Σαν σήμερα στις 16/6/1974, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος για δεύτερη φορά στην ιστορία του, νικώντας σε έναν πραγματικά συγκλονιστικό τελικό (32ο), τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ...
Από όλους τους τίτλους που μετράει συνολικά ο Δικέφαλος του Βορρά στην πολύχρονη ιστορία του, οι δύο από αυτούς ήρθαν σαν σήμερα (16/6). Αναφερόμαστε στο πρωτάθλημα του 1985 αλλά και στο κύπελλο του 1974.
Οι μνήμες από εκείνη τη μακρινή ημερομηνία είναι ολοζώντανες στο μυαλό μας. Πιτσιρικάδες τότε, δεν ήμασταν φυσικά παρόντες στο γήπεδο, θυμόμαστε όμως εντονότατα την απίστευτη συναισθηματική φόρτιση που ζήσαμε εκείνο το βράδυ. Μια φόρτιση που κορυφώθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου κρίθηκε ο τελικός...
Ας πάρουμε τα πράματα με τη σειρά. Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 1973-74 φτάνει για 5η συνεχόμενη φορά στο τελικό. Μετράει ήδη την κατάκτηση της κούπας το 1972 και νιώθει πνιγμένος από την κλοπή του πρωταθλήματος του 1973 (υπόθεση Ρήγα για όσους θυμούνται).
Στο δρόμο για τον τελικό απέκλεισε διαδοχικά την Καστοριά (5-0), τα Μουδανιά (7-2), την ΑΕΚ 3-1, το Αιγάλεω 2-0 και στον ημιτελικό που έγινε στο Καυτανζόγλειο πολύ δύσκολα με 1-0 τον ιδιαίτερα δυνατό και υπολογίσιμο εκείνη την εποχή Πιερικό, χάρη σε γκολ του Σταύρου Σαράφη στο 88' με κεφαλιά, ένα γκολ που αμφισβητήθηκε έντονα από τους Κατερινιώτες ...
Έτσι ο Δικέφαλος πέρασε στον τελικό, που αυτή τη φορά η ΕΠΟ όρισε να μη γίνει στο ουδέτερο Καραϊσκάκη, αλλά λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην ουδέτερη ... Νέα Φιλαδέλφεια.
Το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ο συγκλονιστικότερος τελικός στην ιστορία του θεσμού μέχρι τότε. Χρειάστηκαν δυόμισι περίπου ώρες για να αναδειχτεί ο νικητής. Ένταση, απίστευτο πάθος, ανατροπές στο σκορ συνέθεσαν ένα σκηνικό χιτσκοκικό που κόντεψε να στείλει πολύ κόσμο στην εντατική!
Το σκορ άνοιξε για τον Ολυμπιακό στο 20' της αναμέτρησης. Ο Γκαϊτατζής επωφελήθηκε από ένα λάθος του Ιωσηφίδη έξω από την περιοχή μας και πλάγια, πάσαρε στον Τριαντάφυλλο και εκείνος από κοντά άνοιξε το σκορ.
Ο ΠΑΟΚ στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου πίεσε για την ισοφάριση και είχε καλές στιγμές με τους Ασλανίδη, Τερζανίδη, Ιωσηφίδη (δοκάρι).
Στην επανάληψη οι παίκτες του Λες Σάνον συνέχισαν να πιέζουν την εστία του Πουπάκη και στο 50΄ έφτασαν στην ισοφάριση.
Ο εξαιρετικός εκείνο το βράδυ Κούδας έδωσε μαγική μπαλιά στον Παρίδη, ο οποίος με σουτ για σεμινάριο (αριστερό καλοζυγισμένο) έκανε το 1-1.
Λίγο αργότερα ο Τσιλιγκιρίδης σώζει κυριολεκτικά πάνω στη γραμμή -με υπερπροσπάθεια- σουτ του Κρητικόπουλου και στο 66΄ ο Ολυμπιακός κερδίζει πέναλτι μετά από χέρι του Γούναρη σε σέντρα του Αγγελή.
Την παράβαση υπέδειξε ο Ελβετός διατητής Χουνγκερμπίλερ, ο Καραβίτης το εκτέλεσε, όμως ο Στέφας πέφτοντας στη δεξιά του γωνία τον ψάρεψε και απέκρουσε, για να πνιγεί στη συνέχεια στις αγκαλιές των συμπαικτών του.
