Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

02 Νοεμβρίου 2017

Το έπος του Μονάχου (1983)

Σαν σήμερα στις 2/11/1983, ο Δικέφαλος του Βορρά έγραψε ιστορία, στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, αναγκάζοντας την ποδοσφαιρική Ελλάδα να υποκλιθεί στο μεγαλείο του και να αποσπάσει τον θαυμασμό της Ευρώπης... (video και πλούσιο φωτογραφικό υλικό)
Λένε ότι η κατάκτηση ενός τίτλου "γεννάει" οπαδούς, όμως ο ΠΑΟΚ με την επική εμφάνισή του στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, δύο εβδομάδες μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα της Τούμπας, παίζοντας κόντρα στη φημισμένη Μπάγερν, ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ και μπορεί να έχασε άδοξα την πρόκριση, όμως εκείνο το βράδυ δημιούργησε οπαδούς!
Στο παιχνίδι μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Άλαν Ρόμπινσον, ήταν αυτός που έκλεψε την πρόκριση της ΠΑΟΚΑΡΑΣ μας δίνοντας επανάληψη τις άστοχες εκτελέσεις πέναλτι των Γερμανών.
Συνολικά χτυπήθηκαν 22 πέναλτι, σε ένα παιχνίδι που κράτησε ώρες, με την αγωνία να είχε χτυπήσει κόκκινο!
Δαμανάκης και Πφλίγκλερ σε μια από τις πολλές μονομαχίες τους ...
Όλη η Ελλάδα ήταν καθηλωμένη στην τηλεόραση και με κομμένη την ανάσα έβλεπε την εξέλιξη. Σε μια συνέντευξη που είχαμε πάρει από τον Γιώργο Τουρσουνίδη, μας είχε πει: "Θυμάμαι όταν είχαμε χάσει από τη Μπάγερν στα πέναλτι, πήγα και κλείστηκα 2 μέρες στο δωμάτιό μου και έκλαιγα. Ήμουν 14 χρονών. Εκείνο το βράδυ έγινε στο μυαλό μου το μεγάλο το κλικ και είπα ότι εγώ θα παίξω μπάλα".
Το παιχνίδι αυτό ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό του Γιώργου Κούδα, του Μλάντεν Φούρτουλα αλλά και του Νέτο Γκουερίνο... 

Ήταν επίσης ο δεύτερος κρίκος στην αλυσίδα των χαμένων ευρωπαϊκών προκρίσεων στα πέναλτι, μιας και είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν ο αποκλεισμός από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
Η σειρά των πέναλτι: Κωστίκος 0-1, Αουγκεντάλερ 1-1, Χρ. Δημόπουλος 1-2, Ντ. Χένες απέκρουσε ο Φούρτουλα, Σκαρτάδος 1-3, Κράους 2-3, Βασιλάκος 2-4, Νάχτβαϊχ 3-4, Δαμανάκης απέκρουσε ο Πφαφ, Λέρμπι 4-4, Αλαβάντας 4-5, Ντελ Χάιε 5-5, Αλεξανδρίδης 5-6, Ντιρνμπέργκερ 6-6, Ψαρράς 6-7, Μ. Ρουμενίγκε 7-7, Μπανιώτης 7-8, Πφλίγκλερ 8-8, Μαλιούφας απέκρουσε ο Πφαφ, Πφαφ 9-8.

Οι συνθέσεις:

Μπάγερν (Ούντο Λάτεκ): Πφαφ, Νάχτβαϊχ, Ντιρνμπέργκερ, Μπάιερλότσερ, Αουγκεντάλερ, Λέρμπι, Πφλίγκλερ, Κράους, Μ. Ρουμενίγκε, Μάτι (69' Ντ. Χένες), Κ. Χ. Ρουμενίγκε (36' Ντελ Χάιε).

ΠΑΟΚ (Παλ Τσερνάι): Φούρτουλα, Δαμανάκης, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Ψαρράς, Σκαρτάδος, Γεωργόπουλος (115' Μαλιούφας), Αλεξανδρίδης, Χρ. Δημόπουλος, Κούδας (56' Βασιλάκος), Κωστίκος.

