Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

07 Ιουλίου 2017

ΠΑΟΚ - Αρης, μπροστά σε μόλις 40 θεατές (1974)

Σαν σήμερα στις 7/7/1974, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εντός έδρας τον Άρη για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, σε μια αναμέτρηση την οποίαν παρακολούθησαν μόλις 40 θεατές ...

Όπως ξαναγράψαμε, το θερινό πρωτάθλημα του ΟΠΑΠ ήταν μια διοργάνωση άγνωστη στους περισσότερους...

Διεξαγόταν τα καλοκαίρια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας, από το 1968 ως το 1974.Μια σύντομη αναφορά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα: Η διοργάνωση διεξαγόταν από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο και η συμμετοχή των ομάδων δεν ήταν υποχρεωτική.

Όσες ομάδες ανήκαν στην Α' Εθνική αγωνίζονταν χωρισμένες σε δύο ομίλους, Βόρειο και Νότιο και οι προερχόμενες από τη Β΄ Εθνική σε τέσσερις υποομίλους: Α΄ και Β΄ Νοτίου Ομίλου και Α΄ και Β΄ Βορείου Ομίλου.
Ακολουθούσαν αγώνες κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο ανάμεσα στους νικητές των ομίλων αλλά και στις ομάδες που τερμάτιζαν στις υπόλοιπες θέσεις. Ανάλογα με την τελική θέση στην κατάταξη στις ομάδες δίνονταν κλιμακούμενα χρηματικά έπαθλα.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα χρηματικά έπαθλα δίνονταν χωρίς αγώνα κατάταξης, κυρίως στις τελευταίες θέσεις. Επίσης, δινόταν χρηματικό "Έπαθλο Ήθους", στις ομάδες με τους λιγότερους τιμωρημένους παίκτες.
 
Στο παραπάνω στιγμιότυπο από το παιχνίδι διακρίνονται οι Κερμανίδης, Μπαλλής, Παναγής και Γούσιος 

Το πρωτάθλημα αυτό καταργήθηκε οριστικά το 1974, λίγους μήνες μετά από την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος και ουδέποτε επαναλήφθηκε.

Σαν σήμερα στις 7/7/1974, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εντός έδρας τον Άρη, σε μια αναμέτρηση την οποίαν παρακολούθησαν μόλις 40 θεατές (40 εισιτήρια -1.200 δρχ οι εισπράξεις!) και οι οποίοι σίγουρα έφυγαν από το γήπεδο απόλυτα ικανοποιημένοι από το θέαμα που πρόσφεραν οι δύο ομάδες παρά τη ζέστη που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη.

Πιθανότατα, ο λόγος της μικρής προσέλευσης να ήταν ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξαγόταν εκείνη τη μέρα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, ανάμεσα σε Δυτική (τότε) Γερμανία και Ολλανδία (2-1), ένα παιχνίδι που άρχισε στις 16:00 και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ.

Στο παιχνίδι της Τούμπας, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ στο 18' με κεφαλιά του Μπαλλή, αλλά χρειάστηκε μόλις ένα πεντάλεπτο για να ισοφαρίσει ο ΠΑΟΚ με μονοκόμματο σουτ του Αναστασιάδη, μετά από σέντρα του Κερμανίδη!

Στο 68' ο Παναγής εκμεταλλεύτηκε γύρισμα του Τσακιρόπουλου και έδωσε το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, για να έρθει ο Κερμανίδης τέσσερα λεπτά αργότερα μετά από νέα σέντρα του Τσακιρόπουλου να κάνει το 3-1.
Ο Κερμανίδης ήταν αυτός που ανέβασε το σκορ στα επίπεδα του 4-1 με κοντινό σουτ, ενώ στο 87' ο Παπαδόπουλος ευστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι που υπέδειξε ο Βασάρας, διαμορφώνοντας το τελικό 4-2.

Ο Δικέφαλος εκτός από τα τέσσερα όμορφα γκολ που σημείωσε, είχε δύο δοκάρια (30' Τσακιρόπουλος - 53' Αναστασιάδης), με τον τελευταίο να είναι ο κορυφαίος του γηπέδου. Διακρίθηκαν ακόμη οι Καλιφούλης, Μπάτης, Τσακιρόπουλος, Παντελίδης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Παντελίδης, Βούλγαρης, Γιόκας (70' Μέρμηγκας), Καλιφούλης, Καπουσούζης, Μπάτης, Τσακιρόπουλος, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Λάζος (70' Μποδιτσόπουλος), Παναγής.

Άρης: Τολούδης, Παπάζογλου (63' Δεληγιάννης), Τσίλιος, Βένος, Δοάνης, Τσιφόπουλος, Μπαλάσας, Γούσιος, Μπαλλής (80' Καλαϊτζής), Στεφανίδης, Παπαδόπουλος.

* Ο ΠΑΟΚ αυτό το πρωτάθλημα το κατέκτησε δύο φορές. Το 1969 επικρατώντας με 2-0 του Ολυμπιακού και το 1974 νικώντας 2-0 το Αιγάλεω, ενώ το έχασε το 1972 από την Παναχαϊκή (ήττα με 4-2 στον τελικό)...

* Στην αρχική εικόνα διακρίνονται Αναστασιάδης και Βένος σε μια μονομαχία τους ...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4