Πέντε λεπτά αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε στην άλλη εστία. Ο Παρίδης ανατράπηκε από τον Βιέρα, η φάση είναι για καραμπινάτη κόκκινη που όμως έμεινε στην τσέπη του Ελβετού, και ο Ασλανίδης έκανε το 2-1.
Στο 80΄ μετά από σέντρα του Περσίδη ο Κρητικόπουλος με δυνατή κεφαλιά ισοφάρισε σε 2-2 σκορ με το οποίο τελείωσε το ματς.
Δεν άλλαξε κάτι στην 30λεπτη παράταση και οδηγηθήκαμε στη διαδικασία των πέναλτι.
Οι εκτελέσεις των πέναλτι:
Παπαδημητρίου 1-0,
Σαράφης 1-1,
Πουπάκης άουτ,
Παρίδης 1-2,
Περσίδης άουτ,
Κούδας απέκρουσε ο Πουπάκης
Γκλέζος 2-2,
Αναστασιάδης 2-3,
Σιώκος 3-3,
Αποστολίδης 3-4, με άψογη εκτέλεση στο "Γ"
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ (Σάνον): Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγγιρίδης, Πέλιος, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Τερζανίδης (114' Φουντουκίδης), Κούδας, Σαράφης, Ασλανίδης (95' Αναστασιάδης), Αποστολίδης.
Ολυμπιακός (Πετρόπουλος): Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Περσίδης, Βιέρα, Δεληκάρης, Λοσάντα (56' Καραβίτης, 105' Παπαδημητρίου), Τριαντάφυλλος, Κρητικόπουλος.
Tη στιγμή που ο Γιώργος Κούδας σήκωνε το κύπελλο στον Αττικό ουρανό, ο κόσμος του ΠΑΟΚ που βρέθηκε εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια, μπήκε στο γήπεδο και έγινε ένα με τους παίκτες του Σάνον.
Οι φανέλες των παικτών (λευκές με δύο μαύρες ρίγες δεξιά και αριστερά) ήταν η μοναδική φορά που χρησιμοποιήθηκαν και ήταν ειδική παραγγελία του προπονητή από την Αγγλία, έγιναν καπνός!
Καμία από τις ειδικές εμφανίσεις με τις οποίες αγωνίστηκε ο «Δικέφαλος» δεν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη από την ομάδα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές τις μοίρασαν μέσα στους πανηγυρισμούς στον κόσμο και κανένας δε έχει σήμερα, έστω μια, ως ιστορικό κειμήλιο…
Χαρακτηριστικές της έντασης του ματς οι δηλώσεις του τότε προπονητή του Δικεφάλου. Ο γεννημένος στο Λίβερπουλ προπονητής, τη στιγμή που ο Αποστολίδης εκτελούσε το τελευταίο πέναλτι γύρισε το κεφάλι του αλλού.
"Η καρδιά μου χτυπoύσε σαν τρελή. Όταν ξαναγύρισα το κεφάλι η μπάλα πήγαινε στα δίχτυα. Ήταν υπέροχο ανεπανάληπτο. Έκλαιγα και γελούσα συγχρόνως"...
Μετά το ματς η ομάδα βρέθηκε στο μαγαζί του Στράτου Διονυσίου το οποίο κυριολεκτικά κάηκε.
Το "πάρε ότι θέλεις ΠΑΟΚτσή" δονούσε την ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια ώρα ο Λευκός Πύργος γινόταν το κέντρο των πανηγυρισμών. Χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες ξαγρύπνησαν πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου και μαζί τους ξενύχτησε όλη η πόλη.
Το γλέντι συνεχίστηκε το απόγευμα της επόμενης μέρας στο "Μακεδονία" που υποδέχτηκε τους θριαμβευτές με τρόπο μοναδικό...
* Παραλειπόμενα...
Στην διαδικασία των πέναλτι, ο Ολυμπιακός αστοχεί με τους Πουπάκη (ο αστικός μύθος θέλει τον Αγγελο Αναστασιάδη να πλησιάζει και να του λέει: «Καλά, εσύ δεν έχεις πιάσει ποτέ πέναλτι, θέλεις να βάλεις κιόλας;»), Περσίδη και για τον ΠΑΟΚ να το χάνει ο… συνήθης ύποπτος, Γιώργος Κούδας, που ποτέ του δεν τα πήγαινε καλά στις εκτελέσεις πέναλτι και μετά από εκείνο το χαμένο πέναλτι δεν το δοκίμασε, ειδικά, σε μεγάλα παιχνίδια.