Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

11 Αυγούστου 2017

"Καμπάνα" σε τρεις, από τον Παλ Τσερνάι (1983)

Σαν σήμερα στις 11/8/1983 (ημέρα Πέμπτη), ο τεχνικός της ομάδας Παλ Τσερνάι, "έριξε" πρόστιμο σε τρεις παίκτες του ΠΑΟΚ ...

Το καλοκαίρι του 1983, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στο Νεχάιμ της Δυτικής Γερμανίας για να κάνει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του...

Ο Δικέφαλος με τον Παλ Τσερνάι στο τιμόνι του προετοιμαζόταν για την καινούρια χρονιά, αλλά δεν έλειψαν τα παρατράγουδα. 

Σαν σήμερα στις 11/8/1983 (ημέρα Πέμπτη), ο τεχνικός της ομάδας "έριξε" πρόστιμο 50.000 δρχ στους Δημόπουλο, Τριανταφυλλίδη και Θόδωρο Αποστολίδη, λόγω καθυστερημένης επιστροφής στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε η αποστολή στις 10/8!

Ακόμη πιο βαρύς έπεσε ο πέλεκυς για τον φυσιοθεραπευτή (Αντωνιάδης) ο οποίος εκδιώχθηκε από την αποστολή (!), γιατί ήταν μαζί με τους παίκτες στα νυχτοπερπατήματά τους! 

Η ομάδα θα επέστρεφε από τη Γερμανία την Κυριακή (14/8) και στη συνέχεια θα έδινε σειρά φιλικών αγώνων με Ηρακλή, Μακεδονικό, Πιερικό...

* Τη σεζόν 1983-1984, ο ΠΑΟΚ με τεχνικό τον Παλ Τσερνάι, τερμάτισε στην 5η θέση, έχοντας 11 νίκες, 13 ισοπαλίες, 6 ήττες, συγκέντρωσε 35 βαθμούς, με τέρματα 33-29...

* Λίγα λόγια για την παρουσία του Τσερνάι στον πάγκο μας...

Kαλοκαιράκι του 1983 ήταν, όταν ο μέχρι τότε τεχνικός του ΠΑΟΚ Χανς Χέερ, τον οποίον θυμόμαστε και από τα επικά παιχνίδια με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, κατηφορίζει για τον πάγκο του Ολυμπιακού, μετά από δύο γεμάτες σεζόν στην Τούμπα...

Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης κάνει το μπαμ και φέρνει στη Θεσσαλονίκη τον μεγάλο Ούγγρο προπονητή Παλ Τσερνάι, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια (1979-1983) καθόταν στον πάγκο της Μπάγερν...

Και η μοίρα το θέλησε ώστε εκείνη τη χρονιά οι δύο αυτές ομάδες, να κληρωθούν μεταξύ τους, στον Β' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ!

Με τον Τσερνάι στον πάγκο του ο ΠΑΟΚ είχε γενικά μια μέτρια χρονιά, αφού σε 30 ματς πρωταθλήματος σημείωσε 11 νίκες, 13 ισοπαλίες και 6 ήττες. 

Στην Ευρώπη σε 4 παιχνίδια ο Δικέφαλος μέτρησε 2 νίκες με τη Λοκομοτίβ Πλόντβιβ και δύο ισοπαλίες με την περίφημη Μπάγερν Μονάχου από την οποία αποκλείστηκε στη Βαυαρία στα πέναλτι, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι!

Ο Τσερνάι ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός του περίφημου "Pal System" ενός συνδυασμού man to man και άμυνας ζώνης, κάτι που εφάρμοσε και στον ΠΑΟΚ. Στον Δικέφαλο, τον διαδέχτηκε ο Βάλτερ Σκότσικ με τον οποίον η ομάδα πήρε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας της, τη σεζόν 1984-1985.

* Λίγα λόγια για τη ζωή του: Ο Μαγυάρος προπονητής γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1932 στο Πίλις της Ουγγαρίας. Διετέλεσε προπονητής, πλην της Μπάγερν  με την οποία κέρδισε δύο πρωταθλήματα το 1980 και το 1981 κι ένα κύπελλο το 1982, στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, τη Μπενφίκα, την Γιούνγκ Μπόις, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, τη Φενέρμπαχτσε και τη Χέρτα. 

Το 1994 συνεργάστηκε για λίγο με την ομοσπονδία της Βόρειας Κορέας, ενώ τελευταία του ομάδα ήταν η ουγγρική Σόπρον από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Απρίλιο του 1995.
 
Για τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ (1983-84), ο Τσερνάι είχε δηλώσει λίγα χρόνια αργότερα: “Ήθελα να απολαύσω όσα είχα καταφέρει την περασμένη σεζόν. Έτσι, περίμενα μία ενδιαφέρουσα πρόκληση. 

Μία ομάδα, όπου θα μπορούσα να δημιουργήσω και ο κόσμος να δει το έργο μου. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτή η ομάδα. Θυμάμαι τα ματς με την Μπάγερν Μονάχου. Δύο παιχνίδια, δύο φορές 0-0. Μας είχε στοιχίσει πολύ εκείνος ο αποκλεισμός…”.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Παλ Τσερνάι τα πέρασε στη Βουδαπέστη, όπου και απεβίωσε στις 1/9/2013.


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.400!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.400...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4