Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

26 Δεκεμβρίου 2017

Φιλικό με την Τσέχικη Κάρλιν το 1929!

Σαν σήμερα στις 26/12/1929, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη, την ομάδα Κάρλιν από την Τσεχία…

Μια ομάδα που κατοικοέδρευε στο προάστιο της Πράγας "Κάρλιν" και εκείνα τα χρόνια ήταν σημαντική δύναμη του ποδοσφαίρου της χώρας, αλλά το όνομά της μετρούσε και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο! Έπαιζε το κλασικό στιλ ποδοσφαίρου των ομάδων της κεντρικής Ευρώπης... 

Η αποστολή της έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 20/12 και ήταν προγραμματισμένα φιλικά παιχνίδια με Αρη, Ηρακλή και ΠΑΟΚ.

Η Κάρλιν ήρθε με 14μελή αποστολή την οποία συνόδευε ο πρόεδρός της. Κατέλυσε στα ξενοδοχεία Αστόρια και Βαλκανική Ευρώπη! Συνολικά έδωσε στη Θεσσαλονίκη τέσσερα φιλικά παιχνίδι, φέρνοντας τα παρακάτω αποτελέσματα:

21/12/1929: Αρης – Κάρλιν 1-1 (διακόπηκε στο 40’ λόγω κακοκαιρίας)
24/12/1929: Ηρακλής – Κάρλιν 2-2
25/12/1929: Αρης – Κάρλιν 3-5
26/12/1929: ΠΑΟΚ – Κάρλιν 1-2

Συνολικά πέτυχε 10 γκολ και δέχτηκε 7, αφήνοντας καλές εντυπώσεις ...

Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1929, αντιμετώπισε τον συμπολίτη Αρη (νίκη με 3-5 για την Κάρλιν) στο γήπεδο του έτερου συμπολίτη και σαν σήμερα 26/12 τον ΠΑΟΚ και πάλι στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή.

Εισπρακτικά τα πρώτα δύο παιχνίδια … «πάτωσαν», λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις μέρες, όμως τα άλλα δύο και κυρίως αυτό του ΠΑΟΚ, έσωσαν την παρτίδα, καθώς ισοσκελίστηκαν τα έξοδα με τα έσοδα της παραμονής των Τσέχων στην πόλη!

Μπροστά στον διαιτητή Μπαρίτα, ο ΠΑΟΚ παρατάχτηκε με τους: Παπαδόπουλο, Μαλαξόπουλο, Πυλόροφ, Γρηγοριάδη, Παζάρογλου, Γεωργιάδη, Μακαρονόπουλο, Καμπούρογλου, Βλάχου, Ετιέν, Καβουρματζή.

Οι Τσέχοι παρέταξαν ακριβώς την ίδια ενδεκάδα με τη οποία ένα 24ωρο πριν κέρδισαν τον Αρη, ενώ πριν την έναρξη της αναμέτρησης, η διοίκηση του ΠΑΟΚ πρόσφερε στην τσέχικη ομάδα λουλούδια, ανταποδίδοντας τη χρυσοκέντητη σημαία που έδωσε η Κάρλιν (αλήθεια έχουν διασωθεί κάπου αυτά τα ενθύμια;)…

Ο ΠΑΟΚ απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και είχε ένα εξαιρετικό πρώτο 45λεπτο, ενθουσιάζοντας τον πολύ κόσμο που βρέθηκε στις ξύλινες εξέδρες…

Αντίθετα με την εικόνα που παρουσίασαν Αρης και Ηρακλής απέναντι στην Κάρλιν, ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, έπαιξε στρωτό παιχνίδι και πίεσε πολύ τον αντίπαλο, που διασώθηκε χάρη στην εξαιρετική απόδοση του τερματοφύλακα!

Παρά τις καλές ευκαιρίες που δημιούργησε ο ΔΙκέφαλος στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο, η Κάρλιν ήταν αυτό που προηγήθηκε στο σκορ στο 12', με τον ΠΑΟΚ να συνεχίζει να βγάζει φάσεις και τον τερματοφύλακα Πλέτσνερ να αποκρούει τις επικίνδυνες καταστάσεις που διαδεχόταν η μία την άλλη!

Το 1-1 ήρθε στο 62’ με εύστοχο πέναλτι του Ετιέν, αλλά τρία λεπτά αργότερα (65') έγινε το 1-2, που ήταν και το τελικό σκορ στο παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ άρεσε πολύ, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις με το ομαδικό και οργανωμένο παιχνίδι του και ελάχιστα ενόχλησε η φιλική ήττα! Μάλιστα η ομάδα χειροκροτήθηκε από τους θεατές, όταν ο Μπαρίτας σφύριξε για τελευταία φορά…

* Στην αρχική φωτογραφία, μία ομάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1929-1930, με το δικέφαλο αετό πλέον στο στήθος.
Διακρίνονται από αριστερά όρθιοι: Γεωργιάδης, Μαλαξόπουλος, Καβουμαρτζής, Βλάχου, Λαζάρου, Παζάρογλου, Μακαρονόπουλος. Καθιστοί: Μάντακας, Ετιέν, Χ.Παπαδόπουλος, Χρηστίδης.

* Λίγα λόγια για την Cechie Karlín 

H Cechie Karlín ήταν Τσεχοσλοβάκικη ποδοσφαιρική ομάδα από την πόλη της Karlín - ενσωματώθηκε αργότερα στην πόλη της Πράγας ως προάστειο 

Ιδρύθηκε το 1898, ήταν ένας από τους πρώτους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στη χώρα. 

Ο σύλλογος έπαιξε σποραδικά στο Τσεχοσλοβακικό Πρώτο Πρωτάθλημα μεταξύ της εναρκτήριας του σεζόν το 1925 και το 1951, όταν εμφανίστηκε στην τελευταία κατηγορία για τελευταία φορά. 

Το 2004 ο σύλλογος συγχωνεύθηκε με τον TJ Dubeč για να σχηματίσει ένα νέο σωματείο που ονομάζεται Čechie Dubeč.


Πηγή: Wikipedia

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4