Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

22 Φεβρουαρίου 2018

Νίκησε την Προοδευτική και τη ... σφυρίχτρα! (1970)

Σαν σήμερα στις 22/2/1970, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα την Προοδευτική, για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1969-1970...

Ο Δικέφαλος με τον Γιένε Τσάκναντι στον πάγκο του, μπροστά σε 14.000 θεατές (12.612 τα εισιτήρια), πήρε τη νίκη με 3-0, ένα σκορ που αδικεί την ομάδα μας, καθώς τα τρία γκολ που δέχτηκε η Προοδευτική ήταν λίγα σύμφωνα με την εικόνα της αναμέτρησης!

Λίγο η ατυχία, λίγο η αστοχία και … πολύ η τραγική διαιτησία του Βλάση Ρουχωτά, ήταν οι παράγοντες που κράτησαν το σκορ σε αυτά επίπεδα! 

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του τεχνικού της Προοδευτικής (Κορρέια), ο οποίος μετά το παιχνίδι είχε πει: «Ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ ανώτερος και η νίκη του ήταν δίκαια, καθώς έχει την καλύτερη επίθεση της Ελλάδας!»

Η Προοδευτική μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, είχε δύο επικίνδυνα σουτ με τον Βουρδαμή στο 5’ και το 7’, αλλά από το 15’ και μετά ο ΠΑΟΚ πήρε μπρος! 

Έτσι στο 17’ η βολίδα του Σαράφη πέρασε μόλις άουτ, στο 31’ το σουτ του Παρίδη το απέκρουσε πριν περάσει τη γραμμή, ο Νικολακάκος και στο 39’ ο Ρουχωτάς σταμάτησε επέλαση του Κούδα, που ήταν έτοιμος να σκοράρει χωρίς κανείς να καταλάβει τον λόγο, με τους παίκτες να κοιτούν απορημένοι ο ένας τον άλλον! 

Ο Δικέφαλος προηγήθηκε στο σκορ στο 24', όταν ο Τερζανίδης πάσαρε στον Κούδα, αυτός έδωσε έτοιμο γκολ στον Σαράφη, το σουτ όμως του Καίσαρα σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι και έφυγε πλάγια, ο Σαράφης κυνήγησε τη φάση, γύρισε την μπάλα στον Παρίδη και αυτός από κοντά έγραψε το 1-0.

Με την έναρξη της επανάληψης, στο 46', ο Τερζανίδης έβγαλε εξαιρετική σέντρα από τα δεξιά, ο Σαράφης πήρε την κοντινή κεφαλιά, όμως η μπάλα πέρασε άουτ! 

Μεγάλη ευκαιρία έχασε και ο Παρίδης στο επόμενο λεπτό, ενώ στο 56’ ο Ρουχωτάς ξεσήκωσε για δεύτερη φορά την Τούμπα! 
 
Ο Αφεντουλίδης σκόραρε μετά από μπαλιά του Κούδα, ο ρέφερι έδειξε αρχικά σέντρα, όμως μετά τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων, δέχθηκε πως ο Κούδας ήταν σε θέση οφ σάιντ!

Στο 60΄την καρφωτή κεφαλιά του Παρίδη την απέκρουσε ο Οικονόμου και στο 72’ ο Σαράφης δεν μπόρεσε να κοντρολάρει την μπαλιά του Κούδα, χάνοντας μια σπάνια ευκαιρία! 

Στο 74' ο Κούδας ήταν ο δημιουργός του δεύτερου γκολ, καθώς από δική του μπαλιά, ο Παρίδης πέρασε τον Οικονόμου, γράφοντας το 2-0 (αρχική εικόνα), παρά την προσπάθεια των αμυντικών να αποφύγουν την παραβίαση της εστίας τους.
Φοβερό σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για το παιχνίδι

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στο 85', όταν ο Οικονόμου απέκρουσε το δυνατό σουτ του Παρίδη και ο Κούδας που καιροφυλαχτούσε, με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Κούδας, Παρίδης Αφεντουλίδης, Κοντογιώργος. Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη του αυτή βρέθηκε στην 8η θέση (!) της βαθμολογίας, όμως η ομάδα είχε μπει σε ένα ανοδικό κανάλι, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τέλος του πρωταθλήματος!

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τσαμούτης, Παπαχρηστούδης, Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Κοντογιώργος, Μουρατίδης (68’ Γιακουμής), Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Κούδας, Αποστολίδης.

Προοδευτιική: Οικονόμου, Σκριβάνος, Νικολακάκος, Σπετσέρης, Χατζηαθανασίου, Μπαρμπαλιάς, Σκούφος, Σπετσαρίας, Καλής, Βουρδαμής (64’ Ρουμπάνης), Μπέσης.
* Την περίοδο 1969-1970 ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 5η θέση με 75 βαθμούς (3-2-1 το σύστημα της βαθμολογίας), έχοντας 12 νίκες - 17 ισοπαλίες (!) - 5 ήττες, με τέρματα 52-25. Μια θέση που του έδωσε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Κύπελλο Εκθέσεων (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) της επόμενης σεζόν. Πρώτος σκόρερ του Δικεφάλου ήταν ο Σταύρος Σαράφης με 17 γκολ!

* Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιέννε Τσάκναντι, ήταν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς είχε ήδη σηκώσει δύο πρωταθλήματα Ελλάδας με την ΑΕΚ. Φημιζόταν για την εργατικότητα και την πειθαρχία του. Ο ερχομός του στην Τούμπα ήταν προσωπική επιλογή του τότε Γενικού Γραμματέα του ΠΑΟΚ, Γιώργου Παντελάκη!

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4