Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

31 Μαΐου 2018

Συγκλονιστικός ΠΑΟΚ, κόντεψε την ανατροπή (1959)

Σαν σήμερα στις 31/5/1959, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στο Σιντριβάνι τον Ολυμπιακό, σε παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος, της περιόδου 1958-1959...

Ο Δικέφαλος με τον Διονύση Μινάρδο στον πάγκο του, σε ένα κατάμεστο γήπεδο από 12.000 θεατές (!), γνώρισε την ήττα με 2-3, παλεύοντας το ματς, παρά την απουσία του ... τιμωρημένου Χαβανίδη και του Λάμπη Κουιρουκίδη!

Ο Δικέφαλος έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του εκείνη τη σεζόν και λίγο έλειψε να γυρίσει ένα ματς στο οποίο ήταν πίσω στο σκορ με 0-3 στο 83ο λεπτό!
Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ο Δικέφαλος ήταν εξαιρετικά δυνατός, γρήγορος και με παίκτες που έπεφταν πρώτοι στην μπάλα, κάνοντας τον μετέπειτα πρωταθλητή να μοιάζει με συνοικιακή ομάδα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής! 

Εξαίρεση βέβαια αποτέλεσαν οι αθηναϊκές φυλλάδες, οι ανταποκριτές των οποίων είδαν σίγουρα άλλο παιχνίδι, παρουσιάζοντας μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας...
Παρόλα αυτά η ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ, δεχόμενη το γκολ στο 33', από μακρινό σουτ του Υφαντή, με τον Πρόγιο να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, καθώς έδειξε να αιφνιδιάζεται. 

Ένα γκολ που ήρθε κόντρα στη ροή του αγώνα και ήταν το μοναδικό για το πρώτο 45λεπτο, μέχρι τη στιγμή που ο διαιτητής Καλοφυσούδης έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Ίδια εικόνα και στο 2ο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ υπερείχε, ο Σάββας Θεοδωρίδης με σωτήριες αποκρούσεις κρατούσε το προβάδισμα της ομάδας του και στο 68' ο Παπάζογλου σημείωσε το 0-2, για να έρθει στο 80' ο Ηλίας Υφαντής να πετύχει το δεύτερο προσωπικό του γκολ, κάνοντας το 0-3 για την ομάδα του, με τον κόσμο να μην πιστεύει αυτό που έβλεπε μπροστά στα μάτια του! 

Στη διπλανή εικόνα διακρίνονται οι Ραπτόπουλος - Ιωάννου σε μια εναέρια μονομαχία τους 

Τέσσερις φάσεις και τρία γκολ για τους φιλοξενούμενους, πολλές ευκαιρίες για τους παίκτες μας, που προδόθηκαν από την άμυνά μας! 

Με το σκορ σε βάρος του ο ΠΑΟΚ δεν αποθαρρύνθηκε και στο 83' ο Καλογιάννης μείωσε σε 1-3 με βολίδα και αφού απέφυγε νωρίτερα τους Ιωάννου και Σούλη.

Τρία λεπτά αργότερα (86') ο Κιουρτζής πέρασε τον Σούλη και με δυνατό σουτ στη δεξιά γωνία νίκησε τον Θεοδωρίδη μειώνοντας ακόμη περισσότερο το σκορ σε 2-3...

Ο καθένας μπορεί να φανταστεί πως ήταν το κλίμα στην κερκίδα στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, με τον κόσμο να σπρώχνει την ομάδα προς μία επική ανατροπή! Μια ανατροπή η οποία δυστυχώς δεν ήρθε, καθώς στο 90' ο Θεοδωρίδης απέκρουσε πολύ δύσκολα το σουτ του Λέανδρου, στερώντας από τον ΠΑΟΚ το 3-3...

Κορυφαίοι από πλευράς ΠΑΟΚ Λέανδρος, Κιουρτζής, Καλογιάννης και από τον Ολυμπιακό οι Θεοδωρίδης, Υφαντής, Πολυχρονίου.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμενίδης, Καλογιάννης, Γιαννέλος, Κατηκαρίδης, Κιουρτζής, Ραπτόπουλος, Λέανδρος, Νικολαΐδης.

Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Ξανθόπουλος, Σούλης, Στεφανάκος, Ιωάννου, Πολυχρονίου, Παπάζογλου, Χριστοφορίδης, Υφαντής, Μπέμπης, Ψύχος.

* Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1958–59 ήταν το τελευταίο που διεξήχθη με το σύστημα των ανά τοπική ένωση προκριματικών γύρων, καθώς από την επόμενη χρονιά άλλαξε η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου με την καθιέρωση της Α' εθνικής, καθώς και των υπόλοιπων κατηγοριών που ακολούθησαν στη συνέχεια.

* Οι ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος μειώθηκαν κατά 2 (10 από 12) και προέκυψαν ως εξής:

Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 3 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης.
Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Βορείου και Νοτίου ομίλου).
Μία επιπλέον θέση εξασφάλιζε μετά από μπαράζ μία από τις τρίτες ομάδες ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας.

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 7 Σεπτεμβρίου 1958 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1959, ενώ της τελικής φάσης από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 21 Ιουνίου 1959. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία: 2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός.

* Ο Δικέφαλος τερμάτισε στην 7η θέση ισόβαθμος του Εθνικού με 32 βαθμούς, με τέρματα 14-34, έχοντας 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες. Στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης είχε τερματίσει δεύτερος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή του στην τελική φάση της διοργάνωσης.

* Τα 14 γκολ του ΠΑΟΚ τα σημείωσαν οι: Λέανδρος 3, Κιουρτζής 3, Ραπρόπουλος 2, Κουιρουκίδης 2 και από 1 οι Νικολαΐδης, Κατηκαρίδης, Καλογιάννης, Καραγιαννίδης.

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Πρόγιος να μπλοκάρει την μπάλα, με τους Κεμανίδη, Χριστοφορίδη και Ψύχο να παρακολουθούν τη φάση.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4