Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

25 Ιουλίου 2018

Δύο ήττες στα φιλικά με την τουρκική Vefa (1952)



Σαν σήμερα στις 25/7/1952, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στο Σιντριβάνι την τουρκική Vefa, ομάδα της Πόλης, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να δώσει σειρά φιλικών αγώνων...



Τα διεθνή φιλικά παιχνίδια εκείνη την εποχή, ήταν κάτι σπάνιο για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης και όταν διεξαγόταν συγκέντρωναν πλήθος κόσμο στις εξέδρες των γηπέδων!

Η Vefa, έδωσε με τον ΠΑΟΚ, δύο φιλικά παιχνίδια σε διάστημα λιγότερο από μια εβδομάδα (στις 30/7 το δεύτερο), αλλά και στα δύο πήρε τη νίκη και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 1-2.

Όσο για το ποια ήταν η ομάδα αυτή; Η Vefa SΚ είναι ποδοσφαιρική ομάδα από τη Vefa, μια συνοικία στην περιοχή Φατίχ (Εμίνονου μεταξύ 1928–2008) της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε το 1908. Έδρα της ομάδας είναι το Vefa Stadı, χωρητικότητας 6.500 θεατών. Από το 1959 έως το 1962-63 συμμετείχε στη Σούπερ Λιγκ Τουρκίας.

Συνολικά έχει 14 συμμετοχές στην ανώτατη κατηγορία. Χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το άσπρο. Είναι η ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του (στη συνέχεια πήγε στην Μπεσίκτας), ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού (1978), Νίκος Κόβης!

Στο παιχνίδι που έγινε σαν σήμερα 25/7/1952, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ μόλις στο 2' με τον Φικρέτ, για να έρθει έξι λεπτά αργότερα ο Γιαρμές να σημειώσει το 0-2.

Ο ΠΑΟΚ μείωσε στο πρώτο λεπτό της επανάληψης με τον Λάμπη Κουιρουκίδη, όμως δεν κατάφερε να ξαναβρεί δίχτυα και έτσι η Vefa πήρε τη νίκη με 1-2.

Όσο για το παιχνίδι που έγινε στις 30/7, το γκολ του Δικεφάλου το σημείωσε ο Ελευθεριαδης στο 28', όμως δεν αποδείχτηκε αρκετό για να αποφευχθεί μια δεύτερη ήττα από τον ίδιο αντίπαλο!

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Αγγελόπουλος, Ονούφριος, Λεμονής, Κουντής, Γκόγκος, Μιγγούσης, Δουκάκης, Τσίντογλου, Κουσκούρης, Χριστοδούλου, Λασκαρίδης, Κουιρουκίδης.

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1951-1952 (σε παρένθεση οι συμμετοχές στα πολλά φιλικά παιχνίδια εκείνης της σεζόν, τόσο με ελληνικές [17] όσο και με ευρωπαϊκές ομάδες [8]):
Λύκαρης (5), Γκολέμας (6), Ψωμάς (15), Πυλωρίδης (3), Κουντής (16), Γκόγκος (10), Εμμανουηλίδης (2), Χριστοδούλου (10), Λασκαρίδης (13), Βασιλειάδης (3), Γεντζής (6), Τζινόπουλος (12), Παπαδάκης (6), Καρακώστας (1), Μιγγούσης (15), Κοψαχείλης (3), Χατζηφιλαλήθης (6), Φυτάς (4), Μυλωνάς (1), Ελληνίδης (2), Λαζαρίδης (8), Δουκάκης (7), Μαγκότσης (1), Τασούλης (2), Ζαχαριάδης (1), Τσακίρης (5), Ονούφριος (8), Καλογιάννης (8), Μάρκοβιτς (10), Τσίντογλου (14), Κιουρτζής (5), Σαββίδης (6), Λεμονής (2), Κουιρουκίδης (3), Ελευθεριάδης (2), Γεωργιάδης (1), Μαυραπόστολος (1), Σεραφείδης (1), Κουσκούρης (2), Αγγελόπουλος (5), Μήλιος (3), Ζαρίφος (1), Ζωσιμιάδης (1), Νικολαΐδης (1), Βραχνός (1), Ράπτης (2), Ιωαννίδης (5), Χρυσάφης (1), Βασιλείου (1), Καραλής (2), Πατάκας (2)

Ο Δικέφαλος στο τοπικό πρωτάθλημα τερμάτισε στην 4η θέση συγκεντρώνοντας 17 βαθμούς, έχοντας σε δέκα παιχνίδια, 3 νίκες – 1 ισοπαλία – 6 ήττες, με τέρματα 10-17.

