Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

26 Νοεμβρίου 2016

Σαν σήμερα το δεύτερο διπλό στον Πειραιά! (1967)

Σαν σήμερα στις 26/11/1967 και με την υπόθεση Κούδα να είναι στο φόρτε της, ήρθε και η δεύτερη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού, καθώς είχε προηγηθεί το πρώτο διπλό από καθιερώσεως της Εθνικής Κατηγορίας, με 1-2 τη σεζόν 1959-1960...

Το παιχνίδι έγινε στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1967-1968 και ο Δικέφαλος του Βορρά, με τον Δημήτρη Καλογιάννη στον πάγκο του, μπροστά σε 30.000 θεατές (28.914 τα εισιτήρια) πήρε τη νίκη χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 33' ο Αφεντουλίδης, με φωτοβολίδα, την οποία δεν πρόλαβε να δει καλά καλά ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού! 

Στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, οι γηπεδούχοι πίεσαν (όχι πάντως ιδιαίτερα), όμως ο ΠΑΟΚ ήταν φωτιά στις αντεπιθέσεις και σε μία από αυτές κάρφωσε την ομάδα του Πειραιά!
Ο Αφεντουλίδης μόλις έχει σκοράρει και ο Σαράφης τρέχει να τον συγχαρεί...

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στην επανάληψη με αριθμητικό μειονέκτημα, καθώς πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια ο Γιούτσος, ο οποίος εξύβρισε χυδαία τον ρέφερι (Μίχας)! 

Μάλιστα όπως γράφτηκε στο φύλλο αγώνα, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν στο γήπεδο, τον πίεσε να ανακαλέσει την απόφασή του, φτάνοντας μέχρι ... απειλές! "Μην τον βγάζεις, διότι δεν εγγυώμαι για την ασφάλειάν σου!", του είπε χαρακτηριστικά!
Από το σημείο της αποβολής και μετά, οι παίκτες των γηπεδούχων, επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου σκληρό παιχνίδι, χτυπώντας "εν ψυχρώ" και αδιακρίτως όποιον παίκτη μας βρισκόταν στον δρόμο τους! 

Στο διάστημα αυτό ο ΠΑΟΚ έχασε τρία άχαστα γκολ, από επιπολαιότητα των παικτών μας, κάτι που ευτυχώς δεν το πληρώσαμε! 
Στις κερκίδες βρισκόταν και ο πατέρας του Κούδα, ο Γιάννης Κούδας, ο οποίος "προπηλακίστηκε στο τέλος του αγώνα από οπαδούς των ηττημένων", που δεν ήξεραν τι τους φταίει (Πόσο πονάει όταν ο ΠΑΟΚ ... πετάει!).

Στη Θεσσαλονίκη η νίκη του «Δικεφάλου» έφερε 2.000 κόσμο στο αεροδρόμιο, ενώ η διοίκηση της ομάδας επιβράβευσε τους ποδοσφαιριστές της με πριμ 12.000 δραχμών! Και κάτι ακόμη που καταγράφηκε σε μη αθηναϊκές φυλλάδες της εποχής! 
Όσοι άκουγαν ραδιοφωνικά εκείνο το παιχνίδι από το κρατικό ραδιόφωνο (δεν υπήρχε άλλο τότε), είχαν την εντύπωση πως ο αγώνας παιζόταν διαρκώς ανάμεσα στην μεγάλη και τη μικρή περιοχή του ΠΑΟΚ! 

Έτσι τον περιέγραφε κάποιος γελοίος εκφωνητής που πληρωνόταν και από τις τσέπες μας (των πατεράδων μας για την ακρίβεια), εκείνη την εποχή.
Οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπαίνουν στο Καραϊσκάκη για το ματς με την ομάδα του Ολυμπιακού. Διακρίνονται οι Σαββουλίδης, Θεοφανίδης, Σαράφης, Βασιλειάδης, Χαραλαμπίδης

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Βαλλιάνος, Παυλίδης, Ζαντέρογλου, Μίλησης, Πολυχονίου, Γκαϊτατζής, Βασιλείου, Σιδέρης Ν., Γιούτσος, Μπαρμπαλιάς, Σιδέρης Γ. 

ΠΑΟΚ: Σαββουλίδης, Βασιλειάδης, Φουντουκίδης, Τάτσης, Γιακουμής, Θεοφανίδης, Λάζος, Σαράφης, Χαραλαμπίδης, Μουρατίδης, Αφεντουλίδης

* Τη σεζόν 1967 - 1968, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 8η θέση (ισόβαθμος με τον Πανιώνιο), έχοντας σε 34 ματς, 67 βαθμούς (3-2-1 η βαθμολογία), με 13 νίκες - 7 ισοπαλίες - 14 ήττες και τέρματα 45-40.
* Τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε και η συμμετοχή των κυπριακών σωματείων στη διοργάνωση της ελληνικής Α΄ Εθνικής. Η μετέπειτα αθλητική βιβλιογραφία καταγράφει τη δεδομένη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) ως πολιτική προπαγάνδα του δικτατορικού καθεστώτος, το οποίο είχε επιβληθεί τον Απρίλιο της προηγούμενης περιόδου.

* Παρέλαση προπονητών είχαμε εκείνη τη σεζόν στον πάγκο μας! Η χρονιά ξεκίνησε με τον Νίκο Πάγκαλο για 6 ματς (είχε βγάλει όλη την προηγούμενη σεζόν), τον Δημήτρη Καλογιάννη για 15 παιχνίδια και στη συνέχεια ήρθε ο συγχωρεμένος πια, Άιβορ Πάουελ (έφυγε από τη ζωή στις 6/11/2012) για τα τελευταία 13 παιχνίδια.

* Ήταν η σεζόν που ήρθε στην ομάδα ο Σταύρος Σαράφης, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που φόρεσαν την ασπρόμαυρη φανέλα από το 1926 και εντεύθεν, ενώ στον αντίποδα κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Απόστολος Βασιλειάδης, μετά από οκταετή παρουσία του στην Τούμπα....

* Στην αρχική photo, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν την εκτός έδρας νίκη επί του Ολυμπιακού...

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4