Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

15 Ιουνίου 2017

Το πρώτο βήμα για τον τελικό (1983)

Σαν σήμερα στις 15/6/1983, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Τούμπα την Ρόδο, στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος, της περιόδου 1982-1983 ...
Η ομάδα της Ρόδου είχε υποβιβαστεί και μαθηματικά όταν αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, μπροστά σε 6.000 θεατές (5.573 τα εισιτήρια) ωστόσο η ομάδα του «σμαραγδένιου» νησιού ήθελε να «σώσει» τη χρονιά φτάνοντας στον τελικό της δεύτερης σημαντικότερης εθνικής διοργάνωσης.

Ο Τύπος της εποχής παρομοίαζε τη Ρόδο με την αγγλική Μπράιτον, η οποία είχε υποβιβαστεί από τη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος, ωστόσο έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου όπου αντιμετώπισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα στον πρώτο τελικό το σκορ έμεινε στο 2-2 και στον επαναληπτικό η Γιουνάιτεντ πήρε το τρόπαιο νικώντας με 4-0.

Για τη Ρόδο το όνειρο έφτασε μέχρι το γήπεδο της Τούμπας, καθώς εκεί την περίμενε ο ΠΑΟΚ του Χάινς Χέερ.

Ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Γιώργο Κούδα στην 11άδα του και χωρίς να πιάσει ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ απόδοσης, επικράτησε με 2-0.

Μόλις στο 1', ο Συρίγος συμπτωματικά απέκρουσε την κεφαλιά του Βασιλάκου μετά από σέντρα του Τριανταφυλλίδη, ενώ δέκα λεπτά αργότερα (11'), απέκρουσε εντυπωσιακά στη γωνία του την κεφαλιά του Σκαρτάδου μετά από κόρνερ του Βασιλάκου (και για τις δύο φάσεις έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δηλώσεις του ο Χέερ)!
Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ με τον Γιώργο Κωστίκο στο 35' με κοντινή προβολή έπειτα από σέντρα του Τριανταφυλλίδη.

Στο 47', ο Εγγλέζος προσπάθησε να γυρίσει την μπάλα στον Συρίγο, στη φάση μπήκε ο Κωστίκος, πλάσαρε, αλλά ο Συρίγος απέκρουσε σε κόρνερ!

Από αυτό το κόρνερ στο 48', προήλθε το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ, με κεφαλιά του Γιώργου Κωστίκου, έπειτα από σέντρα του Βασιλάκου.
Στο 75' ο ακραίος επιθετικός της Ρόδου Γιώργος Γεωργαλής*, ξεκίνησε μια κούρσα με τη μπάλα στα πόδια του, ωστόσο φτάνοντας στην περιοχή του Φούρτουλα «ένιωσε να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του και έπεσε στο έδαφος.

Προς γενική έκπληξη όλων ο διαιτητής κ. Ματσούκας έδειξε το σημείο του πέναλτι» περιέγραψε τη φάση εφημερίδα της εποχής.

Το πέναλτι εκτέλεσε ο Παπαοικονόμου, ωστόσο ο Φούρτουλα έπεσε στη σωστή γωνία και διατήρησε το 2-0.

Ακολούθως ήταν η σειρά του τερματοφύλακα της Ρόδου Συρίγου να βάλει το όνομά του στη λίστα με τους διακριθέντες σταματώντας τους Κωστίκο και Τριανταφυλλίδη να αυξήσουν τον δείκτη του σκορ.

Η τελευταία καλή ευκαιρία μας στο ματς, καταγράφηκε στο 85', όταν ο Τρίμχολντ πάσαρε στον Κωστίκο, αυτός σέντραρε προς τον Βασιλάκο, για να πέσει στα πόδια του ο Συρίγος, πριν ο Βασιλάκος από εξαιρετική θέση σουτάρει!
 
Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Σκαρτάδος (53' Αποστόλου), Δαμανάκης (59' Γεωργόπουλος), Ψαρράς, Σίγγας, Γκουερίνο, Τρίμχολντ, Αλαβάντας, Βασιλάκος, Τριανταφυλλίδης, Κωστίκος.

Ρόδος: Συρίγος, Παπαϊωάννου, Εγγλέζος (51' Καλτσάς), Αργυρόπουλος (46' Χριστοφορίδης), Παπαοικονόμου, Πανουργιάς, Πιας, Λαμπρινός, Σκρέλι, Δράκος, Γεωργαλής.

