Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

07 Οκτωβρίου 2017

Όταν ο ΠΑΟΚ "έκλεψε" τον Κερμανίδη (1973)

Το καλοκαίρι του 1973 έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές στο ρόστερ της μεγάλης ομάδας του Δικεφάλου, της καλύτερης του συλλόγου στα 90 χρόνια της ύπαρξής του...


Εκείνο λοιπόν το καλοκαίρι ήρθε στην ομάδα ο Παναγιώτης Κερμανίδης, όπως είχατε διαβάσει στο σχετικό αφιέρωμα των "ασπρόμαυρων ιστοριών". Αυτή η μεταγραφή όμως είχε πολύ παρασκήνιο!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Στη μάχη της απόκτησης του παίκτη μπήκε πρώτος ο γάβρος του Γουλανδρή, σε μια εποχή που η ομάδα της Μουνιχίας, έπαιρνε τον έναν ποδοσφαιριστή μετά τον άλλον, λόγω της μεγάλης οικονομικής ευρωστίας του προέδρου της!

Ο γάβρος λοιπόν ζήτησε από τον παλιό προπονητή του Μάρτον Μπούκοβι (πέρασε από τον πάγκο του τη διετία 1965-1967), να υποδείξει Έλληνες παίκτες που έπαιζαν στο ουγγρικό πρωτάθλημα και αυτός του έδειξε μια τετράδα! Παπαδημητρίου, Καραΐσκο, Ανανιάδη και Κερμανίδη... Αρχικά απέκτησε τον Παπαδημητρίου και στη συνέχεια στράφηκε στους Καραΐσκο - Κερμανίδη τους οποίους δημοσιεύματα της εποχής τους παρουσίαζαν σαν κλεισμένους!


Οι ποδοσφαιριστές από την Ουγγαρία εκείνη την εποχή θεωρούνταν παίκτες από το πάνω ράφι, λόγω της εξαιρετικής εικόνας που παρουσίαζε το ποδόσφαιρο της συγκεκριμένης χώρας, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα! 

Το καλοκαίρι του 1971 έγινε η πρώτη προσπάθεια μεταγραφής του Παναγιώτη Κερμανίδη (Ιούλιος του 1971), με το τότε καθεστώς για καθαρά πολιτικούς λόγους να την "κόβει".  Λίγους μήνες αργότερα για τον παίκτη "σφαζόταν" γάβρος και βάζελος, με τον πρώτο να θεωρεί τη μεταγραφή τελειωμένη υπόθεση.

Οι συνεχείς αντιρρήσεις του καθεστώτος ανάγκασαν τον γάβρο να αποσύρει τελικά το ενδιαφέρον του, παρότι ήθελε διακαώς τον παίκτη και το καλοκαίρι του 1973 μπήκε στο κόλπο ο ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποί του (Σεργιαννίδης - Μυλωνάς), πλησίασαν τον Κερμανίδη και τον έπεισαν πως το ποδοσφαιρικό του μέλλον είναι στον ΠΑΟΚ.

Του πρόσφεραν περίπου τα ίδια με αυτά που έδωσε ο Γουλανδρής και με έξυπνους χειρισμούς κατάφεραν με πολύ κόπο να πάρουν το πράσινο φως από τον τότε γενικό γραμματέα αθλητισμού, καθώς είχαν αρχίσει να χαλαρώνει η στάση της χούντας σε τέτοιες περιπτώσεις Ελλήνων παικτών.


Η μεταγραφή του Κερμανίδη, ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή για τον Δικέφαλο εκείνη τη σεζόν και η απόκτηση του ποδοσφαιριστή προκάλεσε τα κολακευτικά σχόλια του τύπου, με τους αθλητικούς συντάκτες να τη χαρακτηρίζουν σαν μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έγινε από ελληνική ομάδα!

Το μυστικό της μεταγραφής ήταν αφενός η μεγάλη κόντρα των ομάδων του Νότου (γάβρος - βάζελος) αλλά και το ότι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δεσμεύτηκαν πως μαζί του θα ερχόταν στην Ελλάδα και οι γονείς του, κάτι που μέτρησε πάρα πολύ στην τελική απόφαση του παλαίμαχου πλέον παίκτη!

Επίσης καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της μεταγραφής, έπαιξε και συγγενικό πρόσωπο του Παναγιώτη Κερμανίδη που με επιστολή σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (Σπορ του Βορρά), "ξύπνησε" τους ανθρώπους της διοίκησης του ΠΑΟΚ για την αξία του ελπιδοφόρου επιθετικού, τονίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ομάδων του Νότου και η διοίκηση άμεσα κίνησε τις διαδικασίες της απόκτησής του! 


Και ο Παναγιώτης Κερμανίδης δικαίωσε απόλυτα όλον αυτόν τον ντόρο που έγινε τότε γύρω από το όνομά του. Με την ασπρόμαυρη φανέλα σημείωσε συνολικά 60 γκολ και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της ιστορίας του συλλόγου μας. Αυτά τα γκολ τα πέτυχε σε 232 ματς πρωταθλήματος, ενώ σκόραρε άλλες 12 φορές σε 36 ματς Κυπέλλου και 3 φορές σε 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια! Με τον Δικέφαλο κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο. Τελευταία φορά που αγωνίστηκε με τον ΠΑΟΚ ήταν στις 21/6/1981 στον τελικό της Φιλαδέλφειας με τον γάβρο...



Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4