Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

01 Ιανουαρίου 2018

1/1/1958: Η Θεσσαλονίκη στις ... φλόγες!

Σαν σήμερα στις 1/1/1958, πραγματοποιήθηκε το τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης της σεζόν 1957-1958, με τη διεξαγωγή του επαναληπτικού αγώνα κατάταξης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη ...

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ως θεσμός είχε αρχίσει να μετράει αντίστροφα, καθώς από την μεθεπόμενη περίοδο 1959-1960 καθιερώθηκε ο θεσμός της Εθνικής Κατηγορίας. 

Οι υπεύθυνοι κατάλαβαν πως είχαν ωριμάσει οι καιροί για να διοργανωθεί επιτέλους ένα πιο αντιπροσωπευτικό πρωτάθλημα και όχι αυτά τα τουρνουά «κλειστού τύπου» που ξεκίνησαν το 1927 …

Στο παιχνίδι που έγινε σαν σήμερα, την Πρωτοχρονιά του 1958, σε ένα πολύ βαρύ γήπεδο λόγω της κακοκαιρίας των ημερών, ΠΑΟΚ και Αρης έμειναν στο 1-1, ένα αποτέλεσμα που έδωσε στον ΠΑΟΚ την 3η θέση στο τοπικό πρωτάθλημα και στον συμπολίτη την 4η

Τι σήμαινε αυτό: Ο Αρης αποκλείστηκε από την τελική φάση του πρωταθλήματος και ο ΠΑΟΚ θα συνέχιζε στη διοργάνωση, δίνοντας αγώνες μπαράζ με τον 3ο του Πειραιά (Εθνικός) στις 12 και 15/1! 

Τελικά αυτοί οι αγώνες δεν έγιναν καθώς και οι δύο ομάδες πέρασαν στην τελική φάση, όπως και ο 4ος της Αθήνας (Πανιώνιος)
Εκείνη τη σεζόν στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης, τις πρώτες δύο θέσεις που οδηγούσαν απευθείας στην τελική φάση, είχαν πάρει ο Απόλλων Καλαμαριάς (25 βαθμοί) και ο Ηρακλής (23 βαθμοί). Ακολούθησαν ΠΑΟΚ και Αρης με 22 και αυτός ήταν ο λόγος της μεγάλης σημασίας της αναμέτρησης που έγινε στις 1/1/1958.

Ο ΠΑΟΚ με καλύτερη διαφορά τερμάτων (16-8 έναντι 16-9 του Αρη), βρέθηκε στην τελική φάση, χωρίς πάντως να καταφέρει πολλά πράγματα, καθώς σε σύνολο 12 ομάδων, τερμάτισε 8ος με 42 βαθμούς, όσους είχε και η Δόξα Δράμας. 

Η ομάδα σημείωσε μόλις 5 νίκες σε 22 ματς, αλλά οι δύο από αυτές επί του μετέπειτα πρωταθλητή Ολυμπιακού με 1-0! Στην Τούμπα με γκολ του Λέανδρου και στο Καραϊσκάκη με γκολ του Χαβανίδη!!!  

Ο ΠΑΟΚ μετά από πέντε χρόνια, έχασε το τοπικό πρωτάθλημα, η μεγάλη ομάδα εκείνης της χρυσής εποχής (1953-1957) δεν υπήρχε πια, ενώ η απουσία του Λευτέρη Παπαδάκη ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή!

Στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις γιορτινές μέρες επικρατούσε πραγματικός συναγερμός! Αυτό το παιχνίδι ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης  στα αθλητικά στέκια της πόλης! Το γήπεδο, παρά την κακοκαιρία, ήταν γεμάτο, το παιχνίδι συναρπαστικό και ειδικά στα τελευταία δέκα λεπτά η αγωνία των θεατών χτύπησε … κόκκινο!
Οι δυο ομάδες τα έδωσαν κυριολεκτικά όλα για τη νίκη! Η τεχνική βέβαια πήγε περίπατο, καθώς το πάθος και η δύναμη κυριάρχησαν όπως ήταν αναμενόμενο. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ιταλός Γκουαρνασέλι, ο οποίος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, έχοντας μια εξαιρετική διαιτησία!

Ο ΠΑΟΚ παροτρυνόμενος από τον κόσμο του μπήκε πολύ αποφασιστικά στο γήπεδο και αφού χάθηκαν οι πρώτες ευκαιρίες από τους Λέανδρος στο 1’ και Κουιρουκίδη στο 3’, ήρθε δύο λεπτά αργότερα ο Γιεντζής να εκμεταλλευτεί σύγχυση στην περιοχή του Αρη και με πλασέ να ανοίξει το σκορ!  

Οι φιλοξενούμενοι στη συνέχεια πίεσαν, όμως η άμυνά μας με επικεφαλής τους Χασιώτη Κεμανίδη, άντεχαν στις επιθέσεις του Αρη. Ο κόσμος στις κερκίδες φώναζε προς του παίκτες να βγουν στην επίθεση, αλλά ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Κώστας Ζώγας (πρώην τερματοφύλακας!), επέμενε σε αυτήν την τακτική!

Στο 76’ έγινε το 1-1, με τον Παπουτσόπουλο να εκμεταλλεύεται  ασυνεννοησία ανάμεσα σε Πρόγιο – Κεμανίδη και το παιχνίδι στα τελευταία λεπτά πήρε κυριολεκτικά φωτιά!
Ο ΠΑΟΚ συνέχισε την αμυντική τακτική και όλοι οι παίκτες μας πλην του Κουιρουκίδη, είχαν συγκεντρωθεί στο 1/3 του γηπέδου προς την περιοχή του Πρόγιου, μια τακτική που τελικά έπιασε τόπο, καθώς η ομάδα πήρε αυτό που ήθελε, παρά τη μεγάλη γκρίνια της κερκίδας…  

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Χασιώτης, Κεμανίδης, Καμαλακίδης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Πετρίδης, Καμαλακίδης, Τσίντογλου, Λέανδρος, Κατηκαρίδης, Κιουρτζής, Κουιρουκίδης, Γεντζής.

Αρης: Πετράκης, Παναγούλιας, Ποζάνης, Γρηγοριάδης, Κεμαλίδης, Κολιατζής, Παπουτσόπουλος, Χορμόβας, Πέρος, Πασχαλίδης, Ορφανόπουλος.

* Στην αρχική photo διακρίνονται οι ομάδες του ΠΑΟΚ και του Άρη πριν από μία αναμέτρησή τους εκείνη την περίοδο… 

Όρθιοι από αριστερά οι παίκτες του ΠΑΟΚ: Κουιρουκίδης, Πρόγιος, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Πετρίδης, Τσίντογλου, Κατηκαρίδης, Παπαϊωάννου, Κεσετζής, Αχπαρίδης (τερματοφύλακας του Αρη), Καρατζάς, Κιουρτζής. 

Καθιστοί παίκτες του Άρη (από αριστερά): Νανάκος, Γρηγοριάδης, Πασχαλίδης, Χατζόπουλος, Σπανόπουλος, Μπαλτατζής, Καλιοντζής, Παπουτσόπουλος .
  
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4