Δηλώσεις ...

Παλ Τσερνάι: "Αξίζαμε την πρόκριση. Είναι όμορφο να βλέπεις τον ΠΑΟΚ να εφαρμόζει το τεχνικό οφ σάιντ και να καλύπτει όλους τους χώρους. Γενικά ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που με εμπνέει. Μέσα σε τρεις μήνες παρουσιάσαμε φοβερή πρόοδο. Αυτό το δείξαμε και σήμερα στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου".

Ούντο Λάτεκ: "Υπάρχουν Γερμανοί δημοσιογράφοι που "χτυπούν" τους δικούς μας παίκτες. Αν αποκλειόμασταν θα ήθελα να άλλαζα επάγγελμα. Έχουμε ευθύνες για το πρώτο παιχνίδι, όταν χάσαμε ευκαιρίες. 

Εκεί προσπαθήσαμε να βρούμε φάσεις για το γκολ, αλλά δε μας βοήθησε ο διαιτητής. Αιφνιδιαστήκαμε από τη δουλειά που έχει κάνει ο Τσρνάι στον ΠΑΟΚ. Δεν περιμέναμε σε καμιά περίπτωση ότι θα αντιμετωπίσουμε τέτοια ομάδα. Και αυτό δεν είναι κομπλιμέντο".
Ο Παλ Τσερνάι και ο διερμηνέας του παρηγορούν τον Κώστα Μαλιούφα, μετά τον άδοξο αποκλεισμό ...

Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ Μλάντεν Φούρτουλα μετά το παιχνίδι, στο Ολυμπιακό στάδιο της πρωτεύουσας της Βαυαρίας μίλησε για κλοπή ...
Τα αθηναϊκά ΜΜΕ ίσως στην μοναδική φορά στα χρονικά, παραδέχονται ότι είχαν ξεχάσει τον ΠΑΟΚ! Όχι μόνο αυτοί αλλά και η Πολιτεία. Διαβάστε προσεχτικά τι γράφει το επόμενο ντοκουμέντο:
"Όλοι οι επίσημοι έτρεξαν απ όλα τα μέρη του κόσμου για να εμψυχώσουν τον Ολυμπιακό. Κανείς κοντά στον ΠΑΟΚ, μόνο οι πιστοί οπαδοί του και οι χιλιάδες Έλληνες μετανάστες. Ούτε δήμαρχοι, ομοσπονδιακοί τέως και νυν".
Η εμφάνιση του ΠΑΟΚ ήταν πραγματικά ηρωϊκή! Ήταν κάτι... σαν να παίζαμε τώρα με ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά club και να βγαίναμε νοκ άουτ στα πέναλτι μέσα στην έδρα του, αλλά σκεφτείτε μόνο ότι μιλάμε για εποχές που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπήρχε καθόλου στον ευρωπαϊκό χάρτη!
Λογική και η υποδοχή στο αεροδρόμιο...
Και ξαφνικά ο αθηναϊκός Τύπος στρέφει την προσοχή του στον ΠΑΟΚ και προειδοποιεί τον Παναθηναϊκό να προσέξει. Μια στιγμή αποδοχής και καταξίωσης για τον ΠΑΟΚ μας...
Οι ήρωες του Μονάχου επιστρέφουν στην Ελλάδα και παίζουν τέσσερις ημέρες μόλις μετά τον αγώνα με την Μπάγερν, στην Λεωφόρο κατά του Παναθηναϊκού.

Το ματς λήγει 0-0, αλλά κατά την είσοδο των ομάδων οι οπαδοί των γηπεδούχων σηκώνονται όρθιοι και χειροκροτούν τους παίκτες που έκαναν υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

Διαβάστε:
Τελικά εκείνη την χρονιά ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που έδωσε τους περισσότερους βαθμούς στην Ελλάδα. Κάτι που είχε κάνει και μία χρονιά πριν, δηλαδή την σεζόν 1982-83 αλλά και πρόσφατα ... 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4