Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

20 Ιουνίου 2017

Ο σεισμός που πλήγωσε ΚΑΙ την Τούμπα (1978)

Σαν σήμερα στις 20/6/1978, η Θεσσαλονίκη τραντάχτηκε από έναν ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες και ερείπια... 

Ήταν 11:08 το βράδυ εκείνης της Τρίτης, όταν ο εγκέλαδος χτύπησε τη συμπρωτεύουσα. Η σεισμική δραστηριότητα των ημερών ξεκίνησε στις 8 Μαΐου 1978 με ισχυρότερους προσεισμούς αυτών της 23ης Μαΐου με μέγεθος 5,8 Ρίχτερ και της 19ης Ιουνίου με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Ο κύριος σεισμός της 20ης Ιουνίου ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, διάρκεια 10 δευτερολέπτων και έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Υπήρξε ο πρώτος που έπληξε μεγάλο αστικό κέντρο στην Ελλάδα!
Προκάλεσε συνολικά 49 θανάτους ανθρώπων, εκ των οποίων οι περισσότεροι (37) ήταν ένοικοι οκταώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου. Συνολικά με βάση τα επίσημα στοιχεία, τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.
Από τον σεισμό δεν γλίτωσε το γήπεδο της Τούμπας, που κουνήθηκε συθέμελα και υπέστη σοβαρές ρωγμές στις κερκίδες της. Οι παλιότεροι θα θυμάστε πως εκείνο το διάστημα η οργανωμένη κερκίδα είχε μεταφερθεί από τη θύρα 4 στη θύρα 7. 

Να σημειωθεί πως το γήπεδο τις μέρες μετά τον σεισμό, φιλοξενούσε τους σεισμόπληκτους της περιοχής και εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο!
Τα προβλήματα στατικότητας κορυφώθηκαν στις 22/3/1980, όταν έπεσε η κερκίδα της θύρας 8 (αρχικά το κομμάτι προς τη θύρα 2). Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε εκατόμβη θυμάτων σε περίπτωση που εκείνη τη μέρα γινόταν κάποιο παιχνίδι! 

Παρά το γεγονός ότι οι μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει για το θέμα, η υπόθεση κουκουλώθηκε και μπήκε στο αρχείο με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο προαναφερθέν συμβάν...

Η άδεια λειτουργίας της Τούμπας, ανακλήθηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, η ομάδα χρησιμοποίησε για αρκετά παιχνίδια (σχεδόν για ένα χρόνο!) τα γήπεδα του Άρη και του Ηρακλή, μέχρι να χτιστεί εκ νέου η θύρα 8 και να επισκευαστούν οι ζημιές που είχε το υπόλοιπο στάδιο σε κάποια σημεία του!


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4