Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

23 Ιανουαρίου 2018

Πλήρωσε την υπεροψία του (1960)

Σαν σήμερα στις 23/1/1960, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας την ΑΕ Νικαίας, για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 1959-1960…

Εκείνη η σεζόν ήταν η μία και μοναδική που η ομάδα της Νίκαιας αγωνίστηκε στην νεοσύστατη τότε Εθνική Κατηγορία, καθώς στο τέλος της υποβιβάστηκε.

Στο παιχνίδι, μπροστά σε 2.000 θεατές (1.302 τα εισιτήρια), με το οποίο άνοιξε η αυλαία της αγωνιστικής καθώς έγινε Σάββατο, ο Δικέφαλος πραγματοποίησε τη χειρότερη εμφάνισή του εκείνη τη σεζόν και δεν μπόρεσε να φύγει νικητής από το γήπεδο της ομάδας του Πειραιά.

Το σκορ άνοιξε στο 9ο λεπτό ο Τούλης Μουρατίδης με ωραία ατομική προσπάθεια, ενώ για τους γηπεδούχους πέτυχε την ισοφάριση στο 49’ ο Τσακιράκης.
9ο λεπτό: Ο μη διακρινόμενος Μουρατίδης έχει ανοίξει το σκορ και οι Κιουρτζής – Λέανδρος σπεύδουν να τον συγχαρούν

Η ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα του Ζάρκο Μιχαήλοβιτς ήταν η πολύ καλή παρουσία στο παιχνίδι του Μουρατίδη στην πρώτη του χρονιά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αφού εκτός από το γκολ που σημείωσε, ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η ομάδα μας στο ματς! Κάτι παραπάνω από αισθητή η απουσία των Κατηκαρίδη, Πετρίδη, Χαβανίδη τα κενά των οποίων δεν καλύφθηκαν από τους αντικαταστάτες τους …

Μετά την ισοφάριση, ο ΠΑΟΚ μπροστά στο φάσμα της απώλειας βαθμού από μια ομάδα που δεν δικαιολογούσε την παρουσία της στη μεγάλη κατηγορία, βγήκε στην επίθεση, πίεσε αλλά χωρίς αποτέλεσμα, καθώς το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Ζιώγα, βρήκε τις ομάδες ισόπαλες με 1-1…

Μουρατίδης, Κιουρτζής, Λέανδρος, Γιαννέλος οι καλύτεροι του ΠΑΟΚ, που υποτίμησε τον αντίπαλό του και το πλήρωσε.

Οι συνθέσεις:

ΑΕ Νικαίας: Μάλλης, Φλορέντζος, Πάντζαλης, Λούμος, Αλευράκης, Δημητριάδης, Σπετσέρης, Κοσμίδης, Σπαθάρης, Τσακιράκης, Γιαννακός.

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμανίδης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Τσαπώνης, Μουρατίδης, Λέανδρος, Κιουρτζής, Νικολαΐδης.

* Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον Άρη στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

*Και λίγα λόγια για την ΑΕ Νικαίας. Η Αθλητική Ένωση Νίκαια είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα τη Νίκαια Αττικής. Ιδρύθηκε το 1948 ως «Αθλητική Ένωση Νίκαιας» και προπολεμικά υπήρχε από το 1926 ως «Άμυνα Πειραιώς» ή «Άμυνα Κοκκινιάς» και είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ε.Π.Σ. Πειραιώς το 1932. Το 1965 συγχωνεύτηκε με τον Άρη Πειραιά και δημιούργησαν τον Ιωνικό Νικαίας. Το σωματείο επανιδρύθηκε ως «Α.Ε. Νίκαια» και αγωνίζεται με χρώματα το μπλε και το λευκό.

Το 1948-49 η Άμυνα μετονομάστηκε σε «Α.Ε. Νικαίας» (ΑΕΝ) και μετείχε συνεχώς στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιώς, με καλύτερες χρονιές τις περιόδους 1951-52 και 1958-59, οπότε κατέλαβε την 3η θέση. Το 1958-59 διεκδίκησε τη συμμετοχή της στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος αλλά αποκλείστηκε από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο διπλό αγώνα πρόκρισης (0-1, 2-2). Κέρδισε όμως την πρόκριση για τη μοναδική συμμετοχή της στο πρώτο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής 1959-60.

* Ο ΠΑΟΚ την ομάδα της Νίκαιας δεν την κέρδισε ούτε στο παιχνίδι του 2ου γύρου που έγινε στην Τούμπα, καθώς και εκεί αναδείχτηκε ισόπαλος με 1-1, όπως μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ 

* Στην αρχική εικόνα διακρίνεται ο Μάλλης να μπλοκάρει την μπάλα προ του Μουρατίδη.

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4