Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

17 Νοεμβρίου 2016

Με όπλο την άμυνα πλησίασε την κορυφή! (1963)

Σαν σήμερα στις 17/11/1963, ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα το Αιγάλεω, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1963-1964...

Ιδιαίτερα φτωχή είναι η προϊστορία των αγώνων του ΠΑΟΚ, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου...

Τα δύο ματς που έγιναν σαν σήμερα, πραγματοποιήθηκαν πριν τις 17/11/1973, καθώς από εκείνη τη μέρα και μετά δεν διεξάγονται παιχνίδια, τιμώντας (αλλά και για λόγους ασφαλείας!) τα γεγονότα εκείνου του Νοέμβρη...

Το ένα από τα δύο λοιπόν έγινε στις 17/11/1963 και σε εκείνο το ματς ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε στην Τούμπα το Αιγάλεω, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, μόλις του πέμπτου που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας.

Ο Δικέφαλος επιβλήθηκε με 1-0 και με τη νίκη του αυτή πλησίασε την δυάδα της κορυφής στη βαθμολογία (Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός), φτάνοντας τους 23 βαθμούς, έχοντας πραγματοποιήσει ως εκείνη την αγωνιστική μια πολύ καλή πορεία.

Το γκολ της νίκης για την ομάδα του Ούγγρου τεχνικού Γκεόργκι Μπαμπολτσάι, σημείωσε στο 36ο λεπτό ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος δύο λεπτά νωρίτερα είχε χάσει σπάνια ευκαιρία να σκοράρει, όταν από δύο μέτρα και με τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο έστειλε την μπάλα άουτ!

Οι φιλοξενούμενοι δεν ήταν ευκαταφρόνητος αντίπαλος εκείνη την περίοδο και η νίκη του ΠΑΟΚ σκόρπισε ενθουσιασμό στο κόσμο που έβλεπε τον Δικέφαλο να αναρριχάται στα ψηλά του βαθμολογικού πίνακα, αφήνοντας πίσω του ομάδες ιδιαίτερα δυνατές και υπολογίσιμες, έχοντας κυρίως σαν όπλο του την πολύ καλή του άμυνα, η οποία σε 9 παιχνίδια είχε δεχτεί μόλις 3 γκολ...

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κύπριος Τζατζερτζιάν (στο ένα και μοναδικό ματς της καριέρας του που σφύριξε τον ΠΑΟΚ) και κανείς στην ομάδα δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε στο επόμενο παιχνίδι που ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Τετάρτη 27/11/1963, όταν ο ΠΑΟΚ θα αντιμετώπιζε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Ολυμπιακό, για το οποίο υπάρχουν λεπτομέρειες την αντίστοιχη ημερομηνία.

Να σημειωθεί πως στο ΠΡΟ.ΠΟ εκείνης της Κυριακής, βρέθηκε ένας μόλις τυχερός που έπιασε το 13άρι, κερδίζοντας συνολικά 951.850 δρχ. 

Ο νικητής εκείνου του διαγωνισμού όπως έγινε γνωστό τις επόμενες μέρες, έμαθε τη χαρμόσυνη είδηση στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος όπου και νοσηλευόταν... 

Η βαθμολογία μετά την 9η αγωνιστική:

* Η ομάδα μας ολοκλήρωσε τη σεζόν καταλαμβάνοντας την 8η θέση με 56 βαθμούς (και έναν μηδενισμό), έχοντας 10 νίκες, 7 ισοπαλίες, 13 ήττες και τέρματα 22-30.

* Ο Ούγγρος Γκεόργκι Μπαμπολτσάι παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη χρονιά 1964-1965, με τον Δικέφαλο να τερματίζει και πάλι 8ος!

* Περί μηδενισμού, για τον οποίον γράψαμε πιο πάνω: Η χρονιά σημαδεύτηκε από την αποχώρηση του ΠΑΟΚ στις 27/11/1963 στο ματς με τον Ολυμπιακό, όταν ο Βούλγαρος διαιτητής Ρομάντσε δεν κατακύρωσε γκολ σε απόκρουση του Σημαντήρη με το χέρι μέσα από γραμμή.

Ο τύπος δεν έδωσε τουλάχιστον το οφθαλμοφανέστατο πέναλτι για να ικανοποιήσει τα κόκκινα αφεντικά του από Πειραιά μεριά, που και τότε έλεγχαν απόλυτα την αμαρτωλή ΕΠΟ! Το γεγονός προκάλεσε έκρηξη των παικτών μας και με επικεφαλής τον Λέανδρο έφυγαν από το γήπεδο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ! Τα υπόλοιπα για το συγκεκριμένο ματς στις 27/11.

* Όσον αφορά την αρχική photo... Ο προπονητής του ΠΑΟΚ για την αναμέτρηση πρωταθλήματος με τον Εθνικό που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας χρειάστηκε να πάρει μαζί του τέσσερις παίκτες από την ομάδα Νέων επειδή υπήρχαν πολλές απουσίες. 

Ανάμεσα τους ήταν ο άγνωστος τότε Γιώργος Κούδας που στις 21 Δεκεμβρίου 1963 ήταν 17 ετών. Το ταλέντο του φάνηκε από το ντεμπούτο του, αφού ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους της αναμέτρησης σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4