήν του πρώτου αγώνα).
* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1939-40 διεξήχθη με σύστημα παρόμοιο με εκείνο της προηγούμενης περιόδου 1938-39. Δηλαδή, μετείχαν πάλι 14 ομάδες, 8 από το κέντρο και 6 από τη Βόρεια Ελλάδα που χωρίστηκαν σε ομίλους.
Οι ομάδες του κέντρου συγκρότησαν το Νότιο όμιλο, που περιέλαβε πέντε συλλόγους της ΕΠΣ Αθήνας (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Αθηναϊκός, Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας) και τρεις της ΕΠΣ Πειραιά (Ολυμπιακός, Εθνικός, Προοδευτική).
Όπως και την προηγούμενη χρονιά, για να προλάβει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, μιας και απαιτούνταν πολλές αγωνιστικές (14 του τοπικού Αθήνας + 14 του νοτίου ομίλου + ο διπλός τελικός), οι ομάδες που προκρίθηκαν για το πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν αγωνίστηκαν ξανά μεταξύ τους αλλά μετέφεραν τα μεταξύ τους αποτελέσματα των τοπικών πρωταθλημάτων.
Οι ομάδες του βορρά αρχικά χωρίστηκαν σε δυο υποομίλους: Θεσσαλονίκης με 3 ομάδες και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 3 ομάδες.
Οι δύο νικητές αγωνίστηκαν σε διπλούς αγώνες για την ανάδειξη του πρωταθλητή βορείου ομίλου, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει σε αυτά τα παιχνίδια τους Φιλίππους Καβάλας στη Θεσσαλονίκη με 5-0 και να χάνει στην Καβάλα με 3-1, παίρνοντας όμως το εισιτήριο για τον τελικό του πρωταθλήματος.
Οι πρωταθλήτριες νότου και βορρά, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αγωνίστηκαν σε διπλό τελικό για τον πανελλήνιο τίτλο.
Να σημειωθεί πως ο ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης τερμάτισε 2ος, πίσω από τον Ηρακλή, συγκεντρώνοντας σε 10 παιχνίδια 24 βαθμούς, με τέρματα 22-12. Η ομάδα μέτρησε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες.
Ακολούθησαν παιχνίδια για τον Πρωταθλητή του υποομίλου μας, μαζί με Άρη – Ηρακλή και σε αυτά ο ΠΑΟΚ πήρε την πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο τον Άρη, με τον οποίον ισοβαθμήσαμε, αλλά υπερτερούσαμε στα μεταξύ μας παιχνίδι (μια νίκη και μια ισοπαλία)
Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης: Σωτηριάδης, Διαμαντής, Μοσχίδης, Χατζηιωάννου, Αρβανίτης, Πανίδης, Κρίτας, Μποσταντζόγλου, Κοντόπουλος, Γεωργίου, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Φερούτσος, Κρεμέζης, Παπαπαναγιώτου (με έντονη γραφή οι παίκτες που αγωνίστηκαν σε όλα τα παιχνίδια, 10 στο σύνολο).
* Στην αρχική εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1939-1940.
Διακρίνονται από αριστερά: Ζακαπίδας, Πανίδης, Ηλιόπουλος, Κοσμίδης, Αρβανίτης, Σωτηριάδης, Μποσταντζόγλου, Μοσχίδης, Τακάτσογλου, Καλογιάννης, Ιωαννίδης.