Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

28 Φεβρουαρίου 2018

Ισόπαλο το πρώτο ματς ΠΑΟΚ - Άρη στην Τούμπα! (1960)

Σαν σήμερα στις 28/2/1960, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα τον Άρη, σε παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1959-1960…

Ο Δικέφαλος με τον Ζάρκο Μιχαήλοβιτς στον πάγκο του, μπροστά σε 11.000 θεατές (9.983 τα εισιτήρια), δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη και έμεινε στο ισόπαλο 0-0, στο πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες στην Τούμπα, από καθιερώσεως της Εθνικής Κατηγορίας!

Το παιχνίδι ήταν νευρικό, οι φιλοξενούμενοι εμφανιζόταν σαν φαβορί της αναμέτρησης, όμως μέσα στον αγωνιστικό χώρο κάτι τέτοιο δεν αποδείχτηκε και πρέπει να έφυγαν από την Τούμπα πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα!

Στο 22’ ο προωθημένος Κεμανίδης έπιασε την κεφαλιά μετά από κόρνερ του Κατηκαρίδη, όμως ο Γιαννακόπουλος απέκρουσε πάνω στη γραμμή, στο 37’ ο Λέανδρος βρήκε τον Κιουρτζή που απέφυγε τον Τριανταφύλλου, όμως το σουτ που επιχείρησε από απόσταση αναπνοής κατέληξε άουτ!

Στο 70’ ο Ιταλός διαιτητής Τζιοβάνι Τζενέλι απέβαλε τον Παναγούλια που διαμαρτυρήθηκε έντονα σε απόφασή του, ο Άρης έμεινε με 10, όμως στο 79’ ο Παπαδόπουλος παραλίγο να πετύχει το 0-1, όταν το κοντινό του σουτ πέρασε άουτ!

Στο 82’ ο Κιουρτζής ξεκίνησε την επίθεση από το κέντρο του γηπέδου, πέρασε όποιον αντίπαλο βρέθηκε στο διάβα του, και έπιασε ένα πολύ δυνατό σουτ το οποίο σταμάτησε στη ρίζα της δεξιάς κάθετης δοκού!

Στο 85’ σε παρόμοιο σκηνικό, ο Κιουρτζής από εξαιρετική θέση σούταρε με δύναμη, για να σταματήσει την πορεία της μπάλας ο Πετράκης με εντυπωσιακή εκτίναξη! Τέλος στο 88’, ο Λέανδρος, ανάμεσα από δύο αντιπάλους, πλάσαρε τον Πετράκη που επιχείρησε έξοδο, η μπάλα πήρε πορεία προς τα δίχτυα, όμως ο Κεμαλίδης πρόλαβε και απομάκρυνε πάνω στη γραμμή, διατηρώντας ανέπαφα τα δίχτυα της εστίας του! 


Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Λέανδρος – Κιουρτζής, με τον τελευταίο όμως να χάνει ευκαιρίες για να φτάσει ο Δικέφαλος στη νίκη.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμενίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Λέανδρος, Κιουρτζής, Κατηκαρίσης, Χαβανίδης, Νικολαΐδης.

Άρης: Πετράκης, Νανάκος, Τριανταφύλλου, Γιαννακόπουλος, Κεμαλίδης, Παπαδόπουλος, Παπουτσόπουλος, Καλιοντζής, Σισμανίδης, Παναγούλιας, Πασχαλίδης.

* Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Άρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την ΑΕΚ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. 
 
Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4