Δηλώσεις Χάινς Χέερ: "Είχα πει πριν από τον αγώνα ότι η ομάδα μας χρειαζόταν μια νίκη με δύο γκολ διαφορά και τελικά αυτό το πετύχαμε! Στο α' ημίχρονο παίξαμε πολύ καλά, στο διάστημα αυτό ο αντίπαλός μας σκεφτόταν μόνο την αμυντική μας θωράκιση.

Ξεκινήσαμε το παιχνίδι με δύο καλές ευκαιρίες και μέχρι να συμπληρωθεί το 45λεπτο είχαμε άλλες 8. Στο β' ημίχρονο η ομάδα μας παρουσιάστηκε αγωνιστικά πεσμένη!

Μια ομάδα δεν μπορεί να παίζει με τον ίδιο ρυθμό επί 90 λεπτά. Οι υποχρεωτικές αλλαγές δύο βασικών παικτών (Δαμανάκης, Σκαρτάδος), μάς αποδυνάμωσαν. Χάρηκα ιδιαίτερα για την πολύ καλή απόδοση του Κωστίκου, που επισφραγίστηκε με δύο γκολ. Περίμενα αρκετό καιρό για να τον δω να φτάσει σε τόσο καλή απόδοση".

* Ο ΠΑΟΚ σφράγισε το εισιτήριο για τον 12ο τελικό της ιστορίας του μια εβδομάδα αργότερα επικρατώντας της Ρόδου και εκτός έδρας με 0-1.

* Την σεζόν 1982-83 ο δρόμος του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο έμοιαζε αρκετά στρωμένος ως τον τελικό. 
Μετά την Αναγέννηση Καρδίτσας (7-0), τον Αλμωπό Αριδαίας (3-0), τον Βύζαντα Μεγάρων (3-1), τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης (2-0, 4-0) και τον Παναργειακό (1-0, 2-0) ήρθε η σειρά της Ρόδου να βρεθεί απέναντι στον Δικέφαλο στον θεσμό στην ημιτελική φάση. 
Η Ρόδος είχε αποκλείσει κατά σειρά τις Ξάνθη (3-0), Τρίκαλα (3-2), Αιγάλεω (0-0, 2-0) και Προοδευτική (1-1, 1-1 4-1 πεν.).

* Λίγα λόγια για ένα μεγάλο ποδοσφαιριστή.

Ο λόγος για τον Γιώργο Γεωργαλή, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το Δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο.

Ήταν ο παίκτης που μπορούσε με μερικές «μαγικές κινήσεις» να ξεσηκώσει όλο το γήπεδο. Παρά την άστατη εξωγηπεδική ζωή του (έπινε, κάπνιζε και ξενυχτούσε) μέσα στον αγωνιστικό χώρο «ζωγράφιζε» κυριολεκτικά.

Δεν χαρακτηρίστηκε άδικα ως ο «Τζορτζ Μπεστ της Ρόδου».

Γεννήθηκε το 1953 στη Ρόδο και αγωνίστηκε με επιτυχία τόσο στη «μεγάλη Ρόδο» όσο και στον Διαγόρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι έπαιξε και με τις δυο αυτές ομάδες στην Α’ Εθνική.

Το πρώτο του δελτίο πάντως το έκανε στον Δωριέα. Στη Ρόδο συνέχισε το 1967 όταν έγινε η …περιβόητη συγχώνευση του Ασλανίδη. Δόθηκε σαν αντάλλαγμα στον Διαγόρα για τη μετεγγραφή του Ξύπα στον οποίο και αγωνίστηκε για τρία χρόνια (στο τοπικό πρωτάθλημα).

Το 1975 μεταπήδησε στον Εθνικό του Βικ Μπάκιγχαμ και αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική. Δεν άντεξε όμως και πολύ και μετά από μερικούς μήνες αποφάσισε να επιστρέψει στο νησί της Ρόδου αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους Πειραιώτες!

Συνέχισε στη Ρόδο στην οποία έμεινε έξι περίπου χρόνια πριν μεταπηδήσει στον Διαγόρα. «Κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 35 ετών.

Τα χρόνια της μεγάλης δόξας του, ο Γεωργαλής ήταν μόνιμος στόχος κάθε χρόνο των μεγάλων ομάδων του κέντρου της Αθήνας αλλά και του ΠΑΟΚ.
Ο Γιώργος Γεωργαλής μαζί με τον Γιώργο Σκαρτάδο, στην "Μεγάλη ομάδα της Ρόδου"... Δύο από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, που έχει βγάλει η Δωδεκάνησος.

Διαβάστε ΕΔΩ εκτενέστατο αφιέρωμα της "Ροδιακής" για αυτόν τον μεγάλο παίκτη.


Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4