Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

28 Ιουνίου 2017

Χαμένη κούπα λόγω κακής τακτικής, Τσάκναντι (1970)

Σαν σήμερα στις 28/6/1970, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης αναμετρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (στο Καυτανζόγλειο) στον  τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, της περιόδου 1969-1970 ...

Εκείνη τη μέρα η πόλη έζησε ένα πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ο τελικός θα γινόταν εκτός Αθηνών. 

Ήταν ο 28ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας και σε αυτόν κόπηκαν 46.695 εισιτήρια, ενώ εισπράχθηκαν 1.496.863 δραχμές με τα εισιτήρια να τιμώνται 30 και 50 δραχμές.

Οι παίκτες του Γιένε Τσάκναντι, δεν κατάφεραν να φέρουν το τρόπαιο στην Τούμπα καθώς έχασαν με 1-0, δεχόμενοι γκολ από τον Κεραμιδά στο 8', στην πρώτη επικίνδυνη επίσκεψη του Άρη στα καρέ του Χριστοδούλου. 

Η φάση ξεκίνησε με σέντρα του Αλεξιάδη από αριστερά, την μπάλα διεκδίκησαν ο Χριστοδούλου με τον Μιχαηλίδη (ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε για φάουλ που δεν δόθηκε!), έφτασε στον αμαρκάριστο Κεραμιδά που σημείωσε το γκολ το οποίο έμελλε να κρίνει τον νικητή!
Στο 12' δυνατό σουτ του Σαράφη από πλάγια πέρασε μόλις άουτ, ενώ λίγο αργότερα ο Κούδας μπήκε απειλητικά στην περιοχή για να ανακοπεί την τελευταία στιγμή από τον Πάλλα. 

Στο 22' τραυματίστηκε ο Σαράφης, έμεινε αρκετή ώρα πεσμένος, αλλά όχι μόνο σηκώθηκε και αγωνίστηκε, ήταν και ο κορυφαίος του ΠΑΟΚ στο ματς!

Η μεγαλύτερη ευκαιρία του ΠΑΟΚ για την ισοφάριση ήρθε στο 35'. Ο Ραπτόπουλος ανέτρεψε τον Σαράφη, ο Μίχας έδωσε το πέναλτι, όμως ο Κούδας το εκτέλεσε άουτ!
Ο Άρης διαμαρτυρήθηκε για την ακύρωση δύο τερμάτων στο διάστημα 38' - 40' (δόθηκε οφ σάιντ από τον βοηθό) και στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά δεν απείλησε, αν και όλοι περίμεναν την αντίδραση που τελικά δεν ήρθε. 

Στον Δικέφαλο απέδωσαν την ήττα στην τακτική του Γιένε Τσάκναντι, ο οποίος είχε εμμονή στο παιχνίδι «μαν του μαν», μην αφήνοντας τους παίκτες μας να παίξουν ελεύθερα. 

Το ρεπορτάζ της εποχής κάνει λόγο για ρεκόρ λευκών ισοπαλιών εκείνη την περίοδο, με τον Δικέφαλο να είναι υπέρ του δέοντος αμυντικογενής. 

Και αυτό έχοντας στο ρόστερ κάποια από τα καλύτερα και πιο δημιουργικά χαφ της ιστορίας του (Κούδας, Σαράφης, Τερζανίδης!!!)

Μέχρι κι ο Κούδας έπρεπε να παίξει μαν του μαν τον αντίπαλο του. Αυτό το σκηνικό αποτυπώθηκε σε δηλώσεις παικτών μας τόσο μετά το ματς όσο και κάποια χρόνια αργότερα! Διαβάστε κάποιες από αυτές...

Χρήστος Τερζανίδης: «Η τακτική του Τσάκναντι μας φρέναρε. Μας ήθελε στρατιωτάκια. Να φυλάμε σκοπιά τον αντίπαλο. Έτσι ξέφυγε ο Κεραμιδάς. Κι έκανε το 1-0».

Γιώργος Παπαχριστούδης: «Ξεκίνησε από καθαρό φάουλ το γκολ του Κεραμιδά. Πίεσε αντικανονικά ο Ιωσήφ Μιχαηλίδης τον Στέλιο Χριστοδούλου, τον τερματοφύλακα μας. Αυτός έχασε την μπάλα. Την πρόλαβε ο Κεραμιδάς. Δεν την πρόλαβα εγώ με τάκλιν. Κατέληξε στα δίχτυα μας. 

Το «μαν του μαν» του Γιένε Τσάκαντι μας στέρησε ένα Κύπελλο αλλά... Η αλληλοβοήθεια κι η αλληλοκάλυψη απαγορευόταν. Ήπιαμε πολλή πίκρα τότε, στο Καυτανζόγλειο. Έχασε και το πέναλτι ο Κούδας. Τόσος κόσμος εκείνο το κυριακάτικο βράδυ φαρμακώθηκε. Τη χαρίστηκε ο διαιτητής Μίχας και στον Σπυρίδων και στον Σεμερτζή. 

Πηγαινοερχόταν στο σημείο εκτέλεσης του πέναλτι. Σήμερα θα είχαν αποβληθεί κι οι δύο... Το ένα από τα ακυρωμένα γκολ του Άρη, αυτό του Αλεξιάδη δεν έπρεπε, να ακυρωθεί. Δεν υπήρχε οφ σάιντ. Ήμουν εγώ αγκαλιά με το δοκάρι! Ήταν καθαρό γκολ. Εκείνη η ήττα πάντως, ωφέλησε τον ΠΑΟΚ...»

Δημήτρης Παρίδης: «Ήταν βαρύ το χτύπημα της ήττας. Μετά μας δυνάμωσε. Είναι το μέταλλο, το ατσάλι του ΠΑΟΚ. Όσο το κτυπάς, δυναμώνει.

Όπως και να έχει ο ΠΑΟΚ από εκείνο το ματς ΚΕΡΔΙΣΕ πολλά!!! Ήταν η απαρχή της μεγάλης ομάδας που τα επόμενα χρόνια μεσουράνησε στην Ελλάδα, πήρε τίτλους και έπαιξε μπαλάρα! 

Αξίζει να αναφέρουμε μια δήλωση του τότε παίκτη του συμπολίτη (Κώστα Παπαϊωάννου) που τα λέει όλα: «Δυστυχώς οι παράγοντες του Άρη άραξαν στις δάφνες που κέρδισαν. Και την ίδια ώρα οι παράγοντες του ΠΑΟΚ έτρεξαν για να τις κερδίσουν»!
Οι συνθέσεις:

Άρης: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Ραπτόπουλος, Σεμερτζής (60' Ψηφίδης), Συρόπουλος, Μανώλης Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Μιχαηλίδης, Παπαϊωάννου.

ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου (43' Πίρτσος), Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Μακρής (27' Κοντογιώργος), Δράμαλης, Τερζανίδης, Σαράφης, Παρίδης, Κούδας, Λάζος.


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4