Στα επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος αγωνίστηκαν οι: Λύκαρης, Ψωμάς, Γκολέμας, Χατζηφιλαλήθης, Κουντής, Γκόγκος, Τζινόπουλος, Μιγγούσης, Ιωαννίδης, Λαζαρίδης, Χριστοδούλου, Τασουλής, Κοψαχείλης, Ονούφριος, Βασιλειάδης, Τσίντογλου, Εμμανουηλίδης, Καραλής, Μάρκοβιτς, Καλογιάννης, Κιουρτζής, Γεντζής, Παπαδάκης, Μελίδης, Αγγελόπουλος, Παπαδόπουλος, Λασκαρίδης.

* Στην τελική φάση από τη Θεσσαλονίκη προκρίθηκαν ο Ηρακλής και ο Άρης, όμως αυτή δεν διεξήχθη λόγω αυξημένων υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας, για να προκριθεί και να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, στους Μεσογειακούς αγώνες αλλά και στο Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου...

Αυτό βέβαια ήταν μια πολύ φτηνή δικαιολογία, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ήταν μοναδικοί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Τι είχε συμβεί: Στις 8/5/1952, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Φωστήρα στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος Αθηνών. Αν νικούσε θα ισοβαθμούσε στην πρώτη θέση με την ΑΕΚ και μέχρι το 87' προηγούνταν με 2-0. Ο Φωστήρας όμως με δύο γκολ του Δημητσάνα, γνωστός σαν «ο γύφτος» του Φωστήρα, πέτυχε την ισοφάριση, κόβοντας τα πόδια των παικτών του Παναθηναϊκού.

Οι παίκτες και οι οπαδοί της αθηναϊκής ομάδας που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο γήπεδο, έφυγαν από το γήπεδο σκασμένοι, ενώ την επόμενη μέρα ο αθηναϊκός τύπος αναγνώρισε την ΑΕΚ σαν πρωταθλήτρια. Τρεις μέρες όμως αργότερα, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, στην οποία προήδρευε ο "Ανδρέας Βγενόπουλος", έκανε δεκτή την ένσταση του Παναθηναϊκού, δεχόμενη ότι το γκολ της ισοφάρισης του Φωστήρα ήταν εκπρόθεσμο!!! Μάλιστα σε αυτό συμφώνησε και ο διαιτητής της αναμέτρησης (!), λέγοντας πως το χρονόμετρό του είχε σταματήσει, κάτι που ουδέποτε είχε γράψει στο φύλλο αγώνα!

Λίγες μέρες αργότερα προκηρύχθηκε αγώνας μπαράζ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ για την ανάδειξη του πρωταθλητή Αθηνών, η δεύτερη αρνήθηκε και ο Παναθηναϊκός ανακηρύχτηκε πρωταθλητής Αθηνών!

Η ΕΠΟ για να κουκουλώσει το μεγάλο σκάνδαλο, αποφάσισε να ματαιώσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα (ο ΠΑΟΚ έτσι και αλλιώς δεν θα συμμετείχε), με τη φτηνή δικαιολογία ότι έπρεπε να προετοιμαστεί η Εθνική ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, έχοντας να δώσει μόλις έναν αγώνα!

* Στην αρχική εικόνα διακρίνονται οι ομάδες του ΠΑΟΚ και της τουρκικής Ντεμίρ Σπορ από τα Άδανα, στο φιλικό παιχνίδι που έδωσαν στις 28/10/1951 στη Θεσσαλονίκη.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4