Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

19 Ιουνίου 2017

Απογοήτευσε με την ουραγό ΑΕ Νικαίας (1960)

Σαν σήμερα στις 19/6/1960, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα την ΑΕ Νικαίας, για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος, της περιόδου 1959-1960...

Το πρώτο πρωτάθλημα από καθιερώσεως της Α' Εθνικής όδευε προς το τέλος του, όταν ο ΠΑΟΚ σαν σήμερα στις 19/6/1960, υποδέχτηκε την ουραγό ΑΕ Νικαίας...

Επειδή τo όνομα του αντιπάλου, πιθανότατα δε λέει και πολλά πράγματα στους περισσότερους, αξίζει να αναφερθεί πως εκείνη τη σεζόν 1959-1960, αγωνίστηκε για μία και μοναδική φορά στην Α' Εθνική, τερμάτισε τελευταία (16η) με 2 νίκες, 5 ισοπαλίες (1-1 στον Πειραιά και 0-0 στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ) και 23 ήττες. 

Στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Α΄ Ε.Π.Σ. Πειραιώς ως τη σεζόν 1962-63 που κατέκτησε τον τίτλο και ανέβηκε στη Β' Εθνική, όπου αγωνίστηκε τις σεζόν 1963-64 (10η στο Β΄ όμιλο) και 1964-65 (7η στο Β΄ όμιλο). Το καλοκαίρι του 1965 συγχωνεύτηκε με τον Άρη Νίκαιας και δημιούργησαν τον Ιωνικό.

Λίγος κόσμος βρέθηκε εκείνο το ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα στην Τούμπα (μόλις 1.266) τα εισιτήρια, παρά το γεγονός ότι ο Δικέφαλος προερχόταν από νίκη επί της (τότε) ισχυρής Προοδευτικής και αυτοί οι λίγοι ... απογοητεύτηκαν!

Σε ανιαρό -από την αρχή ως το τέλος του- παιχνίδι οι παίκτες του Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, εμφανίστηκαν χαλαροί και αδιάφοροι, δεν απείλησαν την εστία του Περλορέτζου, ενώ δύο λεπτά πριν ο διαιτητής Πανάκης σφυρίξει για τελευταία φορά, ο Γιαννακός από κοντινή απόσταση, αλλά από πλάγια θέση σούταρε με τον Πρόγιο να αποκρούει με τα πόδια.

Ο ΠΑΟΚ έκανε αισθητή την παρουσία του στην επίθεση, στο 33ο λεπτό, όταν ο Λέανδρος από εξαιρετική θέση σούταρε, για να αποκρουστεί συμπτωματικά η μπάλα από το σώμα του τερματοφύλακα της ομάδας του Πειραιά. 

Κορυφαίος του ΠΑΟΚ -και μοναδικός διασωθείς- ο Ραπτόπουλος.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμανίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Λέανδρος, Χαβανίδης, Κατηκαρίδης, Μουρατίδης, Νικολαΐδης.

ΑΕ Νικαίας: Περλορέτζος, Φλορέντζος, Σκαραμαγκάς, Λούμος, Αλευράκης, Δημητριάδης, Γιαννακός, Μπάλκος, Κοσμίδης, Αντωνιάδης, Γιατζόγλου.

* Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Άρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο βάζελος, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την αεκ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη. 

Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της ΑΕΚ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας.

* Την ίδια μέρα (19/6/1960) ο πρωταθλητής της περασμένης σεζόν ΠΑΟΚ, κέρδισε με 73-66 (34-34 ημίχρονο) τον Άρη σε παιχνίδι που έγινε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο ανοιχτό της ΧΑΝΘ. 

Ο ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει την κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς στην τελική φάση που έγινε στη Θεσσαλονίκη (12-19/9) με τη συμμετοχή 8 ομάδων, τερμάτισε 2ος πίσω από τον Ολυμπιακό με 19 βαθμούς έναντι 21 του αντιπάλου... 

Τους πόντους του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τον Άρη πέτυχαν: Θεοδωρίδης 8, Αγγελίδης 1, Στάλιος 27, Κόκκος 11, Πασχάλης, Οικονόμου 26, Γαϊτάνας, Γουγούλης.

* Η αρχική εικόνα είναι από το εκτός έδρας ματς με την ΑΕΚ, που έγινε στις 8/5/1960 και στο οποίο ο Δικέφαλος του Βορρά έχασε με 3-1.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4